2019-06-26

Чому online-навчання не підготує лідерів майбутнього?

Home/News IIB/Чому online-навчання не підготує лідерів майбутнього?

Сьогодні багато чутно, що традиційне навчання face-to-face доживає останні дні і скоро всі будуть навчатися дистанційно протягом усього життя. Але є і альтернативні думки, заснована на спостереженнях та дослідженнях: онлайн-курси виховують людей з викривленим уявленням про свій професіоналізм та не допомагають їм зробити кращу кар’єру.

 

Більше половини людей (52%) ніколи не відкривають придбані онлайн-курси - такі дані опублікувала Американська асоціація сприяння розвитку науки, зробивши аналіз даних по онлайн-курсах ресурсів Coursera, Udemy, Udacity, edX, Гарвардського університету та MIT. Отримані після подібних курсів сертифікати не вражають роботодавців, а необхідні сьогодні навички просто неможливо розвинути дистанційно. Крім того, для того, щоб завершити дистанційний курс потрібна неабияка самодисципліна і вмотивованість, чим може похизуватись далеко не кожний.

 

«Дипломи абсолютно не гарантують, що співробітник буде справлятися зі своїми завданнями в компанії», - висловлює свої спостереження глава HR-напряму Google Ласло Бок. Більшість великих міжнародних та вітчизняних компаній вже відходить від старої моделі найму персоналу, коли наявність у резюме дипломів чи сертифікатів ставала перепусткою до співбесіди. Онлайн-курси фактично не підвищують рівень компетенцій співробітників, тому роботодавці відмовляють у підвищенні на підставі онлайн-сертифікату.

 

Переважна більшість випускників програм MBA зазначає, що цінність навчання, окрім якості навчального матеріалу та сильних викладачів, у людях, персоналіях та нетворкінгу. Звичайно, неможливо отримати якісні зв’язки під час online-навчання.

 

Саме тому бізнес-школа «Міжнародний інститут бізнесу» приділяє особливу увагу створенню серед слухачів мережі ділових контактів. Це досягається завдяки:

  1. Наявності в портфелі бізнес-школи п’ятьох програм МВА для керівників з різнем рівнем управлінської зрілості та амбіцій – від лінійних фахівців, що тільки розпочинають свою управлінську кар’єру до досвідчених керівників, власників кількох компаній та ТОП-менеджерів холдингів.
  2. Вступному відбору слухачів через ретельний розгляд і вивчення бекграунду та цілей кожного кандидата індивідуально, завдяки чому вдається підібрати йому найбільш оптимальну програму навчання, з зрозумілим рівнем викладання матеріалу та відповідним колом ділового спілкування.
  3. Побудові навчання таким чином, щоб в кожному курсі програм МВА спонукати слухачів розглядати отримані інструменти в першу через застосування їх у власних компаніях чи у власній професійній діяльності, обговорювати особливості впровадження разом із викладачем та колегами по навчанню. Таким чином відбувається обмін власним досвідом слухачів задля поповнення багажу практичних знань кожного з учасників групи.
  4. Організації позанавчальних зустрічей та виїзних екскурсій, де є можливість наочно поспілкуватись з експертами з компаній різних галузей та масштабу.

 

Факти того, що людей не підвищують за наявність сертифікатів, не можуть змагатися з кількістю пропозицій в ніші додаткової онлайн-освіти. Потужна пропаганда «Стань лідером за 3 дні» спотворює сприйняття і призводить до конфліктів в компаніях. Про це багато говорить Simon Sinek, підкреслюючи, що сертифікати лідерів марні - потрібна постійна практика. Про це пише Джейсон Баргер, якого цитують багато експертів в освіті: «Програми навчання для лідерів – це провал. Більшість курсів – це вісім годин безперервного потоку інформації замість трансформації свідомості людини».

 

Дійсно, щоб змінити патерни мислення, звичні підходи до сприйняття і обробки інформації та прийняття рішень, потрібно багато часу. В залежності від особливостей кожного слухача це займає від 9 до 18 місяців навчання на системній, комплексній програмі. Тому жоден короткостроковий або дистанційний курс не зможе в цьому допомогти.

 

Зараз у компаній є потреби в зовсім інших компетенціях та навичках, які онлайн-курси не здатні розвинути в людях. Прогнозуючи популярні професії майбутнього, більшість дослідників відзначає, що найбільш затребуваними будуть навички людські, які неможливо замінити алгоритмом. Серед таких – емоційний інтелект, креативне і критичне мислення, цікавість, адаптивність, комунікація з людьми, мотивація вчитися, навик вчитися самостійно. Думки експертів збігаються на тому, що онлайн-курси сьогодні не здатні допомогти людям освоїти ці навички. Звичайно інформацію і знання можна отримати через масові online-програми, але для формування людських навичок потрібно багато індивідуального зворотного зв'язку викладача і робота в міні-групах, де матеріал підібраний під особливості людей та цілі навчання.

 

Тож, долучайтесь до якісної та сучасної освіти з міжнародним визнанням від бізнес-школи «Міжнародний інститут бізнесу», та знайомтесь з програми MBA на сайті чи на особистій зустрічі з нашими викладачами та випускниками на найближчій Презентації програм MBA.