Print this page
2020-12-29

Як стратеги ми хороші настільки, наскільки гарні можливості, які ми не упустили. І можливості, які нам залишаються доступні.

Home/News IIB/Як стратеги ми хороші настільки, наскільки гарні можливості, які ми не упустили. І можливості, які нам залишаються доступні.

Цей рік показав, що нові можливості для розвитку компаній можуть з’явитись дуже швидко. І важливим є вчасно на них зреагувати. Владислав Білошапка, професор на програмах МВА в МІБ, автор курсів "Стратегічний процес" і "Управлінська результативність" в МІБ, підготував свій список маркерів, які допоможуть компаніям не втратити переваги будь-якої нестандартної ситуації.

Далі – пряма мова Владислава Білошапки.

IMG 9578 Lr-2 (1)-min

 

Як стратеги ми хороші настільки, наскільки гарні можливості, які ми не упустили. І можливості, які нам залишаються доступні. Що призводить навіть вельми успішні компанії до втрати класних можливостей? Можу перерахувати по пунктах. Такий ось для початку список причин або, якщо хочете, симптомів:

 

  • немає вміння розшифрувати причини свого успіху і побачити, де ми дійсно молодці, а де відверто просідаємо (але на тлі позитивного загального результату просто не розуміємо цього);
  • немає можливості чітко сформулювати зміст переваг, які ми пропонуємо клієнтам, і знайти причини, що роблять ці переваги дійсно важливими для них;
  • менеджери зі збуту активно калькулюють, чи варто напружуватися в кінці поточного року, якщо цим вони створять ризик отримати занадто важкі плани на наступний;
  • деякі розрекламовані інструменти підміняють те, заради чого вони можуть і повинні бути використані;
  • кількість менеджерів, згодних із стратегією, набагато перевершує число тих, хто розуміє її суть;
  • стратегічний процес - основа справжнього конкурентної переваги в XXI столітті - підміняється алгоритмами XX століття, що підпорядковані розробці стандартних бізнес-планів;
  • відсутність опційнних активів і компетенцій, що забезпечують можливості рости в умовах, коли базовий сценарій розвитку подіями типу COVID-19 перетворюється в жарт.


Над цим усім треба працювати, але якісна робота в цих напрямах некомфортна, тому що вимагає відмови від уже усталених звичок. Комфортних звичок, з якими в тому числі асоціюються і вже досягнуті успіхи.


Більшість бізнесменів хочуть вважати себе прагматиками. А як прагматики реагують на кризу? Правильно, активізацією дій, які приносили успіх в минулому. А ви ж добре бачите, що це працює далеко не завжди.


Клас компанії багато в чому визначається класом стратегічних сесій, які вона проводить. Загалом я виділяю три рівні цього самого класу.

  1. Обговорюване на стратегічний сесіях компаній "економ-класу" об'єднує те, що цього краще ніколи не чути їх клієнтам.
  2. Ідеї та рішення на сесіях компаній класом вище, навпаки, обговорюються так, як ніби їх клієнти беруть участь в дискусії.
  3. Ну і вищий клас - це коли клієнти дійсно безпосередні учасники стратегічного діалогу, співавтори ідей і рішень. Уже без всяких "начебто".

Тому краща порада. Підвищуйте клас своїх стратегічних сесій. Замість жонглювання модними словами типу "agile", починайте реалізовувати смисли цих слів. Справжні смисли. Ми допоможемо.