30.11.18

Навіщо вчитися успішним маркетинг-директорам?

Главная/Новости и анонсы МИБ/Навіщо вчитися успішним маркетинг-директорам?

Олексій Делюков, CEO в Media 8, і Оксана Слюсарчук, бізнес маркетинг менеджер категорії краса в компанії Philips Україна, розповіли ресурсу sostav.ua, як професійна освіта вплинула на становлення їх успішної кар'єри.

 

Slusarchuk

 

Як починалася Ваша кар'єра в маркетингу?

 

Олексій Делюков: Моя кар'єра почалася в 90-і в рекламній індустрії. А як тільки в Україні відкрилися філії Saatchi&Saatchi, ARK/JWT, D'arcy, Scholz&Friends, відразу пішов туди - спершу дизайнером, потім арт-директором. Це було дуже цікаво, там вчили, добре платили і цінували таланти.

Потім мене запросили очолити рекламний відділ мережі магазинів SELA. Я перейшов з боку Агентства на сторону Клієнта, і мені сподобалося! Працювати стало цікавіше - зробив рекламну кампанію і відразу бачиш результат.

Ще цікавіше стало, коли я перейшов в маркетинг мережі «Домотехніка» - до друкованої реклами додалося ТБ, потрібно було вигадувати і знімати відеоролики. У якийсь момент мені запропонували очолити напрямок маркетингу "Домотехніки". Завадила криза 2008-го, «Домотехніку» закрили, довелося шукати нову компанію, але тепер уже на позицію маркетинг-директора.

 

Оксана Слюсарчук: Моя любов до маркетингу виникла ще в ліцеї, в 11 класі у нас замість економіки був предмет маркетинг, який просто закохав мене в себе. Тому я і поступила в КПІ і закінчила факультет Менеджменту та маркетингу.

Я почала працювати в університеті, і перша моя робота була базово пов'язана з маркетингом - я була промоутером. Мені було важливо бути кращим промоутером і максимально дізнаватися особливості кожного продукту і задовольняти потреби споживача. Досить швидко я стала супервайзером групи промоутерів. Після закінчення університету я потрапила в компанію Кока-Кола на позицію бренд-менеджера і займалася запуском соку «Rich» та «Добрий» на ринок України.

 

На момент початку кар'єри було у Вас профільну освіту?

 

Олексій Делюков: Я закінчив 145-ю фіз-мат школу, де реально «вчили вчитися», одночасно з кінцем епохи країна, в якій я народився, перестала існувати. Слова «реклама» і «маркетинг» тоді були не на слуху, мені було складно пояснити, в тому числі собі), чим хочу займатися. І далі навчання пішло різноспрямовано: архітектура, математика, видавнича справа, дизайн, реклама, менеджмент.

 

Оксана Слюсарчук: Так, я була магістром маркетингу КПІ.

 

 

Які знання і вміння обов'язково повинні бути у сучасного маркетолога?

 

Олексій Делюков: Важливо бути open mind - помічати можливості, що виникають, вміти швидко збирати інформацію і аналізувати, бути growth hacking – працювати тільки з вимірними показниками, бути client friendly – завжди перебувати в контакті з цільовим ринком, розвивати soft skills – постійно вчитися новому.

Оксана Слюсарчук: Сучасний маркетолог просто зобов'язаний постійно бути на хвилі нових трендів і використовувати їх у своїй роботі. Але також дуже важлива база і фундамент. Класика і основи маркетингу завжди будуть досить критичні в роботі. Так світ змінюється і стандартні «4/7 ПІ» адаптуються під нього.

 

 

Як Ви прийшли до розуміння, що Вам необхідно додаткове навчання?

 

Олексій Делюков: Працюючи в 2009-му в мережі магазинів чоловічого одягу, з'ясував у її власника-одесита, чого мені не вистачає як маркетинг-директору – знань. І дійсно, інформації на той час я нахапав багато, але звести її в структуру сам не міг.

Тоді і виникла ідея здобути професійну освіту.

Оксана Слюсарчук: Без міжнародної освіти досить складно розвиватися в міжнародній компанії і працювати з різними ринками. У 2010 році я розуміла, що мій досвід необхідно зміцнити міжнародними стандартами і підходами. І природно, освіта, коли ти вже працюєш і проходиш кейси та завдання на власній практиці, структурує і розширює знання.

 

 

За якими критеріями Ви обирали програму навчання?

 

Оксана Слюсарчук: Для мене було важливо вибрати кращу програму в Україні і на той момент це був CIM. Так само я отримала багато позитивних відгуків про програму. Це програма, розроблена за останніми міжнародними стандартами, яку визнають у інших країнах.

Олексій Делюков: Я помічав, що маркетологи з наших ВНЗ приходять на роботу зовсім «зелені», не пристосовані до реальності. Вирішив шукати за кордоном. Колега, яка вчилася в бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу» розповіла, що МІБ є акредитованим навчальним центром CIM - The Chartered Institute of Marketing. Якраз йшов набір і, незважаючи на вартість, вирішив йти вчитися.

 

 

Як змінилася Ваша кар'єра після навчання на програмі CIM?

 

Оксана Слюсарчук: Після закінчення CIM я практично відразу вийшла на новий рівень і зайняла керівну позицію в компанії BIC - керівник відділу маркетингу. На даній позиції, впроваджуючи всі отримані знання, я успішно побудувала відділ маркетингу і за час моєї роботи бізнес виріс в рази, ми стали лідерами по категорії запальничок, а бритва BIC виростила частку ринку до однієї з найвищих в регіоні Європи, обігнавши рідну Францію. Останні півроку я розвиваю новий бізнес в компанії Philips і запускаю на ринок успішний у всьому світі продукт - OneBlade, а також відповідаю за зростання і розвиток бізнесу персональної гігієни.

Олексій Делюков:: Так і вийшло – як тільки почав вчитися, мої горизонти відразу почали розширюватися, з'явилися нові можливості, я тут же змінив місце роботи - перейшов в мережу Fozzy Cash & Carry на позицію маркетинг-директора. Мої керівники, правда, вважали, що західні маркетингові технології в Україні не працюють, але насправді мої нові знання дуже допомогли мені мислити і діяти стратегічно, масштабно. Стратегія компанії, яку я розробив, «вистрілила» - бізнес почав рухатися цілеспрямовано і за три роки зріс удвічі.

Зараз я впевнено почуваю себе на ринку, як маркетолог, багато в чому завдяки навчанню в CIM. Досвіду і знань тепер вистачило, щоб відкрити свій успішний бізнес в сфері маркетингових досліджень: «Власна Думка» - онлайн панель для проведення опитувань в Україні та країнах СНД. До моїх рекомендацій прислуховуються великі роздрібні мережі. Як ментор я підтримую початківців маркетологів і стартап проекти та із задоволенням спостерігаю за їх успіхами.

 

За матеріалами ресурсу sostav.ua