Версия для печати
06.04.20

IIB Community VS Quarantine. Episode 6: Як приймати управлінські рішення в умовах невизначеності?

Главная/Новости и анонсы МИБ/IIB Community VS Quarantine. Episode 6: Як приймати управлінські рішення в умовах невизначеності?

Що є найважливішим і водночас найскладнішим викликом для управлінця в умовах нестабільності, невизначеності, складності та неоднозначності? Чи можливе здорове і продуктивне функціонування бізнесу в умовах кризи? Які незворотні зміни приніс з собою VUCA-світ і які наслідки це мало для українського бізнесу? Відповіді на ці та інші життєво важливі питання слухачі програми Executive MBA знаходили під час стратегічної сесії в рамках серії IIB Community VS Quarantine, започаткованої “Міжнародним інститутом бізнесу”.

Цього разу своїми міркуваннями, ідеями та реальними кейсами ділився Володимир Савчук – керуючий партнер групи консалтингових компаній “Стратегічний партнер”, голова стратегічного комітету Наглядової Ради ГК “Нова Пошта”, професор програм МВА в бізнес-школі “Міжнародний інституту бізнесу”.

Одним з найяскравіших прикладів VUCA-дійсності, в якому перебуває сучасна людина, бізнеси і світ загалом, стала сама стратегічна сесія – формат якої був незбагненним і неактуальним менше місяця тому – і це перше, на що звернув увагу наш гість. Менше місяця тому ніхто з присутніх на зустрічі всерйоз не розглядав онлайн спілкування як ефективне, а вже сьогодні ми навчаємося, проводимо перемовини, досягаємо надважливих домовленостей і навіть можемо влаштовувати вечірки, користуючись абсолютно незнайомим алгоритмом. Головне – навчитися визначати переваги і ризики, які він несе, нейтралізувати другі і по-максимуму використовувати перші.

За характером своєї діяльності Володимир Павлович – яскравий представник фінансистів, для яких усе має бути оцифровано, прораховано і систематизовано – за такими законами живе світ фінансів. І тим цікавішою та несподіванішою виявилася його теза про необхідність прораховувати ризики, які за собою несе невизначеність, брати до уваги мінливість людських настроїв та загальний контекст кожної конкретної ситуації.

Володимир Савчук переконаний, що: “ VUCA - неминуча умова сучасного світу і ця умова змушує прораховувати такі чинники як: наміри власникі, виклики, які формуються всередині бізнесу та можливості, які з'являються ззовні”. Лише врахувавши ці обставини, зваживши кожен наступний крок як інвестиційний ризик, можна аналізувати сценарні плани подальшого розгортання подій. Саме сценарні плани, за словами професора Савчука, є дієвим інструментом прийняття управлінських рішень в умовах як VUCA-світу, так і економічної та соціальної кризи.

Модератор стратегічної сесії запропонував слухачам ЕМВА два підходи до планування, дієвість яких виправдовує себе у сучасних обставинах: тактичні короткотермінові рішення та довгострокове планування з оцифрованим розумінням усіх ризиків та можливих варіантів розвитку подій. Володимир Павлович наполягав, що лише злагодежене використання цих двох підходів здатне забезпечити виживання та адаптацію бізнесу до умов сьогодення.

Завершуючи свою зустріч зі слухачами програми Executive MBA, професор Савчук черговий раз наголосив, що не існує єдиного рецепту або “чарівної пігулки”, яка спрацює для кожного – досягти результату можна лише плануючи, розраховуючи та оцінюючи ризики. Один з багатьох сценаріїв завжди працює, головне, щоб ви були готові і до нього теж.