Версия для печати
02.10.20

Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Ігор Василевський

Главная/Новости и анонсы МИБ/Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Ігор Василевський

Продовжуючи знайомити вас з професорсько-викладацьким складом МІБ, ми поспілкувались із нашим колегою, викладачем курсу «Управління продажами» на програмі Executive MBA Ігорем Василевським. Ігор має 20-річний досвід роботи в В2В секторі, а ще він досвідчений тренер та консультант, затребуваний спікер, що виступав більше ніж на 180 тренінгах в 6 країнах світу, знаний експерт з питань прямих продажів та управління корпоративними продажами.

IV

 

Свого часу Ігор Василевський за 10 років зробив професійну кар'єру від торгового агента до керівника служби маркетингу великої торговельної компанії. У консалтинговий бізнес прийшов з міжнародної компанії Ernst & Young, де протягом двох років працював консультантом з маркетингу українського офісу компанії.

Тож, сьогодні до вашої уваги відповіді Ігоря на традиційні три запитання нашого бліц-інтерв’ю.

 

 


Розкажіть про найцікавіший проект, в якому ви брали участь?


На це питання прийнято відповідати, що найцікавіший проект ще попереду. Але з реалізованих найбільше я ціную проекти, в яких довелося вийти за рамки вже наявних в портфелі рішень. Зізнаюсь, спочатку необхідність розробляти щось ad hoc захоплення не викликає, але по завершенню розумієш, що саме на таких завданнях зростає професіоналізм.

За роки своєї роботи консультантом я провів не одну стратегічну сесію, але тим, що найбільше запам'ятався, залишився перший досвід. Після мого виступу «Інтерактивне планування як інструмент розробки стратегії» в 2005 році на столичній конференції до мене звернувся власник вітчизняного виробника продуктів харчування. Бізнес активно і стихійно зростав, процес хотілося направити в чіткому, зрозумілому напрямку і мене запросили як модератора.

Треба сказати, що з підходами до планування геніального Рассела Акоффа я був знайомий виключно за його книжками. Ще я не з чуток знав типовий сценарій проведення стратегічної сесії: SWOT - місія і бачення - цілі - план дій. Простіше було піти вже добре второваним шляхом, але після доповіді клієнт вже хотів, як у Акоффа. У підсумку, швидше за все, вийшов не зовсім Акофф, і навіть зовсім не він. Проте запропонований підхід спрацював і клієнт потім через роки, тішачи моєму самолюбству, відносив мене до своєї команди.

Чому я тоді навчився як консультант:
• У бізнесі не буває «правильних» і тим більше «єдино вірних» рішень. Навіть у світових гуру.
• «Кращий досвід» - чужий кращий досвід. Вам може не підійти. Ви можете зробити краще.
• Рішення повинно відповідати реальним можливостям і враховувати наявні ризики. Гарне, але не здійсненне рішення – погане рішення.
• Сміливість міста бере.


В чому цінність вашого курсу в МІБ з точки зору управлінської ефективності?

 

Як викладач курсу «Управління продажами», я, зрозуміло, вважаю, що продажі в бізнесі – всьому голова. Якщо ж говорити серйозно, то в більшості випадків саме ефективність системи продажів визначає як поточну фінансову стійкість компанії, так і її капіталізацію в довгостроковій перспективі. Грамотно побудована система дозволяє максимально розкрити наявний потенціал, нівелювати недоліки і подолати кризові ситуації.

Виклик для керівника полягає в тому, що систему продажів не можна побудувати в вакуумі – потрібне гарне розуміння фінансових, виробничих, логістичних, кадрових та інших аспектів ведення бізнесу. І ще більше потрібне вміння налагодити конструктивну взаємодію з співробітниками відповідних підрозділів. Цілісний, системний погляд на бізнес – це, мабуть, один з головних результатів навчання в бізнес-школі.


Що мотивує вас викладати в бізнес-школі?


Рівень МІБ і рівень студентів МІБ стимулює підвищувати свій рівень: як матеріалу, так викладання. Інакше кажучи, викладання в бізнес-школі – це можливість здійснювати особисті відкриття і підтримувати потрібний тонус і інтерес до своєї теми. А найприємніше, звичайно, це можливість – нехай навіть побічно – вплинути на результати відомих і скоро-відомих компаній.