Версия для печати
31.03.21

"Викладання в МІБ - це привілей спілкування з розумними, цікавими та успішними людьми", - Олександр Наконечний

Главная/Новости и анонсы МИБ/"Викладання в МІБ - це привілей спілкування з розумними, цікавими та успішними людьми", - Олександр Наконечний

Декілька днів тому ми проводили презентаційний захід, на якому розповідали про програми бізнес-школи.
Процитуємо лист зворотного зв'язку, який ми отримали від гостя нашої презентації:

“У вас чудові викладачі, і на презентації мені особисто бракувало інформації про них. Оскільки, всі школи пропонують +/- одне наповнення програм відповідно до сертифіката кваліфікації, то тут на перший план, як на мене, виходить саме те ХТО мене буде вчити, щоб це було ефективно.
Ціль - отримати знання, а не тільки диплом :). Дякую вам за презентацію!”



Надзвичайно вдячні пану Олегу за його увагу до нашої бізнес-школи та позитивну оцінку, яка є для нас найціннішим активом. Кожній зворотний зв'язок - можливість.
Тож поспішаймо “виправитися” і відновлюємо рубрику “експрес-знайомство”.
Сьогодні ми зустрілися с Олександром Наконечним.

640x390

Олександр є :

  • Професором кафедри фінансів.
  • Фінансовим аналітиком валютного ринку, ринку міжбанківських кредитів, облігацій, фінансових ф'ючерсів Української валютної біржі.
  • Провідним науковим співробітником Інституту кібернетики Національної академії наук України.

Ми пишаємося, що Олександр так само є викладачем в Міжнародному Інституті Бізнесу курсів «Кількісні методи прийняття управлінських рішень», «Фінансовий менеджмент», «Ризик-менеджмент»


В чому цінність ваших курсів в МІБ з точки зору управлінської ефективності?

Я викладаю в МІБ з 1999 року і працював на всіх програмах МВА та інших управлінських програмах, які пропонувались протягом цього часу.
На сьогодні я працюю на програмі – Ukrainian MBA, де викладаю курси: Кількісні методи прийняття управлінських рішень, Фінансовий менеджмент і Менеджмент ризику.

Курс “Кількісні методи прийняття управлінських рішень” знайомить слухачів з базовими принципами сучасної аналітики.
В тому числі з дисконтуванням грошових потоків і розрахунками основних інвестиційних показників;
статистикою та підходами що характеризують ризики;

Курс “Фінансовий менеджмент” знайомить з методами діагностики фінансового стану компаній та з основними фінансовими рішеннями:

  • інвестувати в дебіторську заборгованість (запаси) чи скорочувати її;
  • який мінімальний залишок коштів має бути на рахунках;
  • як використовувати короткострокові інструменти фінансування поточних активів;
  • як оптимізувати пропорцію різних джерел довгострокового фінансування;
  • чи потрібно переглянути дивідендну політику компанії;

Значною мірою курс ґрунтується на розгляді багатьох кейсів з фінансового аналізу та обґрунтування прийняття фінансових рішень в українських, німецьких, британських та американських компаніях.

Курс “Менеджмент ризику” знайомить слухачів з:

  • принципами, міжнародними стандартами;
  • методами та сучасними фінансовими інструментами управління ризиком;
  • системою управління ризиком від робочого місця окремого працівника до наглядової ради компанії;


Розкажіть про найцікавіший проєкт, в якому ви брали участь?

Перші проєкт в яких я брав участь протягом 80-х років минулого століття були пов’язані з розрахунками судових ядерних енергетичних установок і центрів обробки супутникових даних. Як наслідок виконання цих проєкт була докторська дисертація, захищена у 1990-му році та присвячена оптимізації складних систем з урахуванням можливості настання рідкісних подій великої руйнівної сили. Згодом Нассім Талеб популяризував цю тему, цікаву у той час лише дуже вузькому колу аналітиків, у своїй відомій серії книжок і запустив в обіг поняття «чорний лебідь». В 90-х роках ця тема стала для мене перехідним містком до фінансової аналітики. Оскільки подібний характер можуть мати страхові події, які неочікувано приймають масовий характер і вимагають суттєвих виплат від страхових компаній. В практичному плані це призвело до певних рекомендацій що до оптимізації стратегій перестрахування.

В другій половині 90-х я працював фінансовим аналітиком, спочатку валютного, а потім ринків облігацій і акцій. Один з проєктів виділю. До 99-го року в Україні існувало два сегменти валютного ринку: Українська міжбанківська валютна біржа і міжбанківський валютний ринок. Біржовий обсяг операцій був на порядок нижчий, але проведене статистичне дослідження (рівняння регресії для котирувань) показало, що біржові котирування слугують орієнтиром для дилерів міжбанківського ринку і тому Національному банку доцільно і достатньо регулювати валютний ринок лише внаслідок інтервенцій на біржовому ринку, скоротивши обсяги операцій на міжбанківському ринку, що і було впроваджено протягом 1997-99 років.
На початку 2000-х років виконані проєкти переважно стосувалися корпоративних фінансів: оптимізація структури капіталу компаній, оптимізація дивідендної політики.
Проєкти останніх років пов’язані з фінансовою оцінкою бізнес-моделей стартапів, або фінансовою оцінкою змін в бізнес-моделі наявної компанії.

Що мотивує вас викладати в бізнес-школі?

Коли я приймав рішення почати працювати в МІБ, досвіду викладання у мене на той час було не багато. Участь в кількох семінарах організованих НБУ в якості одного з інструкторів, що проводили у той час сертифікацію валютних дилерів українських банків. Мабуть, нові та незнайомі для мене емоції, пов’язані з участю в цих семінарах, були ключовим фактором. Оскільки це щось зовсім протилежне роботі аналітика, коли все що тобі потрібно для життя, це комп’ютер, бази даних, програми для їх обробки та підготовка звітів. На той час я зробив для себе відкриття, що слухачі програм МІБ розумні, цікаві, успішні люди, а можливість спілкування з ними є для мене привілеєм. Пройшло вже більш ніж 20 років і мої перші враження стали моїми переконаннями, викладання в МІБ - це привілей спілкування з розумними, цікавими та успішними людьми.