Версія для друку
2019-03-14

Форензік як ефективний інструмент боротьби з внутрішньо-корпоративним шахрайством розглядали на програмі MBA.

Головна/Новини МІБ/Форензік як ефективний інструмент боротьби з внутрішньо-корпоративним шахрайством розглядали на програмі MBA.

Сучасному бізнесмену не важко уявити ситуацію, коли у процесі своєї діяльності доводиться постійно прораховувати ризики, виявляти вузькі місця угод, вирішувати корпоративні конфлікти, врегулювувати ситуації, що пов’язані із певними розбіжностями в фінансових, комерційних, правових та інших питаннях з діловими партнерами, прораховувати збитки при укладанні контракту або від порушення умов договору, виявляти порушення гарантійних зобов'язань для запобігання можливих суперечок, здійснювати оцінку бізнесу тощо.

 

У зайнятої людини, що керує значними бізнес-ресурсами, на це часто не вистачає професійних знань, досвіду або, що найбанальніше, часу. Саме тому на ринку послуг з’явився такий вид бізнесу як форензік. Він включає в себе цілий комплекс заходів з розслідування розкрадань, шахрайства, виявлення причин збитків, їх наслідків, виявлення осіб, причетних до таких процесів, оцінки збитків, пошуку і повернення активів. Корисно скористатися таким заходом і в ситуаціях, коли дії співробітників компанії або певних організацій не відповідають законодавчим або іншим нормативним актам, принципам і стандартам.

 

З метою більш детального ознайомлення слухачів МІБ з інструментарієм форензік 14 березня 2019 року в рамках другого блоку дисциплін "Побудова ефективної моделі бізнесу" в групу General MBA сьомої когорти, яка навчається в карусельному форматі, запрошено партнера, голову департаменту форензік Kreston GCG Артема Ковбеля.

 

Артем є сертифікованим аудитором. Отримав вищу освіту за спеціальностями «Міжнародні фінанси», «Міжнародна економіка» і «Міжнародне право» в Київському національному економічному університеті ім. Вадима Гетьмана.

 

У фінансовій сфері Артем працює вже понад 12 років, з них 7 років він займається фінансовими розслідуваннями у крупному корпоративному секторі (Forensic). Також А. Ковбель має значний досвід структурування угод зі злиття та поглинань (M&A), із залучення коштів від ЄБРР, комерційних банків, іноземних венчурних фондів та локальних інвесторів.

 

Крім того, Артем є автором понад 200 статей з фінансово-економічної та юридичної тематики, активним учасником і спікером авторитетних національних та міжнародних конференцій. З 2018 року він став головою департаменту форензік Асоціації професіоналів корпоративної безпеки України (АПКБУ). Наразі Артем є членом міжнародних організацій ACFE та ASIS, а також членом Наглядової Ради компанії Global Spirits, ТМ Хортиця.

 

Спікер довів до відома слухачів інформацію про те, що означає поняття форензік, які цілі переслідує економічне розслідування, де застосовується дана процедура і якими є її етапи.

 

В аудиторії були розглянуті реальні кейси з використанням заходу форензік, результатом яких стала реальна допомога власникам бізнесу у питаннях виявлення ризиків на момент укладення договору, інвестування кошт та придбання нової компанії. Артем навів декілька прикладів із судової практики, коли за допомогою процедури форензік були виявленні факти шахрайства і за рішенням суду на користь потерпілої сторони були стягнуті кошти.

Розповів Артем і про інструменти мінімізації «FRAUD FACTORS», FRAUD «RED FLAG» індикатори в компаніях, описав основні прийоми форензік.

Отримані під час виступу спікера знання допоможуть слухачам вчасно вживати відповідних заходів, завжди володіти найбільш вигідною переговорною позицією та уміло створювати належний юридичний пресинг на свого опонента в рамках правового поля.

IMG 9816

IMG 9810