Версія для друку
2019-08-03

Speakers Day на програмах MBA – концентрат експертизи та досвіду.

Головна/Новини МІБ/Speakers Day на програмах MBA – концентрат експертизи та досвіду.

Оскільки нетворкінг на програмах МВА є не менш цінною складовою, ніж знання та навички, бізнес-школа «Міжнародний інститут бізнесу» організувала спільний день навчання для слухачів декількох груп: Executive MBA 18-ї генерації та General MBA 6, 7 і 8-ї когорт.

Для посилення і урізноманітнення контенту програм МВА було вирішено провести Speakers Day день зустрічі слухачів з експертами з різних галузей. Тож у суботу, 3 серпня 2019 року, перед слухачами виступили такі спікери: Петро Кричун з темою "Тенденції та практика оподаткування бізнесу в 2019 році", Наталія Голубнича з темою "Основні принципи успішного рекрутингу", Дмитро Джеджула з темою "CX-платформа диференціації бізнесу і її ключові передумови" та Сергій Гайдайчук представив своє бачення питання "Сила особистого соціального капіталу".

 

 

KrichunДень почався з виступу Петра Кричуна, який розкривав тему «Тенденції та практика оподаткування бізнесу в 2019 році». Петро – президент ГО "Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів" (дійсний член IFAC), CFO групи компаній в сфері рітейлу, власник консалтингової компанії "Ті Сі Джи Консалтинг"; практикуючий податковий та бізнес-консультант з 2002 року, юрист; учасник М&А операцій, організації та запуску бізнесів, в т.ч. виробничих, стартапів та інформаційних проектів.

В рамках свого виступу Петро Кричун торкнувся таких питань: останні зміни в законодавчій сфері, які торкнулися бізнесу, та реакція підприємців на нововведення; як суди впливають на практику оподаткування; що тепер буде зі «схемщиками» та «оптимізаторами»; яке податкове майбутнє очікує незабаром на українську економіку.

Спікер роз’яснив аудиторії трактування деяких статей законів, які найбільше хвилювали присутніх: про ПДВ-пільги, про документи при ліквідації платника податків, про ПДФО - негрошові подарунки, про ПДВ з міжнародних поштових і експрес-відправлень, про турзбір, про акцизно-паливну «революцію», яка чекає на нас у другому півріччі, про ЄСВ за найманих працівників, «мовний» закон та його наслідки, валютний контроль та ін.

Обізнаний – значить озброєний, вирішив Петро, тому багато часу присвятив новому закону про товариства з обмеженою відповідальністю, зробивши акценти на проблемах, можливих ризиках та неочевидних можливостях.

Виступ Петра був дуже насичений, адже він встиг також розповісти про останні тенденції в практиці адміністрування: нові ЕЦП-ключі; практика оскарження блокування податкових накладних; чи довго ще працюватиме практика втрати документів; як правильно відповідати на запит на документи від ДФС; плани-перевірок: чого чекати? А ще розкрив перед слухачами прогнозні зміни в сфері оптимізації оподаткування. Тож на український бізнес очікує: посилення контролю за розрахунковими операціями; величезні штрафні санкції за порушення трудового законодавства; ризики ліквідації спрощеної системи оподаткування; міжнародні процеси та BEPS; розширення критеріїв блокування ПН в СЕА ПДВ; посилення контролю за обігом підакцизної продукції.

 

 

GolublichaДалі Петро передав естафету наступному спікеру - Наталії Голубничій з темою "Основні принципи успішного рекрутингу". Наталя - бізнес-консультант з питань Executive Search, організаційного розвитку та розвитку управлінських команд, експерт з питань впровадження комплексних рішень по розвитку бізнеса через підбір та розвиток топ-команди та реалізацію стратегічних HR-проектів в компанії. Наталя має 15 років управлінського стажу на позиціях Executive у напрямку управління персоналом, досвід роботи у різних сферах бізнесу як в українських, так і в міжнародних компаніях: банках, рітейлі, виробництві та агро, де успішно реалізувала численні трансформаційні проекти.

Оскільки серед слухачів програм МВА багато власників компаній, їх змусили замислитись результати нещодавніх досліджень, якими поділилась Наталя. Вони показали, що близько 30% CEO змушені залишати свої пости в зв'язку з невідповідністю займаній посаді. Звільнення СЕО в перші 18 місяців після найму вартує компанії 200-300% його щорічної компенсації.

«Немає поганих кандидатів, є невідповідні» - вважає Наталія, і тому вона розказала слухачам, які саме люди потрібні компаніям на кожному з етапів її становлення, дала перевірений інструментарій з оцінювання організації, зовнішнього середовища та персоналу. Слухачі дізнались принципи ефективної стратегії рекрутингу, закріпили навички створення вакансії та складання профілю кандидатів, розібрались з тим, де шукати «підводні» фактори та критерії, а також пригадали різницю між компетенціями та особистими якостями кандидатів.

Під час зустрічі Наталія Голубнича щедро ділилась власним досівдом – привела алгоритм рекрутингу, зробивши акцент на ролях всіх учасників цього процесу, показала джерела та канали пошуку кандидатів, методи відбору, а також розказала, як аналізувати резюме та вести діалог з кандидатами, і поділилась структурою ефективної співбесіди, розказавши, який саме вид інтерв’ю краще обирати в різних випадках.

Наталя розказала і про основні принципи проведення інтерв’ю по компетенціям та проговорила гласні та «джентельменські» правила, що діють при найманні персоналу. Не забула Наталя і про сучасні ноу-хау, що можуть допомогти в нелегкій справі пошуку: чат-боти, автоматизація пошуку резюме, відео-інтерв’ю, різноманітні спільноти тощо.

Дослідження довели, що в перші три місяці новий співробітник працює на 30-70% своєї ефективності, а на 100% він виходить приблизно через 6-9 місяців роботи, тому спікер присвятила немало часу розказуючи, як створити новачку сприятливі умови для швидкого старту.

В результаті зустрічі з Наталією Голубничою слухачі МІБ дізналися, скільки коштує помилка найму і як її мінімізувати, як прискорити підбір і зробити його більш якісно, як професійно оцінювати кандидатів, а не «розвішувати ярлики» та як швидко вивести нового співробітника на максимальну ефективність.

 

DzhedjulaПісля перерви до слухачів МІБ завітав Дмитро Джеджула, Chief Marketing Transformer з 19-річним досвідом в управлінні маркетингом на українських ринках продуктів харчування, IT-дистрибуції та продуктовому IT, у телекомі, медіа, бізнес-освіті, рітейлі та ресторанному бізнесі. Дмитро говорив про клієнтський досвід, а саме на тему: «CX-платформа диференціації бізнесу та її ключові передумови».

Дмитро почав спіч із думки, що від місії, бачення та цінностей компанії залежить и те, на чому буде фокусуватись уся маркетинг-діяльність. Далі розібрались в тому, які можуть бути конкурентні переваги та драйвери прибутковості. На прикладі кейсів конкретних АЗС спікер показав, як можна дистанціюватися від конкурентів і що для цього можна робити.

Також Дмитро поділився зі слухачами п’ятьма ключами до створення цінності з клієнтом у всіх вимірах взаємодії – як створювати якісний клієнтський досвід, який для багатьох компаній наразі є відмінною точкою диференціації. За думкою запрошеного експерта – це правильні люди, процедури, максимальна вимірюваність, постійне, буквально щоденне поліпшення сервісу та щира любов до клієнтів та колег.

Ось декілька правил, що допоможуть сформувати WOW-досвід, на думку Дмитра Джеджули: треба формувати адекватні очікування у своїх клієнтів; over-promise & over-deliver; завжди повідомляти тільки правду про товари і послуги; найоперативніше попереджати клієнтів про можливі проблемні обставини; пам’ятати, що сервіс - відповідальність не Customer Care, а кожного співробітника; навчати співробітників постійно.

На останок спікер зазначив, що варто також завжди пам’ятати, що ніякий WOW-cервіс не замінить відсутності хорошого продукту.

 

GaidaichukОстаннім спікером, що зустрівся в суботу зі слухачами програм MBA, був Сергій Гайдайчук, який є експертом у галузі побудови ділових спільнот – має понад десяток успішно започаткованих проектів: Young Business Club, Ukrainian Real Estate Club, запустив українську філію YPO та інші. Також він є ідеологом проекту Global U-LEAGUE (глобальної платформи, яка об’єднує успішних та прогресивних українців з усього світу). Сергій заснував та наразі головує у найбільшому українському бізнес-клубі - CEO Club Ukraine (частина глобальної організації CEO Club International), який об’єднує майже 200 керівників та власників середнього та великого бізнесу задля розвитку, спілкування та співпраці.

Саме тому Міжнародний інститут бізнесу запросив Сергія розкрити тему «Сила особистого соціального капіталу» та докладніше розказати про вплив оточення та зав’язків на формування особистості та особистого бренду, про створення міцного та якісного оточення та про керування діловими контактами.

«Наші можливості – це можливості людей, яких ми знаємо, - впевнений Сергій Гайдайчук, -Люди, які нас оточують, роблять нас тими, ким ми є». Дійсно, саме якісні знайомства дають ексклюзивні, дефіцитні, закриті можливості, доступ до цінних ресурсів інших людей, до коштовної і недосяжної інформації, до передових знань, експертизи й досвіду. «Важливо не те, ЩО ви знаєте. Важливо те, КОГО ви знаєте», - казав Джек Траут. «Але, більш важливо – це хто знає ВАС», - додає Сергій Гайдайчук. Саме ці думки і стали лейтмотивом виступу спікера.

Під час зустрічі Сергій порадив слухачам, що треба робити, аби створити сильне оточення та побудувати ефективну персональну мережу контактів, як зробити аудит наявних зав’язків та зміцнити мережу знайомств. Головне – це пам’ятати, що для побудови широкої мережі та залучення в неї нових цікавих та корисних людей, треба самому спочатку віддавати і тільки потім вже просити.

Слухачі довго не відпускали Сергія, адже тема виявилась дуже актуальною, що і не дивно – багато хто вступає до бізнес-школи, щоб розширити та посилити свої ділові кола.

IMG 0546

IMG 0543

IMG 0535

IMG 0529

IMG 0525

IMG 0523

IMG 0520