Версія для друку
2020-03-30

IIB Community VS Quarantine. Episode 3: Не втратьте цю хорошу кризу!

Головна/Новини МІБ/IIB Community VS Quarantine. Episode 3: Не втратьте цю хорошу кризу!

Як ми і анонсували, серія стратегічних сесій МІБ “IIB Community VS Quarantine” - це не лише про озвучення проблем та постановку питань, це також і про вирішення сьогоднішніх завдань, винайдення дієвих механізмів та про побудову абсолютно нових, нестандартних алгоритмів, які відповідають актуальному запиту бізнесу і суспільства. Саме тому гості наших сесій – це як експерти, так і бізнесмени, чий приклад надихає та мотивує.


“Моє переконання: «Не що, а з ким», - сказав учасник третьої стратегічної сесії для слухачів програми Executive MBA Тарас Середюк – власник мережі ресторанів ВАО, NAM, Hi Shanghai, MAFIA, Georgia, Casta. І його повністю підтримав модератор цієї зустрічі – Дмитро Ковальов, директор зі стратегії ГК “Нова Пошта” та викладач МІБ. Обидва учасники стратсесії – випускники програми Executive MBA в МІБ, обоє досвідчені управлінці, яким уже доводилося гідно виходити з кризи та виводити з неї бізнес і звісно ж, їм було чим поділитися з нашими слухачами.

Упродовж зустрічі лунали незручні запитання слухачів програми ЕМВА та чесні відповіді гостей, озвучувалися побоювання і особисті прогнози, проговорювалися можливі сценарії поведінки українського бізнесу у майбутньому. І у цьому контексті влучним було спостереження Тараса Середюка: “Нам тяжко не тому, що ми голодні або нам холодно, нам складно відмовитися від стилю життя, від амбіцій, власне, від корон, а коли відмовишся від корони, стає простіше”. Основний посил Тараса полягав у тому, що, з його досвіду, час кризи – це період, коли бізнесмен повинен вирішити, чи бере він на себе відповідальність за те, що буде з ним і його бізнесом та з його країною. А якщо вирішує, що бере, то нести її гідно, шукати варіанти переорієнтації, підтримувати свій колектив і максимально ефективно реагувати на зміни і запити ринку, на його мінливість і динамічність. У той же час – соціальна відповідальність – це те, що повинно бути у бізнесу за будь-яких обставин.

Ця практична ідея знайшла обґрунтування і у виступі Дмитра Ковальова, який наполягав на тому, що криза – це етап перевірки бізнесу на справжні цінності і нагода для власників та керівників переосмислити ціннісне ядро кожної своєї ринкової пропозиції. Разом з тим гість пояснив аудиторії, що збережені стосунки з клієнтами, партнерами та іншими стейкхолдерами неодмінно приносять свої плоди, особливо у складні часи. На його думку: “Турбота сьогодні – запорука завтра. Турбота формує нематеріальне підґрунтя тривалої співпраці”. І прикладом такої турботи Дмитро визнав відповідальну позицію ресторанів “MAFIA”, які безкоштовно постачають готові обіди лікарям і медичним працівникам у Києві, Харкові та інших містах України у період карантину.

Тарас Середюк прокоментував таке своє рішення і пояснив, у чому полягає його позиція власника: “Лікарі – це наші нові воїни, кожен має робити те, що може. Наш бізнес – фуд-корт, отже будемо готувати для лікарів впродовж трьох місяців”.

Підсумовуючи стратегічну сесію, її учасники мали не менше питань, ніж перед початком, але тепер вони розуміли, що такі ж питання виникають у кожного, хто прагне працювати і змінюватися. Тепер вони точно знають, що без цих питань успіху не досягають.

1220x690 3