Версія для друку
2020-04-09

IIB Community VS Quarantine. Episode 7: Особливості взаємодії лідера зі своєю командою в кризових умовах

Головна/Новини МІБ/IIB Community VS Quarantine. Episode 7: Особливості взаємодії лідера зі своєю командою в кризових умовах

Немає нічого найбільш постійного, ніж тимчасове! З таких слів розпочалася стратегічна сесія МІБ з циклу зустрічей «Community VS Quarantine», організована для слухачів програми General MBA в суботу 4 квітня 2020 року. Модератор зустрічі – сертифікований міжнародний консультант з управління (CMC, ICMCI), професійний проектний менеджер (IPMA, рівень С) та викладач МІБ Рижкова Олена цим висловом підкреслила, що перспектива швидкого повернення до стану, який ми мали до кризи, є надто туманною.

При цьому вона зауважила, що COVID-19 – лише тригер, що посилив нову реальність. Насправді нічого нового не відбулося. Ми навчалися працювати віддалено ще з початком 2000-х років. І вже тоді компанії, що переводили своїх працівників на віддалену роботу, зіштовхувалися з першими труднощами: ієрархічність структур, нерозподілене лідерство, недієвість класичної системи підлеглості тощо.

В той же час, Олена звернула увагу, що є суттєві відмінності між кризами 2008 та 2020 років. В час, коли діловий світ сколихнула фінансова криза 2008 року, врятувати компанію міг хороший фінансовий директор. Сьогодні ж пандемія COVID-19 підкреслює важливість зовсім іншої корпоративної функції, а саме функції HR.

Ринок праці за два тижні перетворився з ринку шукачів на ринок роботодавців і тому для бізнесу зараз хороша можливість знайти якісний персонал.

Що ж до роботи з персоналом, який продовжує працювати в компанії, модератор висловила декілька ключових рекомендацій. В першу чергу Олена закликала турбуватися про здоров’я своїх людей, підтримувати в них енергію та організаційний дух. Вона висловила сподівання, що учасники стратегічної сесії, які працюють в домашніх умовах, підтримують певну організацію свого життя і робочого життя своєї команди. За її словами, це дуже важливо, оскільки зараз має значення все, що зачіпає сферу налаштування мозкової активності і психологічного комфорту, який досягається у тому числі через розмежування робочого і позаробочого часу. В сучасних умовах, важливо також звернути увагу на перерозподіл ролей і функцій в команді, забезпечувати екологічність рішень, створити і координувати роботу штабів «по інциденту».

Також Олена нагадала про залежності між психотипами працівників і їх поведінкою в умовах стресу: хтось занурюється в роботу, а хтось «впадає в ступор». В такі хвилини лідер не повинен тиснути. Він має проявляти емпатію, співчуття і враховувати ці особливості людини при постановці задач.
Для того, щоб послабити рівень нервозності і страху у співробітників, топ-менеджменту необхідно створити декілька сценаріїв розвитку компанії, переосмислити оргдизайн, бути максимально відкритим до того, що відбувається навкруги, оперативно реагувати на виклики тижня, регулярно надавати зворотній зв'язок своїм підлеглим, застосовувати гнучке управління замість тотального контролю тощо.

В процесі сесії Олена представила перелік питань, які необхідно обов’язково обговорювати в управлінській команді для того, щоб рухатись далі.

Велику увагу свого виступу модератор присвятила питанню боротьби з негативними емоціями, які так само як і коронавірус є дуже «заразною інфекцією». Олена наголосила на тому, що в ситуації пандемії ширми, за якими раніше можна було заховатися, зникають, люди стають «видимі», а слабкі зв'язки між ними стають сильнішими. В цей унікальний час, як ніколи, будь-який бізнес має реальну можливість сформувати найміцнішу і найефективнішу команду.

Активне обговорення даних питань слухачами, які ділилися власним досвідом реалізації HR-функції в своїх компаніях, додали зустрічі жвавості, продуктивності і атмосфери залученості.

Відчуття розгубленості, яке супроводжувало учасників на початку стратегічної сесії, поступово відступило. До своїх робочих справ вони повернулися уже значно впевненішими у власних силах.