2020-07-14

Як обрати програму МВА?

Головна/Новини МІБ/Як обрати програму МВА?

Вибір бізнес-школи для навчання на програмі МВА можна порівняти з придбанням автомобіля. Багато що залежить від того, навіщо вам потрібна автівка, наскільки вона повинна бути швидкою і скільки ви готові за неї заплатити. У певному сенсі всі автомобілі ідентичні: двигун, чотири колеса, кермо. Аналогічно і з MBA-програм. Всі вони зачіпають основний бізнес-функціонал: маркетинг, фінанси, HR, стратегічний менеджмент, організаційна поведінка та ін. Навчання закінчується розробкою бізнес-проекту для своєї компанії. Тому вибирати варто не тільки раціонально, виходячи зі своїх об'єктивних завдань, які ставляться перед навчанням на програмі, але також інтуїтивно, погоджуючись зі своїми відчуттями внутрішнього комфорту. Втім роботодавцям не так важлива «фігурка на капоті», скільки реальні навички і досягнення співробітника.

Варто звертати увагу на те, хто і як викладає на програмі. І щоб полегшити потенційному слухачеві перевірку бізнес-шкіл на відповідність якості, більше 50 років тому була організована міжнародна асоціація AMBA (Association of MBAs), яка займається акредитацією бізнес-шкіл, всебічно перевіряючи відповідність контенту їх програм, рівня викладання і знань найвищим світовим стандартам бізнес-освіти. Ми, в бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу», пишаємся тим, що наші програми MBA з 2007 року мають цю престижну акредитацію. Регулярне підтвердження акредитації AMBA програмами МВА МІБ протягом багатьох років поспіль говорить кандидатам про стабільно високу якість бізнес-освіти, яку надає Міжнародний інститут бізнесу.

 

Також важливий баланс навичок, які дає бізнес-школа. Зокрема МІБ розробляє свої програми таким чином, щоб за 18-20 місяців навчання слухач розвинув як hard skills, так і soft skills (тобто як специфічні професійні, так і «м'які» навички, які не потребують спеціальної освіти). Нарівні з отриманням сучасних інструментів для прийняття управлінських рішень, програми МВА також дають слухачам можливість навчатися в процесі спілкування з людьми, що мають інший різноманітний досвід і відмінну точку зору.

 

В процесі навчання виробляються рецепти, переконання і основа для спільної роботи, навіть не дивлячись на те, що різі люди в групі спочатку можуть не погоджуватися і не розуміти. Цьому сприяє сам підхід до організації занять – робота в групах, в які входять слухачі з різних галузей, управлінці з різним професійним і особистісним досвідом. У навчанні часто застосовується метод ситуаційного аналізу – слухачі опановують навички і знаннями в ході вивчення того, як конкретні компанії справляються з тими чи іншими ситуаціями. Це і є підхід case-study. Часто в якості прикладу береться до розгляду компанія одного із слухачів групи. Викладач ставить завдання, і необхідно знаходити оптимальні рішення, вміти домовлятися в групі, долаючи розбіжності і навіть непорозуміння.

 

Важлива складова бізнес-освіти – це якісний нетворкінг і крос-функціональність. Слухачі отримують можливість спілкуватися з топ-менеджерами різних функціональних напрямків і власниками з різних індустрій. Завдяки цьому можна побачити, як працюють різні механізми в інших галузях, як у них вирішуються аналогічні проблеми і бізнес-завдання. Є можливість протестувати свої ідеї, зробити так званий design thinking.

 

Часто трапляється, що займаючись бізнесом, керівники «вростають» в нього і не бачать альтернативних варіантів і можливостей. Навчання допомагає подивитися ширше, уникнути «тунельного бачення».

 

На що звертає увагу Приймальна комісія в бізнес-школі та які слухачі потрібні бізнес-школам? Адже вибираєте не тільки ви, але і вас. Основним орієнтиром для прийняття рішення про прийом слухача на програму є його рівень розвитку, емоційної і інтелектуальної зрілості. Цінними є кандидати з унікальним досвідом, що володіють підприємницької волею, готові до нового і відкриті до змін. Це являється куди більш важливим критерієм, ніж кількість років управлінського досвіду або ж кількість людей в підпорядкуванні. Важливим моментом при прийомі на програму MBA є бажання потенційного слухача застосовувати отримані знання і навички на практиці, прагнення до розвитку компанії і своєї особистості.

 

Повертаючись до вибору автомобіля і MBA-програми – в більшості випадків купити машину простіше, адже можна заздалегідь її подивитися, сісти за кермо і проїхатися, оцінивши всі якості та опції. З навчанням складніше, оскільки «пощупати» послугу неможливо, поки вона не отримана. Розуміючи цю особливість, бізнес-школа «Міжнародний інститут бізнесу» проводить тест-драйв програми МВА - «One Day MBA». Цей захід в форматі двох лекцій з курсів програми MBA, які читають викладачі в кампусі бізнес-школи. У потенційних слухачів є можливість «сісти за парту» і відчути себе слухачем програми, оцінити високий рівень викладання та подачі матеріалу. Найближчий захід пройде 6 серпня 2020 року (Подробиці і реєстрація тут).

 

А для бажаючих отримати детальну інформацію щодо MBA програм в МІБ, їх наповнення і викладацького складу, та поспілкуватись з випускником, запрошуємо на інший захід – Презентація програм МВА, який відбудеться 29 липня 2020 року.

 

Приходьте і особисто протестуйте справжню програму MBA!