Версія для друку
2020-07-31

IIB Community. Strategy Advisor: Сергій Магдич

Головна/Новини МІБ/IIB Community. Strategy Advisor: Сергій Магдич

Нова «нормальність» поступово настає, дивуючи новими правилами та незвичними обставинами. Проте ми продовжуємо ділись з вами експертними думками наших випускників в рамках рубрики IIB Community. Strategy Advisor.


У сьогоднішній публікації хочемо ознайомити вас з інтерв’ю Сергія Магдича (програма Executive MBA-2008 в МІБ), заступника голови правління ПУМБ з корпоративного бізнесу, для видання «Бізнес». До речі, нещодавно Сергія було відзначено у номінації «Кращий корпоративний банкір», де він посів друге місце. А сам банк ПУМБ традиційно увійшов в десятку кращих за версією рейтингу «50 провідних банків України».

Далі наводимо інтерв’ю з Сергієм Магдичем, з якого ви дізнаєтесь, як менеджмент банку справляється з наслідками коронакризи, які зміни вже впроваджено в бізнесі та що чекає на економіку України у найближчому майбутньому.

1. Всі економіки світу стали на паузу. Чи виявися ПУМБ готовим до такого перебігу подій?

Звичайно, ніхто не міг передбачити, що передумовою світової фінансової кризи стануть декілька “чорних лебедів” одночасно: історично низьке падіння цін на нафту та оголошення пандемії. Але це не перша криза за період існування банку, і цього разу ПУМБ, як і значною мірою банківська система України, виявився набагато краще готовим до кризових випробувань. У цей рік банк увійшов з рекордним результатом чистого прибутку у 2,6 млрд грн та великим надлишком ліквідності в гривні та доларах США, що означає повну готовність виконувати свої зобов’язання щодо повернення коштів на депозитних і поточних рахунках у випадку звернення до нас клієнтів.

Останній місяць продемонстрував, що багато залежить від того, як бізнес, у тому числі й банківський, реагує на зміни зовнішнього середовища і як швидко здатен переналаштувати свої процеси до нових умов. Нам вдалось забезпечити безперебійний режим функціонування 174 відділень та більш ніж 1100 банкоматів та ПТКС, а найголовніше — доступ наших клієнтів до дистанційних каналів обслуговування та послуг.

2. Якою була динаміка кредитування МСБ минулого року? Варто очікувати змін у поточному?

За нашими оцінками, торік ринок малого та мікробізнесу виріс на 16-18% за обсягами кредитування. Не дивно, зараз трохи менше третини українських банків працюють із сегментом МСБ. Є ряд гравців першої десятки, в тому числі ПУМБ та деякі державні банки, які росли вдвічі швидше решти ринку. Цифри говорять самі за себе: 2019 р. у сегменті малого бізнесу ми збільшили свій портфель на 1 млрд грн, а приріст склав 34%. Якщо додати сюди і середній бізнес, то приріст досяг майже 2 млрд грн. На ринку все ще існує певна недокредитованість, зокрема, мікробізнесу, але це переважно пов’язано з неможливістю банків прорахувати свої ризики. Програма Кабміну “Доступні кредити 5-7-9%”, до якої ми також доєднались, стане першим кроком у пізнанні цього напрямку. Та незважаючи на потужні обсяги кредитування 2019 р., говорити про їх збільшення цьогоріч ми не можемо. Вже зараз в Україні спостерігається уповільнення економічного зростання та прогнозоване скорочення ВВП на 4%. Якщо тенденція в світі не зміниться, це суттєво вплине на різні сегменти та галузі корпоративного бізнесу, а банки будуть вимушені корегувати свою політику.

3. Які кредитні продукти зазвичай є найбільш затребуваними серед представників малого бізнесу?

Ми пропонуємо своїм клієнтам цілу лінійку кредитних продуктів залежно від цільового використання коштів. Але саме в поєднанні з якісним сервісом, який вже став однією з наших конкурентних переваг, вони користуються таким високим попитом. Серед них кредити на поповнення обігового капіталу, овердрафти, відновлювані кредитні лінії, інвестиційні ліміти на покупку техніки, обладнання та транспорту. Наразі наш банк має найбільший на ринку портфель факторингу, обсяг якого минулого року сягнув позначки майже у 2 млрд грн, а більшу частину (900 млн грн) склали компанії саме малого бізнесу. Головний акцент, незалежно від сегмента бізнесу, ми робимо на спрощеній процедурі оформлення та швидкості прийняття рішення у строк від трьох до семи днів.

4. Чи можуть підприємці розраховувати на розуміння та підтримку з боку банку на період карантину?

Довіра — це велика відповідальність. У ПУМБ обслуговуються більше 66 тис. корпоративних клієнтів. З кожним з них ми будуємо відносини на засадах партнерства, взаємної відповідальності та постійного пошуку win-win. У когось зараз зросли оберти, а хтось, навпаки, був змушений призупинити діяльність. Банк знаходиться з клієнтом у період становлення його бізнесу, розвитку — має бути поруч і в скрутні моменти. Ми розуміємо, що та частина клієнтів, яка до цього своєчасно оплачувала кредити, зараз не може це робити в силу об’єктивних причин. Саме тому запропонували реструктуризацію — інструмент, який допомагає суттєво знизити фінансове навантаження та передбачає перенос погашення тіла та відсотків по кредиту на наступні три-шість місяців рівними частинами. Серед іншого — ми єдині на ринку скасували плату за проведення платежів у гривні, і тепер усі наші бізнес-клієнти на весь період дії карантину мають змогу здійснювати будь-які види платежів без комісії. Зараз підприємці повинні зосередитись на інших стратегічних завданнях: перебудові бізнес-моделі та пошуку нових можливостей. Тому, я вважаю, задача всіх структур, як державних, так і приватних, допомогти їм пройти цей етап максимально безболісно.

5. Як зараз відбувається обслуговування клієнтів МСБ?

Завдяки активному інвестуванню впродовж останніх декількох років у розвиток дистанційних каналів обслуговування та сервісів нам легко вдалось налагодити обслуговування клієнтів у режимі онлайн. Візьмемо наш надсучасний функціонал інтернет-банкінгу “ПУМБ Online Для Підприємців”: окрім стандартного керування рахунками там можна замовити консультації з юридичних, бухгалтерських питань та операцій ЗЕД, відправити звітність до контролюючих органів онлайн або перевірити репутацію потенційного контрагента. Серед інших дистанційних сервісів — послуга fast-track з погодження валютних угод для клієнтів, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Зазвичай термін погодження може вираховуватись днями, а в нас займає лише три-шість годин. Це якісно відрізняє нас на ринку від інших банків. Наприклад, з початку дії карантину банк погодив 271 валютний контракт для клієнтів МСБ. Ми бачимо, з якою швидкістю зростає попит на обслуговування онлайн, і це спонукає нас ще активніше інвестувати в розвиток цього напрямку.

6. Якими, на вашу думку, можуть бути наслідки коронакризи для економіки?

Вже зараз можна сказати, що дана криза суттєво вплине на подальший розвиток багатьох галузей і змінить поведінку споживачів, але у той же час відкриє можливості та резерви для підвищення ефективності у різних сферах економіки. Я вважаю, криза — це не тільки тест на міцність й ефективність бізнес-моделі будь-якої компанії, а й час нових можливостей та рішучих дій. Саме зараз у підприємців є нагода переглянути свої стратегічні плани, переосмислити систему ризиків та вектори свого потенційного розвитку і, можливо, наважитись на втілення нових бізнес-ідей.

За матеріалами ресурсу
business.ua