2020-11-02

Strategy Advisor. Олена Рижкова: Що потрібно власнику робити саме зараз?

Головна/Новини МІБ/Strategy Advisor. Олена Рижкова: Що потрібно власнику робити саме зараз?

Навкруги панує нова нормальність з новими правилами та законами. Що робити керівникові та куди саме докладати зусилля? Як не розгубитись і сконцентрувати увагу на ключових точках в бізнесі? Що зараз виходить на перший план, а чим можна тимчасово знехтувати? Відповідь ви знайдете у цьому матеріалі з рубрики Strategy Advisor, в якому ми поділимось експертною думкою нашого викладача Олени Рижкової.

Олена Рижкова,
викладач на програмах MBA в МІБ

Ми живемо в світі, де все менше стає правил, звичних рішень, раз і назавжди заданих орієнтирів. Навіть, здавалося б, добре продумані довгострокові стратегії починають давати збій. В епоху трансформаційної кризи управлінська дезорієнтація стає звичайною ознакою часу. Скільки б мозкових штурмів і експертиз ви не ініціювали, перебираючи варіант за варіантом, кінцевий варіант буде один. На трансформацію соціально-економічного контексту ваша компанія може адекватно відповісти одним єдиним способом – трансформувати свою корпоративну культуру. Нова реальність не залишила іншого вибору.

Корпоративна культура і генеральний директор – брати близнюки. Найпоширеніша управлінська ілюзія – вважати, що ви можете змінити свою компанію, а самі при цьому залишитися незмінним.

Сучасний керівник – це не просто людина, що формально здійснює якусь управлінську функцію. В першу чергу він – генератор корпоративної енергії. Він повинен вміти управляти нею: відступати, сповільнюватися, міркувати і уявляти… Якщо ви хочете змінити компанію і співробітників, зробити їх більш успішними, вам доведеться мінятися самим і змінювати свої підходи до управління. По-іншому – ніяк!

Вразливість корпоративних стратегій в епоху невизначеності робить людський капітал головним ресурсом кампанії, своєрідним барометром, що чутливо реагує на зміни. Яким би на індивідуальному рівні талановитим і професійним не був керівник, він не може все передбачити і бути експертом в усьому. Однак, за допомогою корекції культури, він може зробити «підлаштування» компанії під зміни більш ефективними. Для цього він повинен об'єднати розрізнені команди, щоб генерувати ініціативи, які просувають бізнес вперед. Таким чином, одним з найважливіших управлінських завдань і функцій стає управління талантами.

Талант – це неогранений алмаз. Важливо не просто отримати його для компанії, але і створити умови, щоб він перетворився в коштовний діамант. В іншому випадку його цінність і ефективність виявиться набагато нижчою за очікувану.

Для такої «огранки» таланту існує єдиний інструмент – корпоративна культура. Вона створює та задає параметри корпоративного середовища, при яких співробітник буде не просто формально виконувати свої обов'язки, а й вкладати в свою роботу енергію, проявляти ініціативу, позитивно впливати на бізнес-результат. Саме ці завдання покликана вирішувати трансформація управлінської культури.

У компанії повинні з’явитися повноцінні провайдери нової культури. Де їх взяти? Створити, наділяючи повноваженнями і відповідальністю команди, активно заохочувати ініціативу, давати людям право на помилку тощо.

Розширення прав і можливостей співробітників – це інноваційна стратегія, яка дозволить вам нарощувати конкурентну перевагу, швидко і точно досягати бізнес-цілей.

З культурою, яка відповідає цим цілям і правильно відформатованої під них командою, для вас немає нічого неможливого. Але, якщо параметри команди не відповідають заявленим цілям, будь-які ваші управлінські зусилля виявляться марними. А можуть навіть виявитися фатальними, руйнівними для бізнесу.

Культуру необхідно створювати самим. Її неможливо скопіювати, купити або вкрасти. Спроби деяких компаній під копірку переймати культурні принципи і норми таких лідерів як Facebook, Twitter, Netflix і Google, як правило, виглядають безглуздо, а часто навіть виявляються шкідливими.

Культура – це, в першу чергу, екзистенціальний вибір. Важливо враховувати сукупність всіх факторів: особливості менталітету і ведення бізнесу, норми поводження, нішу, в якій ви працюєте, конкурентне середовище і багато іншого.

Сopy-paste не поможе відшукати правильний шлях. Необхідно постійно аналізувати, що ви робите добре, що у вас виходить краще за інших.

Подумайте про те, яка у вас місія, чого ви хочете насправді досягти. Якщо ви усвідомите свої дійсні, а не декларативні цілі, ви зрозумієте як повинна виглядати ваша культура.