Версія для друку
2022-01-18

Увага! Особистість!

Головна/Новини МІБ/Увага! Особистість!

 

Стаття must-have для тих, хто розглядає навчання на МВА або СІМ!

 

Лідія Пащук: Мені не подобається слово «проблема», мені подобається слово «задача»!

Цією публікацією ми відкриваємо серію контенту, у якому розкажемо все про викладачів МІБ, ну.. майже все.

Знайомтесь: Лідія Пащук, екс-президентка K.Fund та викладачка курсу CIM: Resource Management. За консультацією до неї у чергу вишикуються провідні міжнародні організації та приватні компанії, її книги потрапляють у різноманітні «топи», а вона каже, що найбільше задоволення отримує в аудиторії.

 

paschuk

 


 

Маркетинг – назавжди.

З майбутньою професією Лідія Пащук визначилася за два роки до закінчення школи, коли прочитала книжку Філіппа Котлера «Основи маркетингу».

Вона каже: «Маркетинг – це вміння створювати цінність та задовольняти потреби вашого клієнта: чи то покупця, чи то стейкхолдера. Взагалі є дуже вдалий вислів: маркетинг – це кров бізнесу, бренду, адже саме завдяки маркетингу можна досягти стійкого успіху будь-якої організації».

У ранні студентські роки Лідія приєдналася у якості маркетолога до Торгового Дому «Дукат», далі - до команди Світового банку, яку полишила за 3 роки, коли стало зрозумілим, що наступною кар’єрною сходинкою є посада у головному офісі у Вашингтоні, а це вимагає переїзду, Україну Лідія залишати не хотіла ніколи. Потім п’ять років працювала у компанії-трейдері мінеральних добрив «Агрофертранс» , де як менеджер з розвитку проєктів була причетна до старту цілої низки нових бізнесів: від розбудови мережі сільськогосподарських виробництв до створення потужного хімвиробництва та виводу на ринок окремих торгових марок та брендів.

 

Logo-AGROFERTRANS

 

Паралельно захистила дисертацію «Формування системи маркетингу персоналу на підприємстві», у КНУ ім. Т. Шевченка, і закінчила програму Королівського інституту маркетингу CIM Diploma in Professional Marketing. Так у 2010 році почалась консалтингова та викладацька кар’єра Лідії у CIM, Міжнародному інституті бізнесу та КНУ ім. Т. Шевченка.

 


 

«Я вирішила це виправити»

«У той час в нашій країні всерйоз маркетинговим консалтингом займалися лише великі компанії, а от у питаннях розвитку малого та середнього підприємництва була величезна прогалина і неоране поле. Я вирішила виправити це. Так у моєму житті знову з’явився Світовий банк, для якого я написала посібник «Маркетинг для бізнес-асоціацій. Сучасні можливості практичного використання». Далі – більше: Програма розвитку ООН, проєкт Федерації Канадських муніципалітетів ПРОМІС і ціла низка інших міжнародних проєктів», - згадує Лідія Пащук.

У 2016 році Лідія започаткувала всеукраїнський освітній проект Фонду Василя Хмельницького K.FUND для малого і середнього бізнесу «Школа малого і середнього підприємництва» (Школа МСП). За п’ять років навчання у ній пройшли 40 наборів слухачів у 14 містах України, а випускниками Школи МСП стали понад 1000 підприємців.

У 2020 році Лідія Пащук стала президенткою K.Fund. Фонд, створений для підтримки проєктів у галузях освіти та економіки, опікується не тільки Школою МСП, а й низкою інших ініціатив: проєктом навчання дітей підприємництву та інформаційним технологіям, проєктом розвитку креативних індустрій, тощо.

 

L.Pashhuk-768x514

 

«Найбільший мій виклик – це я сама, бо я постійно ставлю собі такі задачі, які багатьом здаються нереальними, але я їх втілюю. Як? Все дуже просто: мені не подобається слово «проблема», мені подобається слово «задача»! Головне ніколи не опускати руки, а брати й робити, і пам’ятати, що стелю ми створюємо собі самі», - наголошує авторка книги «Українська мрія. Я – підприємець», яка увійшла у ТОП-10 книг 2020-го року з розвитку бізнесу. Варто зауважити, що процес видання книги через видавництва був досить тривалим, тому Лідія власноруч організувала процес підготовки до друку і промокампанію. Результати передпродажу були приголомшливими: 40% тиражу було викуплено ще до того, як тираж книги був виданий.

 

kniga

 


 

«Залежність від викладання»

Натхнення Лідія черпає у сім’ї, природі та… викладанні: «Я обожнюю викладати! У мене, можна сказати, залежність від викладання. Під час ковід-обмежень я звикла до онлайну, але мені дуже не вистачає живого спілкування в аудиторії, енергії та палаючих очей слухачів!»

Екс-президентка K.FUND викладає на економічному факультеті на кафедрі міжнародної економіки та маркетингу в КНУ ім. Шевченка та на програмі СІМ у Міжнародному інституті бізнесу. Вона вважає, що для того, аби стати успішним маркетологом, потрібно «не багато»: «Секрет успіху дуже простий: наполеглива робота, навчання та нетворкінг. СІМ дає і актуальні знання, і крутий нетворкінг. Решта залежить від людини. Дуже часто наші студенти на СІМ змінюють роботу: хтось змінює компанію, хтось йде на підвищення, хтось відкриває власну справу. Треба постійно навчатися, адже маркетолог – це наразі одна з найдинамічніших професій. Якщо у 60-х роках минулого століття період напіврозпаду знань складав 12,5 років, наприкінці 90-х це було десь 5 років, то зараз це півроку-рік. І вчитися треба не тільки маркетингу, а й управлінню. Маркетинг – це спосіб мислення. Хороший маркетолог рано чи пізно стане системним управлінцем та керівником».

 

252827748 10224480248168179 2108575141980451989 n

 

До того ж, на думку Лідії, сучасному маркетологу варто не обмежувати себе тільки тією галуззю, де він працює: «Чим більше ринків і різних підходів ти знаєш, тим більш універсальним і затребуваним гравцем ти стаєш. Зараз дуже актуально, якщо фахівець з маркетингу має helicopter view і може подивитися на ситуацію з різних боків, у тому числі згори. Вміння мислити ширше та бачити повну картину стає суперконкурентною перевагою».

 


 

Міні-анкета

Улюблена книга чи письменник: З нон-фікшн дуже раджу всім прочитати книгу Насіма Талеба «Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті». До того ж, я впевнена, що маркетологи мають бути всебічно розвинутими, тому не забувайте про класику. Особисто мені, дуже подобаються Гі де Мопасан, Стендаль, Драйзер, Маркес, Воннегут. А з українців – Григорій Сковорода, Іван Багряний, Пантелеймон Куліш та Ліна Костенко. Легше сказати, що не подобається, але не скажу…

Улюблений фільм чи серіал: фільм – однозначно «Звіяні вітром», а серіали: «Чорне дзеркало» і «Теорія великого вибуху».

Улюблена пісня чи виконавець: все залежить від настрою. Дуже люблю слухати Френка Сінатру, Майкла Джексона, Святослава Вакарчука, Шер, Lamb. Якщо треба зосередитися та попрацювати, вмикаю Моцарта. З останніх хітів у моєму плейлисті - “No Roots” Еліс Мертон. Я вважаю, що це гімн сучасного покоління.

Улюблена їжа: риба та салат.

Улюблений напій: вода.

Улюблена тварина: собака.

Улюблене заняття: гуляти пішки, читати, викладати.

Улюблений одяг: однаково комфортно почуваюся й у діловому костюмі, й у джинсах з кросівками. Зазвичай ношу смарт-кежуал.

Улюблена цитата: «Якщо ви не можете щось пояснити шестирічній дитині, ви самі цього не розумієте» (с) Альберт Ейнштейн.