2014-03-05

Ректор МІБ Олександр Савченко: Обвал фондового ринку Росії може стати початком глобальної кризи її економіки. Укрінформ

Home/News IIB/ Ректор МІБ Олександр Савченко: Обвал фондового ринку Росії може стати початком глобальної кризи її економіки. Укрінформ

Безпрецедентне рішення російської влади стосовно можливості введення російських військ на територію України вже спричинило обвальний спад котирувань акцій на Московській міжбанківській валютній біржі. А пряма агресія та жорсткі міжнародні економічні санкції можуть спричинити кризу економіки Росії.

Про це в коментарі Укрінформу заявив екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу, доктор економічних наук професор Олександр Савченко.

"Це (обвальний спад котирувань акцій на ММВБ. - Ред.) - безпрецедентні фондові події, які показують, що може статися з країною, якщо є тільки наміри реально ввести війська і реально отримати економічні санкції", - сказав він.

Економіст зазначив, що рішення російської влади стосовно можливості введення російських військ на територію України вже в суботу, по суті, зробило революцію у сфері валютних ринків і фондового ринку у світі. Всі чекали, як відкриється російський міжбанківський валютний ринок і фондовий ринок. Але вже в неділю Україна отримала підтримку Сполучених Штатів Америки та інших країн стосовно можливості економічних санкцій за неадекватну поведінку Росії. Це ще більше посилило панічні настрої всіх інвесторів, які інвестували в Росію, в тому числі й російських, наслідком чого й став обвальний спад котирувань акцій.

За словами Савченка, якщо міжнародні санкції стосовно Росії будуть запроваджені фактично, це призведе вже не до 10-15-відсоткового падіння, а до значно більшого - аж до краху економіки РФ.

Відповідаючи на запитання, яким, на його думку, є запас міцності російської економіки, фахівець зауважив, що він насправді дуже незначний, тому що вона й так була на спаді - "там ситуація була трошки кращою, ніж в Україні, попри високі ціни на нафту і газ".

"Фондовий ринок - це початок, це вихід короткого капіталу з Росії. За ним починаються більш довгострокові й небезпечні тенденції: з Росії почнуть виходити стратегічні інвестори. А якщо будуть економічні санкції, то запасу міцності, у принципі, нема - це місяць-два. Звичайно, це залежить від того, які саме санкції будуть запроваджені", - вважає експерт.

Савченко висловив сподівання, що в Росії є "багато аналітиків, багато розумних людей", які покажуть президенту Путіну, що дуже небезпечно рухатися в напрямку ескалації конфлікту, особливо збройного, що сучасний світ і великі економіки не можуть існувати в таких параметрах. "Все має вирішуватися шляхом переговорів чи навіть економічних санкцій, але не фізичного конфлікту", - підкреслив він.

Підсумовуючи, екс-заступник голови НБУ зазначив, що у Росії ще є час зайняти правильну конструктивну позицію і відвести війська з території України.

"За моїми розрахунками, тоді фондовий ринок трошки відкотиться, але вже не на ті позначки, які були, тому що прецедент відбувся. Тобто навіть теоретична можливість отаких неправових дій веде до того, що багато інвесторів просто не будуть інвестувати в цю країну", - резюмував Савченко.

Як повідомляли ЗМІ, російський фондовий ринок відкрився в понеділок обвальним падінням котирувань акцій більшості російських компаній, індекс ММВБ знизився до позначки 1305,23 (-9,65%), індекс РТС впав до рівня 1131,06 (-10,74%).

Подешевшали акції ВТ (-11,6%), "Газпрому" (-11,5%), "Газпром нафти" (-5,3%), "Лукойлу" (-4,7%), "НОВАТЕК" (-2,7%), "Норнікеля" (-3,5%), "Полюс Золото" (-3,5%), "Роснєфті" (-4,1%), "Ростелекома" (-9%), Сбєрбанку (-9%), "Сургутнафтогазу" (-3,8%), "Татнафти" (-2,7%), "ФСК ЄЕС" (-14,3%), "Мечела" (-27%), "Уралкалія" (-13,8%), НЛМК (-15,7%), "Російських мереж" (-16,4%).

Підготувала Надія Юрченко. Укрінформ

ректор Міжнародного інституту бізнесу