20.04.17

Зустріч Сергія Потапова зі слухачами МВА: використання Agile-методів в різних сферах бізнесу.

Главная/Новости и анонсы МИБ/Зустріч Сергія Потапова зі слухачами МВА: використання Agile-методів в різних сферах бізнесу.

Одна з основних особливостей сучасного світу – це постійні зміни. Зміни вимагають від компаній, лідерів, управлінців гнучкості та швидкості, оперативного реагування на нові умови. Все це можна описати одним словом – Agile (з англійської - моторний, рухливий, спритний), що  вилилося у ітераційнийметод планування та керування процесами та проектами – Agile-менеджмент.

 

Під час вивчення курсу «Управління проектами» на програмі General MBA, окрім класичних методів, що становлять фундамент якісних знань МВА освіти, слухачі також ознайомилися з таким сучасним методом управління проектним активностями як Agile-менеджмент та Scrum.

 

Основна сутність Scrum-методу полягає в тому, щоб виконувати проект не одним великим циклом, а розбити його на частини (спринти), які б можна було завершити за тиждень або два. Це дозволяє побачити проміжний результат вже в кінці кожного спринту, та у разі необхідності внести корективи у хід проекту з урахуванням фідбеку від замовника. Такий підхід додає процесам передбачуваності та гнучкості. Не зважаючи на те, що зараз Scrum широко застосовується у ІТ-сфері, в світі його вже декілька десятиліть використовують і в інших сферах діяльності. Нарешті і в Україні спостерігається зростання інтересу до цього метода.

 

20 квітня 2017 року в гостях у групи General MBA другого курсу був Сергій Потапов, який поділився власними знаннями та спостереженнями у галузі проектного управління.

 

Сергій Потапов, консультант з проектного управління Міністерства економіки України  (Prozorro),  Міністерства оборони України (проектний офіс реформ МОУ) та низки інших організацій. У пана Потапова більше 15 років управлінського досвіду, з яких п’ять років – проекти, пов’язані з організаційним розвитком. 

 

Під час зустрічі Сергій Потапов зазначив, що допоки всі процеси ще не виконуються роботами чи машинами, найціннішою складовою будь-якого проекту є команда. Сергій закликав при виникненні проблем якомога частіше ставити запитання членам проектної  команди: «Чим тобі допомогти?». Не у звинуваченнях, не в покараннях, а в цій простій фразі полягає успіх команди.

 

Сергій вважає, що  в сучасному світі обов’язковою умовою успішного проекту є бажання та мета створювати для клієнта максимальну цінність на кожному етапі проекту. Agile-менеджмент якнайкраще відповідає цій меті. Цінно те, що ці принципи можна застосовувати не тільки при розробці програмних продуктів, а й, наприклад, у діяльності маркетингових команд, при реалізації HR-функцій тощо.

 

Дякуючи Сергію, слухачі змогли по-новому подивитись на робочі процеси в своїх компаніях та замислитись над можливістю впровадження принципів Agile в своїх компаніях.

Potapov MBA