15.09.23

10 "чому вам (не) потрібен МВА"

Главная/Новости и анонсы МИБ/10 "чому вам (не) потрібен МВА"

 

Програми МВА, особливо зараз, під час війни, набувають особливу цінність, але водночас багато власників та топ менеджерів українських та іноземних компаній вагаються, чи потрібно їм витрачати такі нині дефіцитні ресурси, як час та гроші, на навчання? Але ж сумніви – це шлях до істини, тому ми хотіли би подискутувати з вами, шановні читачі, на тему необхідності МВА. А раптом МВА вам не потрібен?

Нижче сумніви, якими ділились майбутні студенти МВА щодо навчання.


▶ 1. В нинішніх умовах я не можу планувати на довгострокову перспективу, тому я утримуюсь від навчання на тривалій МВА програмі.

Чи ви впевнені, що відкладати своє життя на потім – це вірне рішення? Вікна можливостей існують лише протягом невеликого і обмеженого проміжку часу. Ідея навчатися може визрівати роками, але зараз час плине так швидко, світ навколо змінюється щодня, і майже половина наших аплікантів виказує жаль у зв’язку з тим, що не вступили раніше і згаяли час. Ми усі впевнені, що як тільки війна закінчиться, перед українським бізнесом виникнуть нові можливості. Тому, щоб до них на 100% підготуватися, потрібно розпочинати навчання уже зараз, інакше конкуренти будуть швидшими за вас.


▶ 2. Я не бачу проблем у своєму бізнесі зараз, оскільки зараз головний виклик – це мінливе середовище. Чи потрібен мені тоді МВА?

Саме тому, що головний виклик – це мінливе середовище, вам і потрібен МВА, причому чим швидше, тим краще. Оскільки ви, як лідер повинні керувати змінами, а не реагувати на те, що вже відбулось і потрібно виправляти. Ви повинні діяти на випередження, прораховуючи сценарії подій. Це звісно можливо і без МВА, але якість такого сценарного планування буде іншою, оскільки навчання дає систему управлінських знань, які актуальні, універсальні, тобто незалежні від галузі. Дуже важливо, що МВА розвиває гнучкість мислення, що так необхідна для прийняття у мінливому середовищі нестандартних, і тому ефективних рішень.


▶ 3. Не впевнений чи є сенс у МВА, якщо можна успішно займатися самоосвітою – зараз стільки безкоштовних курсів та вебінарів.

По-перше, людина за своєю природою ледача. Тільки суворі зовнішні умови можуть змусити її розвиватися швидше та ефективніше. Ви самі собі не зможете дати той "чарівний пендель", яким є цікава гонка під назвою МВА. І вже вона Вам цей "пендель" точно забезпечить!

По-друге, на відміну від окремих безкоштовних курсів, комплексні програми МВА побудовані таким чином, що вони об'єднують у логічний ланцюжок усі найкращі знання та інструменти з найважливіших аспектів ведення та управління бізнесом, причому у необхідному та достатньому обсязі. МВА програми максимально ефективно систематизують Ваші уривчасті знання з того чи іншого аспекту управління, і в результаті з купи окремих цеглинок виходить гарний будинок.

По-третє, на програмі Ви спілкуєтеся з колегами по групі, які є Вашими однодумцями, які об’єднані за цілями та цінностями, навіть незважаючи на те, що всі вони прийшли з різних галузей і працюють у своїх компаніях на різних позиціях. І ви не просто спілкуєтеся, а обмінюєтеся бізнес-досвідом, новими ідеями, критично їх обговорюєте та знаходите спільні нестандартні рішення. До того ж, дуже класно знайти собі друзів та однодумців у більш зрілому віці! Тут ви знайдете нових ділових партнерів або просто нових друзів, з якими у вас знайдеться маса спільних інтересів. Дійсно, самоосвіта сама по собі вкрай потрібна, і вона має стати невід'ємною частиною вашого життя. Але однієї самоосвіти вже недостатньо у наш турбулентний та динамічний час.


▶ 4. Я – власник компанії. Всю роботу роблять мої підлеглі. Мені простіше навчити їх самих на МВА, і лише контролювати їх, не витрачаючи на це свій дорогоцінний час.

Ваші співробітники, навчившись на МВА, мислитимуть зовсім іншими, більш сучасними бізнес-категоріями. Вам потрібно буде доручати їм складніші завдання, і, відповідно, посилити рівень контролю за їх виконанням. Тому тут два варіанти - або ви втратите контроль над ними через розрив у глибині та якості їхніх і ваших знань, або ви втратите співробітників, яким зрештою стане нецікаво з вами працювати. А ви, у свою чергу, втратите гроші та час на їхнє навчання. Тому у вашому випадку краще йти вчитися разом із ними, або спочатку піти самому, а потім відправити на навчання співробітників.


▶ 5. У нашому бізнесі по-українськи все вирішують зв'язки. У мене багато корисних знайомств. То навіщо МВА?

У сучасному світі, в який дуже тісно інтегрована Україна, зміни відбуваються кожну секунду. Економічна та політична ситуація в країні змінюється щодня і абсолютно непередбачувано. Тому робити ставки на співпрацю із впливовими людьми сьогодні – не дуже мудро з погляду диверсифікації завтрашніх ризиків. Так само, як і "заточити" свій бізнес під виконання робіт-послуг для одного-двох великих клієнтів, хай і з мільйонними державними замовленнями. Це лише короткострокова стратегія, яка дозволить заробити тут і зараз. Але що станеться із вашим бізнесом завтра, коли ситуація зміниться? Наприклад, вашій компанії знайдуть дешевшу або зручнішу для співпраці заміну, або зміниться ключова особа, яка раніше лобіювала вашу компанію для виконання державного замовлення. МВА - це ваша страховка від неприємностей та несподіванок. Це - впевненість у вашому завтрашньому дні, тому що не зміни будуть керувати вами, а навпаки – ви ними. І ви, напевно, навчитеся керувати іншими, більш складними ризиками, тому що курс з ризик-менеджменту є невід'ємною частиною програми МВА.

До речі, щодо зв'язків... На програмі МВА ви матимете дуже широку мережу нових ділових зв'язків, яка вам дозволить так побудувати бізнес та диверсифікувати ризики, що жодні зміни надалі не завадять вам успішно розвивати вашу компанію. На МВА варто йти як мінімум за новими діловими зв'язками, хоча цінність цього навчання по факту виявиться для вас набагато більшою.


▶ 6. Я найманий менеджер. У нашій компанії я не бачу для себе перспектив зростання, але й починати з нуля в іншій компанії також не хочеться. Навіщо мені МВА?

Сьогодні у вашій компанії всі позиції зайняті, і, ймовірно, це поки що влаштовує власників. Але ніщо не стоїть на місці. Завтра ситуація може змінитися кардинально, і ключові люди можуть піти з компанії з різних причин. Якщо ви заздалегідь увійдете в роль кандидатури №1 на лаві запасних топ менеджерів, і, головне, власник це усвідомлюватиме, у вас є чудові шанси досягти своєї мети і зайняти управлінську позицію замість тих, хто звільнився. Так, вам доведеться конкурувати з кандидатами зі сторони, але ваш досвід роботи в компанії та знання її специфіки – це величезна перевага перед "чужинцями". А тим більше, якщо у вас є ступінь МВА, ви матимете явну перевагу над іншими кандидатами на цю позицію. Тому не витрачайте свій час даремно. Чим вища посада, тим ширше коло повноважень буде на вас покладено. Користуйтеся тим, що у вас поки є час, який ви можете інвестувати у навчання, тобто по суті у ваше особисте краще майбутнє.


▶ 7. Я вже вирішив, що обов’язково вступлю на МВА, тільки не зараз, під час війни, оскільки поки що все так нестабільно.

Мудрі люди кажуть, що якщо людина щось хоче, вона шукає привід, а якщо не хоче, то причину. Війна не є причиною того, що потрібно відкладати свій розвиток на колись, на потім, оскільки у людини завжди є майбутнє, навіть під час війни, і людина завтра має стати кращою за ту, якою вона є зараз.

До того ж під час війни, коли все так нестабільно, навчання – це потужний інструмент набуття впевненості у собі, віри у своє краще майбутнє та створення можливостей бути творцем свого життя незважаючи ні на що. Знання завжди потрібні. Розвиток завжди на часі, оскільки він є метою кожної розумної та усвідомленої людини.


▶ 8. Я звик вирішувати проблеми по мірі їх надходження. Виникли проблеми з фінансовим плануванням – почав навчатися на програмі з фінансів, з’явились негаразди з маркетингом та брендом, пішов на іншу відповідну програму. Нащо мені МВА?

Якби ви одразу обрали МВА, у вас би не виникли ні проблеми з фінансами, ні негаразди з маркетингом. МВА – це програма, яка інтегрує в себе знання, навички та інструменти з усіх аспектів управління, вона є сугубо практичною, оскільки побудована на реальних бізнес практиках та кейсах. Тому навчання на МВА є запобіжником від того, що може «трапитися» або «виникнути», оскільки МВА вчить системно розбудовувати бізнес, контролюючи ключові показники та прораховуючи ризики. МВА для управлінця – це як імунітет для людини. Якщо він є, організм швидко подолає хворобу. Якщо є МВА, управлінець  швидко знайде вихід з проблемних ситуацій, оскільки у нього на все є готова «імунна відповідь » - знання та навички, сценарії дій, і головне – гнучке мислення, яке налаштоване на роботу в мінливому середовищі.


▶ 9. Навіщо мені йти на МВА, якщо постійно приходять нові знання, якщо світ змінюється швидше, ніж оновлюються навчальні курси на цій програмі.

Так, дійсно, світ змінюється щомиті, і є бізнес-школи, які не встигають за цими змінами. Тому дуже важливо вибрати правильну бізнес-школу. Зокрема наявність міжнародних акредитацій у школи свідчить про те, що в ній стежать за своєчасним оновленням навчальних програм. Акредитовані бізнес-школи регулярно проходять процес реакредитації, під час яких міжнародні організації, які стежать за якістю програм та відповідністю їх світовим стандартам бізнес-освіти, ретельно перевіряють зміст програм на актуальність та відповідність усім сучасним тенденціям. Але найголовніше для школи -  мати викладачів, які безпосередньо працюють у бізнесі, стикаються з його проблемами, можуть поєднати науковий підхід до їх вирішення зі своїм практичним досвідом, і звичайно мають талант та жагу поділитися своїми знаннями зі слухачами. Такі викладачі просто вимушені навчатися самі, щоб бути успішними і як бізнесмени, і як викладачі. І головне – їм це подобається! Якщо в бізнес школі, яку ви обираєте, є такі викладачі, то актуальність навчальних курсів на МВА не викликатиме ніяких сумнівів.


▶ 10. Зараз війна, мова йде про виживання. Про яке навчання ви взагалі говорите?

Кожна людина від народження має на своїй меті розвиток. Можливо не всі це усвідомлюють, але це з часом приходить до майже кожного.
Що більше сформована та освічена нація, то менше шансів у ворога здобути над нею перемогу.
Що більше знань в управлінця саме в часи невизначеності та криз, то більше в його бізнесу шансів не просто вижити, а навіть розвинутися попри несприятливе середовище. До того ж навчання під час війни – це, окрім нових знань, спілкування з людьми із схожими цілями та цінностями. Навчання під час війни можна порівняти із яскравим променем посеред темряви, яка хоче подолати світло. Тому потрібно починати з себе – якщо кожен з нас запалить по такому промінцю, темрява розсіється, і кожен з нас зробить особистий внесок в загальну перемогу нашої нації.