26.10.22

МВА і війна - актуальність навчання

Главная/Новости и анонсы МИБ/МВА і війна - актуальність навчання

 

Із чим у вас асоціюється МВА?

Абсолютна більшість людей, які спостерігають за здобувачами бізнес-освіти, зазвичай кажуть що:

«МВА – це для чоловіків у піджаках та краватках», «МВА –це класика для правильного ведення класичного бізнесу», «МВА – це суто гарвардські дипломи» тощо.

Але чи затребувана така МВА освіта під час війни?

Чи є сенс вивчати бізнес-моделі та стратегії масштабування бізнесу у країні, яка переживає ракетний терор?

Чи працюють всі ці інструменти наразі?

Чи змінилося щось у контенті програм?

Давайте розбиратися.

 

МВА вчить керувати бізнесом загалом. Фінанси, Маркетинг, Продажі, Персонал, Бізнес-право, Процеси, тощо. Особлива цінність МВА освіти полягає в тому, що навчання проходить на реальних та актуальних бізнес-кейсах. Таким чином забезпечується головна перевага бізнес-освіти – практичність.

 

Тому відповідь на питання «Чи змінилося щось у контенті МВА програм» - Не змінилось нічого і водночас змінилось все.

Так, назви курсів дійсно залишилися незмінними. Слухачі, як і раніше вивчають фінанси, стратегічний маркетинг, управління змінами тощо, але у всіх без виключення курсах враховане зовнішнє середовище, те саме, в якому Україна вже живе більше, ніж пів року.

І, як наслідок, викладачі на всіх начальних курсах розглядають актуальні кейси 2022 року.

Акценти зміщені у напрямку подолання кризових ситуацій, швидкого та гнучкого реагування на постійні зміни, а також соціальну складову бізнесу, яка зараз, як ніколи раніше, стала однією з найважливіших його компонент.

 

savych

«Інструменти не змінюються критично, а їх застосування в маркетинговій стратегії зараз є ще більш актуальним. Але їх використання адаптуються до зміни зовнішнього середовища. Тобто, змінюється ринок, відповідно змінилась поведінка споживачів, тому необхідно змінювати акценти та напрямки в маркетинговій стратегії та використанні інструментів.

Я додаю в курс тренди маркетингу у воєнний час, зміну поведінки споживача, основні обмеження та виклики перед підприємствами. Більш того, планую поділитися тим , що саме наша компанія робила і робить з початком війни

 

Олександр Савич - директор ТОВ «Нексус Автомотів Україна», директор з розвитку ТОВ «Авто Стандарт Україна», доктор економічних наук, доцент, професор «Міжнародного інституту бізнесу» (Курси, що викладає: маркетинг, маркетинговий менеджмент, маркетингова бізнес-аналітика, стратегічний маркетинг).

 




 

«Найбільше поточна ситуація впливає на курс "Менеджмент ризику". І раніше серед інших ризиків, що ведуть до переривання або припинення бізнесу, поряд з техногенними катастрофами, ковід, масованими кібератаками, розглядався ризик воєнних дій. Але лише небагато українських компаній включали цей ризик до реєстру ризиків і мали плани реагування на нього. Тоді ми розглядали приклади здебільшого щодо донецького регіону. Тепер з'явилося безліч реальних кейсів про реакції компаній, які ми обговорюватимемо в курсі.»

 

Олександр Наконечний - професор МІБ, доктор фізико-математичних наук (Курс, що викладає: кількісні методи прийняття управлінських рішень).

 




moseychuk«В курсі «Міжнародний бізнес» оновлено більшість тем з урахуванням викликів воєнного часу, які є наразі в Україні, зокрема:

  • Які ризики несе сьогодні український бізнес, як можна ними управляти за допомогою інструментів міжнародного бізнесу;
  • Практичні інструменти виходу з українськими товарами на міжнародний ринок, що змінилось за останній рік, як відцифрувати інформацію;
  • Практичні інструменти для організації міжнародного IT бізнеса – digital nomads;
  • Особливості режиму оподаткування дистанційного бізнесу між Україною та ЕС;
  • Крос-культурні комунікації для лідерів бізнесу (нові акценти: стилі управління, переговори, довіра, ієрархія, стратегії переконання).»

 

Тетяна Мосійчук - ПрАТ УПСК, Голова правління, кандидат економічних наук, викладач МІБ (курс: міжнародний бізнес).

 


 

Саме викладачі МІБ, які є практиками, експертами з реального бізнесу, і які наразі стикаються з тими самими викликами, гарантують актуальність програм МВА в МІБ.

Поговоримо про все це, і не тільки, на онлайн-заході 16 листопада.