21.12.22

General MBA: грудневий модуль

Главная/Новости и анонсы МИБ/General MBA: грудневий модуль

 

Завзятість та наполегливість, впертий рух до мети попри все. Непереборне бажання розвиватися та досягати. Це все про слухачів програми General MBA. Попри значні проблеми з електропостачанням, відключення води та інтернету наші слухачі не полишили бажання навчатися.

Цього разу на слухачів програми очікував досить складний модуль, наповнений фінансовими дисциплінами та навіть з бонусним заняттям з Фінансового менеджменту. І все задля того, аби отримати максимально широкі та глибокі знання для розвитку справді успішної власної справи.

 

gener3

 

Торкнулися і теми помилок у стартапах: які найчастіші та в чому причина закриття молодих стартапів на ранніх строках існування.

На жаль, за статикою лише 1 з 12 стартапів досягає успіху та розвивається. Є більш обнадійлива статистика: 9 із 10. Але і ці цифри невтішні. То в чому ж причина?

Невдачі під час масштабування.

Статистичні дані, отримані від фондів венчурного капіталу, передусім стосуються реальних, інноваційних, масштабованих стартапів. Однак венчурні фонди в основному інвестують у стартапи на стадії зростання, тобто масштабні проекти.

Так, це і є справді стартапи, але більшість із них уже подолали один із найбільших ризиків для стартапів: пошук відповідності обраного для випуску продукту ринку. У них є реальні докази того, що є реальні споживачі для їх продукції (цей доказ вони використовують при залученні венчурного капіталу).Тим не менш, лише 0,05% стартапів отримують венчурне фінансування (Джерело: Fundable), тому ця статистика не стосується переважної більшості нових підприємств, особливо якщо вони знаходяться на ранній стадії – стадії ідеї.

 

Віра у себе та тверезий розсуд:

  • Не втілюють ідею в життя. Тобто здебільшого на стадії «а давайте!» стартап далі не рухається і завмирає.
  • Засновники не залучають капітал із фондів чи інших організацій – більшість підприємств на ранній стадії фінансуються засновниками, їхніми родинами та друзями. А це не надійне джерело фінансування.
  • При перших відмовах від інвесторів зневіряються у своїй ідеї та полишають її. Але варто зрозуміти, що інвестори за своєю суттю авантюристи, і розуміють, що можуть втратити гроші. Проте вони ладні інвестувати і далі у пошуках геніальної ідеї.
  • Не реєструють юридичну особу, бо вважають, що це не потрібно. Планують спочатку протестувати ідею, і лише потім оформлювати її офіційно. Проте такий крок ускладнює роботу з постачальниками, перешкоджає залученню інвестицій, зводить можливість захистити саму ідею чи інноваційний продукт від крадіжки.
  • Не надто чітко оцінюють свої ідеї. Якщо ви робите щось віддалено інноваційне, вам потрібно визнати, що ви, швидше за все, помиляєтеся. Світ дуже складний, і більшість ідей виявляються поганими, або їх до вас вже хтось втілив у життя. Чудовим прикладом є те, що Twitter придбав Vine, щоб підірвати усталену екосистему соціальних мереж та обміну відео, та в кінцевому підсумку закрив додаток лише через кілька років (ось чому Vine припинив роботу).

Але це далеко не все.

 

gener2

 

Суха статика «вузьких місць» у стартапах:

  • Поганий маркетинг. І перш за все не до кінця пропрацьовано відповідність між продуктом та ринком, але великі інвестиції у розкрутку того, що нікому врешті не потрібне.
  • Слабка команда. Найбільшими «вбивцями» є такі проблеми, як брак знань предметної області, маркетингових знань, брак технічних знань і, нарешті, брак знань про бізнес в цілому.
  • Проблеми фінансування. Понад 50% опитаних засновників не мали бюджету для свого проекту, а 75% фінансувалися самостійно, але лише 16% вказали на фінансові проблеми як причину невдачі. Це тому, що насправді не потрібно багато грошей, щоб перевірити та підтвердити концепції та ідеї (вам потрібні зусилля). Вам потрібні гроші, щоб розвивати вже перевірену концепцію, тому фінансові проблеми стосуються переважно стартапів на пізніх стадіях.

Детально можна зупинитися на кожному з перерахованих чинників поразки стартапів. Про це поговоримо згодом.