27.01.19

Кібер-ризики як нова загроза для бізнесу.

Главная/Новости и анонсы МИБ/Кібер-ризики як нова загроза для бізнесу.

Надзвичайно важливою та, як ніколи, актуальною є в наш час проблема кіберризиків та кібербезпеки. За даними CISCO, 50% всіх успішних кібератак припадає на малий та середній бізнес. А захист від них є однією з найважливіших задач бізнесу, адже захищений бізнес коштує набагато більше.

Про управління кіберризиками в рамках курсу Ризик-менеджмент (викладач Олександр Наконечний) 27 січня 2019 розповідав студентам 2 курсу програми Ukrainian MBA запрошений спікер Віталій Якушев.

 

Віталій Якушев – операційний директор консалтингової компанії «10Guards», висококваліфікований фахівець в області інформаційних технологій і захисту даних, досвідчений менеджер з управління інноваційними проектами. Віталія було запрошено у компанію для створення й розвитку бізнесу у сфері кібербезпеки в Україні з перспективою експансії на міжнародні ринки, адже він має 15 років досвіду участі в різних національних та міжнародних проектах з побудови та управління сучасними інформаційними системами. Віталій отримав ступінь магістра з кількох технічних дисциплін і низку офіційних сертифікатів від провідних світових ІТ та телекомунікаційних інститутів.

 

Глибоке проникнення технологій в сучасних умовах повсякденного життя та бізнесу розмиває кордони між віртуальним та реальним життям, а це значно провокує зростання кіберризиків. За словами Віталія, існує два види компаній: ті, які вже зламані, і ті, які ще не зламані. В таких умовах для бізнесу надзвичайно важливим процесом є управління кіберризиками, адже правильне та вчасне реагування і превентивні заходи значно підвищують кіберстійкість вашої компанії – здатність функціонувати до, під час та після кібератаки.

 

Віталій дав таке визначення управління кіберризиками: це зниження вірогідності використання «прогалин» у вашій безпеці (вразливість), які можуть нанести шкоду цінним активам вашої компанії.

 

Під час зустрічі студенти програми Ukrainian MBA мали можливість дізнатись, на які етапи поділяється процес управління кіберризиками, з яких працівників має складатися «комітет» з ризик-менеджменту, як визначити ресурси (активи), що впливають на працездатність компанії і які з них найбільш вразливі до кібератак. Також розглянули, які є види кібератак та як визначити величину спричинених ними збитків і саму вірогідність такої атаки. І, наостанок, обговорили, які заходи з управління кожним ризиком можна і потрібно застосовувати.IMG 20190127 134612