14.04.19

Гончарук Володимир слухачам MBA про актуальні питання у трудових відносинах.

Главная/Новости и анонсы МИБ/Гончарук Володимир слухачам MBA про актуальні питання у трудових відносинах.

У неділю, 14 квітня 2019 року, до слухачів восьмої генерації General MBA на заняття з курсу «Бізнес-право в сучасних умовах господарювання» в якості спікера завітав начальник відділу з питань державного нагляду за додержанням законодавства про працю Державної служби України з питань праці Гончарук Володимир Феодосійович.

Доповідь гест-спікера присвячувалася актуальним питанням проведення перевірок органами Держпраці.

 

Володимир Феодосійович розповів про основні нормативно-правові акти з питань діяльності інспекції праці, детально описав процедуру проведення інспекційних відвідувань, проінформував аудиторію про останні новини  законодавства в галузі здійснення державного контролю додержання суб’єктами господарювання законодавства України про працю.

 

Слухачі дізналися про те, хто такі інспектори з праці, які організації мають право перевірятися ними і на яких підставах та якими є строки інспекційних відвідувань. Держслужбовець відповів на хвилюючі усіх питання: Чи повинні контролюючі органи повідомляти підприємство про свій візит? І як завчасно? Скільки може тривати перевірка? Як виглядає посвідчення інспектора з праці та як перевірити легітимність його дії? 

 

Спікер ознайомив слухачів із переліком документів організації, що фактично може бути витребуваний для перевірки державними органами.

 

Значна частина доповіді Володимира стосувалася відповідальності за порушення чинного законодавства про працю України. Багато уваги приділялося фінансовим санкціям, що застосовуються до фізичних осіб-підприємців або юридичних осіб у разі, коли вони ухиляються від перевірки, встановлюють певні перешкоди для роботи інспекторів з праці або не оформлюють належним чином трудові відносини із найманими працівниками.

 

Окрему увагу приділили ситуаціям, коли дії непроінструктованих належним чином співробітників підприємства, можуть бути інтерпретовані  інспекторами з праці як не допуск їх на підприємство, що в свою чергу загрожує власникові організації значним фінансовим штрафом. Володимир навів декілька прикладів з судової практики.

 

Слухачі отримали уявлення про те, які документи має скласти інспектор з праці по завершенні перевірки, також у які строки можна оспорити припис інспектора.

 

В ході спілкування з Володимиром Гончаруком більшість поставлених слухачами питань стосувалися порядку та строків у процедурах взяття працівників на роботу, виходу їх у відпустку та звільнення. На всі питання держслужбовець надав вичерпні відповіді.

Оскільки інспекційне відвідування може бути проведене щодо кожного підприємства, інформація, яку отримали слухачі-управлінці під час виступу гест-спікера, стане їм у нагоді та дозволить уникнути значних фінансових втрат.

123