03.04.20

IIB Community VS Quarantine. Episode 5: Стратегічна сесія з Олексієм Тимофєєвим

Главная/Новости и анонсы МИБ/IIB Community VS Quarantine. Episode 5: Стратегічна сесія з Олексієм Тимофєєвим

Готуючись до кожної наступної стратегічної сесії, в рамках серії “IIB Community VS Quarantine”, ми, перш за все, прагнемо бути корисними для слухачів бізнес-школи «Міжнародного інституту бізнесу». Плануючи чергову зустріч, ми задали собі два питання. Хто готовий поділитися власним досвідом вдалого проходження економічної кризи і виведення з неї бізнесу з подальшим відновленням і розвитком? Хто може дати експертний коментар та проаналізувати сьогоднішню економічну ситуацію в Україні у контексті глобальних європейських і світових подій? І зрозуміли, що запрошення Олексія Тимофєєва взяти участь у стратегічній сесії зі слухачами програми Executive MBA дозволить дати відповіді одразу на обидва запитання.

Отже, 29 березня 2020 гостем спільноти МІБ став Олексій Тимофєєв – серійний СЕО: має великий досвід роботи на керівних посадах у найбільших українських державних та приватних компаніях: “Смарт-Холдинг”, корпорація “Інтерпайп” та “Нафтогаз України”, ко-фаундер та топ-менеджер у Американській інвестиційній компанії Trident Acquisitions Corp., член міжнародного Товариства Стратегічного Менеджменту (США), бізнесмен, чий досвід надихає і мотивує багатьох молодих підприємців.

За переконанням нашого гостя, будь-яка криза має три етапи свого протікання – фаза накопичення, фаза протікання, посткризова фаза – і у залежності від того, який саме етап триває, має вибудовуватися антикризова поведінка бізнесу.

“Криза – неминуча, це іспит на підприємницьку здатність, вона не ламає ринки, а переорієнтовує і перезапускає їх… Якщо ти не готовий, що твій бізнес рано чи пізно зазнає кризи – ти не зовсім підприємець, адже підприємницький ризик у ДНК будь-якого бізнесу”, – впевнений Олексій. Лише з усвідомленим і чітко прорахованим сценарієм найбільшого апокаліпсису можливо розвивати і масштабувати бізнес, досягати управлінських вершин і збільшувати капітал. Лише готовність до цілковитого фіаско гарантує успіх і процвітання.

Окрім свого досвіду проходження економічних криз попередніх десятиліть та власного стратегічного бачення, Олексій Тимофєєв поділився з учасниками стратегічної сесії конкретним антикризовим алгоритмом, який застосовує сьогодні:

  • Оцінка втрат і перспектив відновлення ринку за рівнем і часом; сценарне планування як проектування можливих варіантів розвитку подій.
  • Виявлення життєздатних клієнтів на ринку.
  • Оцінка витрат на зупинку виробництва, скорочення штату. Можливість відновити і перезапустити бізнес – це теж інвестиція і її потрібно оцінити.
  • Оцінка життєздатних інвесторів у компанії і наявних у них резервів.

img9
Запропонований алгоритм не є універсальною панацеєю і це розуміють як наш гість, так і слухачі програми Executive МВА, разом з тим він викликав жваве обговорення та спровокував чимало предметних запитань. І ми сподіваємося, що його обговорення стало корисним для усіх присутніх. Адже цінність стратегічних сесій не у пошуку універсальних рішень, а в обговоренні реальних кейсів успіху та провалів і демонстрації того, що ефективні управлінські рішення можливі за будь-яких умов, головне на них наважитися. 

img27img24