13.04.20

IIB Community VS Quarantine. Episode 8: Версія ГК “Нова Пошта”

Главная/Новости и анонсы МИБ/IIB Community VS Quarantine. Episode 8: Версія ГК “Нова Пошта”

Світ в цілому і, що важливіше для нас, український бізнес, поступово вчиться працювати в умовах сьогодення і навіть робити перші висновки, аналізуючи власні кроки входження у реальність карантинних обмежень. Розуміючи природне бажання наших слухачів поспілкуватися з представником бізнесу, який не лише увійшов у кризу, але й продовжує активно в ній працювати і навіть збільшує свою потужність саме сьогодні, МІБ запросив до участі у стратегічній сесії Вячеслава Климова.

“Раптом виявилося, що зі всіх загроз, до яких ми готувалися, настала та, яку ніхто не очікував” - такими були перші слова Вячеслава Климова, адресовані слухачами програми Executive MBA. Підприємець і громадський діяч, співзасновник ГК “Нова Пошта”, президент Спілки українських підприємців і випускник бізнес-школи “Міжнародний інститут бізнесу”, відверто визнав, що сьогоднішню ситуацію неможливо було передбачити і до неї усі виявилися неготовими.

0001 (1) 0002

Однак, Вячеслав переконаний, небезпека і невизначеність не знімають відповідальності з керівників. І особливо важливо приймати вірні управлінські рішення на початку і робити це максимально злагоджено та оперативно. Першим і найгострішим викликом, за його словами, для компанії стала безпека співробітників та клієнтів: “В одну мить ми опинилися перед викликом безпеки”. І уже за добу 6000 відділень по всій країні були оснащені засобами захисту, їх працівники ознайомлені з поведінковими протоколами та алгоритмами поведінки в умовах карантинних обмежень. Ситуація вимагала не просто оперативних, а негайних рішень і майже миттєвого впровадження діджиталізації. Однак для співвласника компанії усі ці дії були лише наслідком найважливішого рішення: “Ми за добу перейшли на дистанційне управління компанією – з точки зору управління для мене це найбільший виклик”. Так на прикладі однієї компанії Вячеслав Климов продемонстрував слухачам “Міжнародного інституту бізнесу”, причинно-наслідковий ланцюжок прийняття одного конкретного управлінського рішення та масштаби, яких можуть сягати наслідки цього рішення для всієї компанії в умовах кризи.

0004 0005

Вячеслав Климов на прикладі власної компанії показав, наскільки ефективними і дієвими можуть бути управлінські рішення навіть в умовах невизначеності: “Наше завдання – робити висновки, навчатися і ставати міцнішими”. А забезпечення власної міцності можливе лише через аналіз бізнесами ефективності роботи своїх бек-офісів, процесів та комунікацій. У той же час спікер неодноразово наголосив на життєвій необхідності сценарного планування. Його бачення – кожна компанія у кризу повинна мати три сценарії розвитку подій залежно від масштабів падіння рівня прибутків і кожен з цих сценаріїв повинен передбачати збереження і виведення з кризи живого і міцного бізнесу.

Завершуючи зустріч зі слухачами Executive МВА, Вячеслав висловив одну, але надзвичайно цінну сьогодні ідею: “Єдине завдання зараз – вийти з кризи з живим бізнесом і збереженням безпеки своїх клієнтів і співробітників, але якщо у вас є екстра ресурс грошей, часу, зусиль, щоб допомогти ще комусь - обов'язково зробіть це!”

Раніше ми писали про соціальні ініціативи Нової Пошти, матеріал за посиланням.