23.12.20

Зміцнення гривні та сприятливі монетарні умови у 2021 році: макроекономічний огляд для слухачів Executive MBA

Главная/Новости и анонсы МИБ/Зміцнення гривні та сприятливі монетарні умови у 2021 році: макроекономічний огляд для слухачів Executive MBA

Макроекономічний огляд поточної ситуації, оцінка 2020 року та прогнози на рік 2021: усім цим зі слухачами програми Executive МВА поділився запрошений спікер Сергій Ніколайчук. Заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства у минулому, а з квітня 2020 - голова департаменту макроекономічних досліджень фінансової групи ICU, представив учасникам групи ЕМВА 19 основні аналітичні напрацювання, здійсненні під його керівництвом упродовж року, що минає.

Закономірно, що призмою, крізь яку експерти сьогодні оцінюють економічні показники, є світова економічна криза, викликана пандемією та запобіжними заходами у боротьбі з нею. Однак, навіть цей узагальнюючий чинник по-різному впливає на конкретні сфери економічної діяльності, що і зумовило структурний поділ презентації гостя.

Сергій Ніколайчук запропонував слухачам бізнес-школи “Міжнародний інститут бізнесу” поглянути на сучасну ситуацію в Україні у розрізі:

  • економічної політики держави
  • публічних фінансів
  • монетарних умов
  • економіки
  • зовнішніх рахунків.

Оцінюючи економічну ситуацію України та перешкоди і можливості, з якими зіштовхнувся український бізнес, спікер зауважив, що “ ...економіка України непогано проходить цю глобальну кризу завдяки своїм структурним характеристикам та проведеній макрофінансовій стабілізації в попередні роки, хоча результати могли б бути кращими за умови ширшого застосування монетарних і фіскальних стимулів”.

Разом з тим, прогнозуючи розгортання економічно ситуації у 2021 році з погляду міжнародної фінансової компанії, представником якої Сергій є сьогодні, він висловив досить оптимістичні припущення щодо обґрунтованого зміцнення гривні та сприятливі монетарні умови у 2021 році, що викликало жваве обговорення в аудиторії.

Запрошений експерт не лише наводив результати різноманітних досліджень, але і детально коментував основні аналітичні механізми, за якими здійснюється оцінка і прогнозування у питаннях макроекономічних показників, акцентуючи увагу присутніх на доступних джерелах інформації і особливостях роботи з ними.

По завершенні зустрічі слухачі бізнес-школи “Міжнародний інститут бізнесу” отримали предмет для тривалих і цікавих дискусій стосовно помірковано-позитивного прогнозу фінансової компанії ICU та ймовірних негативних сценаріїв, які вони, як слухачі курсу “Сучасна макроекономіка: тенденції і політика” професора Мертенса О.В., неодмінно мають враховувати у власному бізнес-плануванні на 2021 рік.