06.01.21

Експрес знайомство: Людмила Батенко.

Главная/Новости и анонсы МИБ/Експрес знайомство: Людмила Батенко.

".....У бізнес-школі вчаться слухачі з усвідомленим ставленням, серйозним практичним і життєвим досвідом, високим ступенем сприйнятливості і мотивації…..."

Людмила Батенко - професор і магістр бізнес-освіти (університет економіки і права Екс - Марсель, Франція), автор багатьох статей і робіт з проектного менеджменту. А ще один з найпопулярніших і ефективних викладачів бізнес-школи МІБ. За відгуками слухачів її курси Проектний і операційний менеджмент максимально побудований на реальних кейсах з різних секторів бізнесу, якими, доречі, Людмила поділилася і з ними в ході невеликого інтерв'ю.

 640x390min

-У чому цінність вашого курсу в МІБ?

-Дисципліни, які я викладаю - Операційний менеджмент та Проектний менеджмент - включені в програми МВА не тільки нашої, а й усіх провідних бізнес-шкіл світу.
Операційний менеджмент відповідає за функцію, як ми говоримо, виконання обіцянок служби маркетингу. Тобто служба маркетингу вивчає потреби клієнтів, їх запити і очікування. Завдання операційного менеджменту - втілити ці очікування в характеристики продукту або послуги, які ми будемо продавати зовнішньому клієнту.

Наскільки цей продукт буде конкурентоспроможним (за ціною і швидкістю виконання замовлення) - сфера відповідальності операційної системи компанії і її керівника.
Необхідно розуміти, що від того, наскільки буде досконалою операційна система, яка підлягає управлінню з допомогою сучасних інструментів (концепцій Lean, Кайдзен і ін.) в значній мірі залежить конкурентоспроможність всієї компанії.

Що стосується проектного менеджменту. На сьогоднішній день ми говоримо про те, що існують так звані проектно-орієнтовані сфери бізнесу, тобто ті сфери, які основну свою діяльність здійснюють у вигляді проектів. Перш за все це IT, консалтингові та аудиторські компанії; рекламні агентства; компанії, що займаються маркетинговими дослідженнями; інжинірингові, девелоперські, будівельні компанії. Для цих сфер управляти бізнесом по-іншому, окрім як управляти проектами, просто неможливо. І тому для них інструменти проектного менеджменту - це їх основний базовий інструментарій ведення бізнесу.

Але якщо ми подивимося і на так звані НЕ проектно орієнтовані сфери, то будь-який бізнес сьогодні не може обійтися без проектів. Це і виробничі компанії, і ритейл, і сфера послуг, і наші органи влади і державного управління. Виведення на ринок нового продукту або послуги, розширення бізнесу, або як зараз, в умовах кризи, розробка та реалізація певних антикризових заходів, впровадження нових IT-рішень, так необхідних для забезпечення віддаленої роботи співробітників, яка буде розширюватися і вимагає зовсім нової інформаційної платформи для компаній - це все проекти.

І наскільки ці проекти будуть виконуватися у встановлені терміни, в рамках виділеного бюджету, з очікуваними результатами буде залежати, як швидко компанія зможе реагувати на запити зовнішнього середовища, як вона буде адекватно відповідати на певні виклики. Це, в кінцевому рахунку, визначає її життєздатність і конкурентоспроможність в довгостроковій перспективі, а системне застосування методів проектного менеджменту дозволяє це робити успішніше, ніж конкуренти.

Тому ці дві дисципліни якраз створюють розуміння важливості і озброюють наших слухачів тими інструментами, які необхідні. Тими, які сьогодні застосовуються в усьому світі і забезпечують досконалість в сфері операційної діяльності будь-якого бізнесу.

-Який ваш найцікавіший проект (в професійній сфері), в якому вам доводилося брати участь?


-Як приклад успішного проекту з точки зору впровадження інструментів проектного менеджменту, була співпраця з компанією Comfy. Керівник, Станіслав Роніс, який у нас вчився, загорівся методологією проектного управління та вирішив її інтегрувати в свою компанію.
Для початку пройшло навчання вищого керівництва інструментам проектного менеджменту.
Це дало можливість додати цей «вірус» в уми лідерів компанії. Потім таке ж навчання пройшли менеджери середньої ланки, тому що саме вони безпосередньо займалися подальшим впровадженням системи управління проектами, а топ-менеджери виступали кураторами, допомагаючи, виділяючи ресурси, надаючи організаційну підтримку. Навчання супроводжувалося отриманням усіма учасниками навичок по роботі в MS Project. Це створило необхідний грунт для подальших дій, переконало в доцільності використання сучасної методології проектного управління та зняло значною мірою опір змінам.

Важливим кроком при впровадженні філософії та культури проектного менеджменту в компанії Comfy стало виділення додаткового ресурсу на створення проектного офісу. Його керівником був призначений директор з розвитку компанії - активний прибічник проектного менеджменту, а також на роботу був найнятий адміністратор проектів з уже наявним досвідом в цій сфері діяльності. Робота по впровадженню системи проектного менеджменту велася в двох напрямках - необхідні інструменти і документація використовувалися в поточних проектах компанії і паралельно в процесі нашої спільної діяльності створювалися корпоративні стандарти з управління проектами.
Все це дало свої результати, до сих пір в Comfy цей підрозділ успішно працює і системно проводиться робота з підтримки та розвитку методології проектного менеджменту.

Компанія Mafia на чолі з її власником, теж нашим випускником, Тарасом Середюком, також широко використовує інструменти проектного менеджменту в проектах розвитку свого бізнесу - це те, що допомагає побачити картину в цілому, моніторити хід виконання проектів, контролювати терміни, бюджет, забезпечувати їх результативне завершення.


-Що мотивує вас викладати в бізнес-школі?


-Це звичайно ж успіхи наших слухачів. Оскільки я ще викладаю в національному економічному університеті, є можливість порівняти, коли приходять студенти різного ступеня зрілості.
У бізнес-школі вчаться слухачі з усвідомленим ставленням, серйозним практичним і життєвим досвідом, високим ступенем сприйнятливості і мотивації. будь-який інструмент, який ти даєш, аналізується з точки зору можливості застосування у своїй практиці. І тут же бачиш результат від його впровадження, ще по ходу навчання наших слухачів. Це відбувається в рамках виконання індивідуальних і групових завдань протягом вивчення курсу, пізніше - в рамках написання випускних дипломних робіт слухачами. І коли ти бачиш, як в ході написання дипломної роботи слухачі вже впроваджують ці інструменти, отримують конкретну віддачу, конкретний результат і бачать, що їх бізнес переходить на новий виток свого розвитку, в ці моменти ти і усвідомлюєш свою цінність.
Для нас є важливим розуміння, що наша спільна робота зі слухачами змінює їх кар'єру, особисті якості, сприйняття того, чим вони займаються і як вони це роблять, реально покращує роботу бізнесів. Це, безумовно, підвищує якість менеджменту наших українських підприємств, їх ефективність, що надає нам сили і бажання працювати на цій ниві, зустрічати нових слухачів, підтримувати контакти з випускниками, разом розвиватися, розсовувати свої горизонти і неухильно йти вперед до своїх нових цілей.


Це звучить трохи пафосно, але це правда.