07.12.21

Капстоун від МІБ: що це і до чого тут архітектура, бізнес-освіта й управлінський консалтинг.

Главная/Новости и анонсы МИБ/Капстоун від МІБ: що це і до чого тут архітектура, бізнес-освіта й управлінський консалтинг.

Запозиченнями з англійської мови українців не здивувати. Багато англіцизмів стали частиною нашого повсякденного життя: ми щодня користуємося смартфонами, гуглимо, постимо у соцмережах, стоїмо у трафіку, шукаємо інсайти, а у супермаркетах на нас полюють мерчендайзери та промоутери. На те, щоб перерахувати усі терміни, якими збагатилася українська мова за останні роки, не вистачить й години. Один з таких термінів - капстоун.

З англійської capstone перекладається як замкОвий камінь - клиноподібний або пірамідальний елемент кладки у вершині арки. Він має символічне значення, оскільки укладається останнім і не дає арці розвалитися. Взагалі, капстоун у переносному значенні – це ключовий елемент, який з’єдную конструкцію та забезпечує її міцність.

unnamed (11)
У вищій освіті капстоуни є кульмінаційною точкою для інтеграції досвіду, отриманого під час проходження навчальної програми. Широкого розповсюдження набули в США у середині ХХ століття, хоча є свідчення, що їх застосовували ще з кінця ХІХ-го.

Капстоуни поступово набули популярності й в інших країнах, особливо там, де увага була зосереджена на результатах навчання студентів, їхньому працевлаштуванні та застосуванні ними отриманих знань на практиці.

 

 

kudinova

 

«Капстоун – досить поширений вид активності в західних бізнес-школах, які мають тривалу історію бізнес-освіти. Формат проведення може бути абсолютно різним, головне завдання – ознаменувати перехід у новий етап та завершити попередній етап навчання. Це, так би мовити, своєрідний екватор навчання», - зазначає академічна директорка МІБ Алевтина Кудінова.

 

 

 


 


Варіацій капстоунів насправді безліч: модуль, проєкт, курс, семінар. Деякі бізнес-школи зосереджуються на ігровому форматі, дехто на більш традиційному – іспити та тести. У МІБ капстоун проводиться тільки для слухачів програми Executive MBA і максимально кастомізується під кожну групу.

 

 


 

 

670 oooo.plus

 

«Це унікальний проєкт не лише для МІБ, а й для української бізнес-освіти загалом. І за форматом, і за  контентом. Триденну програму адаптовано під інтереси конкретних груп з урахуванням профілів кожного з учасників», - розповідає авторка капстоуну, викладачка на програмах МВА в МІБ Олена Рижкова.

 

 

 


 

 Що відбувається під час капстоуну в МІБ?

number


Перший день капстоуну присвячений відстеженню власних патернів поведінки, патернів поведінки інших учасників та особливостям взаємодії.


«Спочатку ми знайомимося із собою. Іноді себе нелегко прийняти. Не кажучи вже про те, щоб змінитися. Як, напевно, багато хто помічав: ми отримуємо знання та навички, але якщо не змінюємо звичну поведінку, відповідно отримуємо той самий результат, що й раніше», - наголошує Олена.

 

number (1)Другий день – справжній бізнес-кейс. Власник однієї з вітчизняних компаній разом з командою (фінансовий, комерційний та HR- директори) в аудиторії розповідає про свій бізнес та проблеми, а слухачі надають йому управлінський консалтинг, в якому демонструють, що вони вже вивчили, які варіанти вирішення тих чи інших завдань можливі. Повне занурення в чужий бізнес дозволяє прокачати навички, які фактично набувалися протягом року до цього.


number (2)


Третій день гармонізує та результує попередні два дні. Це свого роду рефлексія того, що було, презентація проєктів з управлінського консалтингу та підбиття підсумків.

 

 


 

Які головні завдання вирішуються?


«Головні завдання, які вирішуються у нашій школі під час капстоунів, - це, по-перше, моніторинг знань, навичок, умінь та компетенцій, які є на сьогодні у кожного слухача. Ми бачимо, які інструменти вони використовують, визначаємо слабкі місця, чого ще не вистачає, чому ще потрібно довчитися.


По-друге, це зміцнення ком'юніті однодумців, які розмовляють однією мовою, і розширення бізнес-зв’язків, які дозволяють знайти в аудиторії інвесторів та партнерів для своїх проєктів.

І, по-третє, комунікації. Вихід на нові аудиторії, позиціювання себе, самопрезентація, переговори, які відпрацьовуються протягом цих днів, дозволяють побачити свої можливості, потенціал і зробити ще кілька важливих кроків на шляху до вершини», - резюмує Алевтина Кудінова.