25.01.22

Родзинкою капстоуну МІБ став реальний бізнес-кейс української компанії

Главная/Новости и анонсы МИБ/Родзинкою капстоуну МІБ став реальний бізнес-кейс української компанії

Приклад надзвичайного консалтингу в Україні

У Міжнародному інституті бізнесу капстоун, який підбиває підсумки першого року навчання на програмі Executive MBA, адаптується під кожну групу окремо. Ця унікальна для української бізнес-освіти бізнес-активність поєднує ігровий формат та розбір реального бізнес-кейсу. Три насичених різноманітними активностями дні капстоуну закріплюють та вдосконалюють відразу кілька навичок у слухачів:

  • розуміння та відстеження власних патернів поведінки та патернів поведінки інших учасників;
  • виявлення, відбір та розв'язання проблем;
  • аналіз та синтез інформації та аргументів;
  • робота з припущеннями та висновками;
  • оцінка альтернатив;
  • прийняття рішень;
  • слухання та розуміння інших людей — навички групової роботи.

 

righkova

 

«Другий день капстоуну – це справжній бізнес-кейс. Наші слухачі аналізують проблемне поле реальної компанії, про яке говорить власник. Після цього вони формують організаційну діагностику та роблять конкретну пропозицію», - розповідає одна із авторок капстоуну, викладачка на програмах МВА в МІБ Олена Рижкова.

 

 

Цього року кейс-стаді проводився у колаборації з випускницями МІБ Наталією Лизогуб та Катериною Скринник з компанії «Фінансово-бухгалтерський сервіс». Саме вони запропонували кандидатуру власника компанії, який відверто поділився з учасниками капстоуну складнощами, з якими зараз зіткнувся. Героєм другого дня капстоуну став власник та керуючий директор групи компаній «Промтехгруп» Євген Наришков.

 

lizogub

 

 «Реалізуючи проєкт з впровадження управлінського обліку у «Промтехгруп», ми наголошували на необхідності комплексного підходу, який передбачає зміну операційних процесів, трансформацію бізнес-моделі, трансформацію мислення самого управлінця. Адже для отримання реальних позитивних змін недостатньо просто впровадити операційно-інформаційну систему.»

 

 

«Коли це стало очевидним для Євгена, ми запропонували йому долучитися до спільноти спеціалістів МІБ (як викладачів, так і слухачів) з метою отримання незаангажованого альтернативного погляду на проблеми, з якими він стикнувся в процесі трансформації бізнесу. А також дати йому можливість проаналізувати з компетентними опонентами власне бачення стратегії розвитку своїх компаній», - згадує директор компанії «Фінансово-бухгалтерський сервіс» Наталія Лизогуб.

«Проблеми почалися у процесі масштабування, коли стало зрозуміло, що бізнес вже виріс з коротеньких штанців і треба робити крок уперед, але нам бракує знань та досвіду. Зараз «Промтехгруп» перебуває на етапі, коли ти розумієш, що від безладного хаотичного руху настав час переходити до якихось тактичних чітко вивірених кроків. Тобто далі цей хаос продовжуватись не може, бо наступний етап хаосу – це відкат назад. Кожен великий шлях починається з першого кроку. І я хочу зрозуміти, який перший крок мені потрібно зробити. А для цього хочу почути думку інших топменеджерів, інших власників компаній», - ділився своїми очікуваннями від капстоуну Євген.

Під час капстоуну учасники були поділені на 4 групи. Кожна з них проаналізувала стратегію, фінанси, бізнес-процеси та персонал «Промтехгруп» і сформувала низку рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності роботи компанії, оптимізацію організаційної структури, підвищення продуктивності праці та мотивації працівників, зниження витрат тощо.

 

narishkov

 «Мене попереджали, що це дуже сильний потік, але я реально вражений компетентністю слухачів та ефективністю запропонованих ними рішень. Я дуже багато для себе почерпнув і ще раз переконався, що важливо не просто «пофарбувати фасад» та навести «косметику», а провести глибинну трансформацію. Насамперед виробництва. Дякую всім за інсайти, які раніше не розглядав. А матрична оргструктура, розписана однією з груп, точно стане основою змін, які зроблять «Промтехгруп» великою та успішною групою компаній», - каже Євген Наришков.