25.01.24

В чому цінність програми REFA для виробництв

Главная/Новости и анонсы МИБ/В чому цінність програми REFA для виробництв

 

Sliusarchuk

 

Авторка статті: Юлія Ісаєнко,

Кандидат технічних наук, доцент кафедри бізнес-адміністрування МІБ, сертифікований REFA-тренер, член міжнародного союзу РЕФА

 

 

У квітні в МІБі стартує чергова генерація РЕФА- фахівців. З 2002 року їх було чимало. І кожен раз я очікую з цікавістю на нові зустрічі безсумнівно кращих фахівців з управління виробництвом для навчання та обміну досвідом. Але що таке РЕФА-програма з управління виробництвом та в чому її багаторічна цінність для виробництв?

 

logo refa wit

РЕФА – одна з небагатьох організацій, що навчає, досліджує, консультує, створює стандарти в галузі управління виробництва до процесів і персоналу та, власне, допомагає розвивати виробничу та операційну сферу підприємств вжє багато років, а саме з 20-х років 20 сторіччя. РЕФА – це німецька організація, яка активно просуває трансформацію європейських виробництв в напрямку Industrie 4.0. Єдиним багаторічним і офіційним Партнером в Україні є Міжнародний Інститут Бізнесу.

Цінність РЕФА-підходів, які ми даємо нашим фахівцям з управління виробництвом в рамках однойменної базової програми в тому, що вони при систематичному застосуванні дають змогу підприємству підвищувати свою продуктивність і відповідати вимогам ринку. Це означає, що підприємство зможе виробляти продукцію швидше, дешевше та якісніше. А саме ці критерії – є основними факторами конкурентоспроможності будь-якого підприємства: швидкість та гнучкість виготовлення замовлення, його якість і ціна.

Власне у багатьох заводів-постачальників, наприклад з галузі автомобілебудування (до речі, всі вони в Україні мають РЕФА-фахівців), є додаткова і обов’язкова вимога від їх Європейських заводів-замовників – і це щорічне підвищення продуктивності виробництва в середньому на 10%. І саме РЕФА-програма дає інструментарій з управління виробництвом завдяки якому фахівці підприємства матимуть змогу всебічно аналізувати та покращувати свої процеси, вбудовувати цю діяльність в свій щоденний розклад, будувати команди і розробляти свої пропозиції спрямовані на виявлення та подолання резервів в процесах.

РЕФА дає чіткі критерії для аналізу процесів підприємства, для визначення тих операцій, що створюють цінність і продукт, і тих що створюють втрати і ведуть до збільшення виробничої собівартості, погіршення якості та збільшення часу замовлення. РЕФА-інструменти дають змогу детально зазирнути на кожне конкретне робоче місце, визначати які дані для аналізу вам необхідні, і зібрати ці дані за допомогою РЕФА-інструментів, не втрачаючи при цьому загальну картину виробництва. РЕФА-підходи спрямовують увагу фахівців на пошук резервів в процесах та на постійне покращення процесів (KAIZEN). РЕФА-підходи створюють умови для використання резервів, злагодженого функціонування виробничих процесів, оптимізації та синхронізації потоків, зниження виробничої собівартості та розуміння цінності та вартості кожної хвилини робочого часу підприємства. РЕФА-підходи і інструменти можуть застосовуватись як короткочасно (проєкт з реорганізації ділянки виробництва), так і систематично для постійного підвищення продуктивності, гнучкості та рівня виконання вимог замовників.

 

Slider v3 3

 

РЕФА-програма пропонує підходи, що дозволяють всебічно і комплексно управляти виробничими процесами як на управлінському рівні виробничої сфери, так і на рівні окремих операцій. Завдяки чому розглядається цілісне виробництво як сукупність операцій, що створюють продукцію. Операції важливі так само як і ціннісний потік, що створює продукцію і складається з окремих процесів та операцій. І вплив оптимізації одної окремої операції на інші і на весь потік не завжди буває позитивним. Але й оптимізація тільки загального потоку створення цінності, без подальшого покращення операцій, які його утворюють, має свої межі і не призведе до бажаного результату без системної і так, кропіткої роботи.

За 20 років в Україні РЕФА-програма створила фахову спільноту професіоналів з управління виробництвом, які навчаються, обмінюються досвідом і спілкуються мовою РЕФА як між собою, так і зі своїми європейськими колегами.