22.11.22

Пройшов перший модуль програми REFA

Главная/Новости и анонсы МИБ/Пройшов перший модуль програми REFA

 

МІБ як у тій пісні: Порше без гальм, невпинний! Поступово, покроково і без перерви відновлює роботу всіх програм. Тільки і встигаємо, що друкувати матеріали та вмикати викладачам мікрофони.

Цього тижня стартувала і наша міжнародна кваліфікаційна програма «Організація та управління виробничими системами і процесами» REFA. Це програма, що покликана допомогти виробничим підприємствам максимально чітко та економно налагодити робочі процеси: від бізнес-процесів до розробки та впровадження ефективних моделей роботи на виробницві, аби зменшити витрати та уникнути збитків, а також збільшити прибутки.

Програма складається з чотирьох навчальних модулів по чотири робочі дні та з двох іспитів. На першому модулі вивчали загальні поняття та теоретичні аспекти.

 

Як зазначив П’єцух Віктор (операційний директор компанії «Фармхім»): «Дечого я не знав, а от дещо з вивченого на модулі вже пробував, але думав, що це моє ноу-хау, проте виявляється, що існують чіткі алгоритми впровадження тих чи інших процесів, знаючи які я можу швидше та якісніше працювати та допомагати колегам».

 


 

Тож, про що говорили викладачі програми Людмила Батенко, Тетяна Твердушка та Юлія Ісаєнко під час роботи зі слухачами?

За якими принципами слід організовувати виробничий процес. Оскільки виробничий процес і складається з окремих операцій, то потрібно раціонально організовувати кожну складову поцесу в часі та просторі. Для цього ефективні менеджери дотримуються певних принципів при проектуванні та організації виробничого процесу. Ці принципи називають: прямо точність, спеціалізація, паралельність, пропорційність, безперервність, ритмічність, гнучкість, гомеостатичність, автоматичність.

Принцип пропорційності вимагає, щоб у всіх частинах виробничого процесу, у всій взаємопов’язаній системі підрозділів і машин була узгоджена пропускна спроможність, тобто однакова здатність виконання робіт і випуску продукції.

Недотримання цього принципу призводить до виникнення "прогалин" або неповного завантаження окремих підрозділів. На підприємствах із складною структурою виробництва важко досягти повної пропорційності потужностей окремих підрозділів (бригад, дільниць, цехів, виробництв). Вона періодично порушується внаслідок освоєння нових виробів, неоднакових темпів зниження їх трудомісткості у різних підрозділах тощо.

Виникнення диспропорцій — закономірний результат розвитку виробництва, проте їх потрібно передбачати і планомірно усувати.

 


 

У групі зібралося багато співробітників різних компаній, що працюють у різних галузях підприємництва. Дехто з них безпосередньо пов’язаний з виробництвом, хтось із керуючої ланки.

Всі слухачі долучилися до навчального процесу з рівним ентузіазмом та із завзяттям взялися втілювати власний досвід в купі з набутими знаннями на практичних групових та індивідуальних роботах під час лекцій.

Тож, побажаймо нашим слухачам натхнення втілити всі нові знання у процеси своїх підприємств, успішно розвивати компанії та збільшувати прибутки, нарощувати потужності українського виробництва, аби не тільки задовольнити потреби нашого ринку, а й вийти на міжнародні ринки збуту та успішно конкурувати з зарубіжними компаніями!