22.09.18

Стратегія та системний підхід з Тімофєєвим Олексієм

Главная/Новости и анонсы МИБ/Стратегія та системний підхід з Тімофєєвим Олексієм

Сонячної п’ятниці 22 вересня 2018 року гостьовий візит до МІБ здійснив Тімофєєв Олексій — ко-фаундер і топ-менеджер американської інвестиційної компанії Trident Acquisitions Corp., яка в червні 2018 року залучила на біржі NASDAQ $200 млн для інвестування в енергетичні проекти України та Східної Європи.

 

Олексій є «серійним СЕО» та має великий досвід роботи на керівних посадах в найбільших українських державних і приватних компаніях таких як: «Смарт-Холдинг», корпорація «Інтерпайп» і «Нафтогаз України». В якості СЕО «Смарт-Холдингу» відповідав за управління портфелем інвестицій у різні українські бізнеси загальною вартістю $ 2.5 млрд. Під його керівництвом було здійснено ряд проектів з розробки та імплементації стратегії в різних галузях (видобуток вуглеводнів, альтернативна енергетика, сільське господарство, харчова промисловість, суднобудування тощо). Наразі О.Тімофєєв є членом міжнародного Товариства Стратегічного Менеджменту (США).

 

Цього разу аудиторією Олексія, з якою він щиро ділився інструментами, інсайтами, практиками та власним досвідом роботи із стратегічного планування, були слухачі програм General MBA 05 та General MBA 07, що навчаються по карусельній моделі бізнес-освіти©, та слухачі програми Executive MBA.

 

Олексій Тімофєєв розпочав свій спіч із власного трактування поняття «стратегія», яке він сформував, опираючись на досвід і багаторічну працю у різних бізнесових структурах. Він докладно розповів про те, з яких компонентів вона складається, пояснив чому кожний з цих компонентів має однаково важливе значення і чому губиться увесь зміст стратегії, якщо хоча б один з них випадає з конструкції.

 

Про саму стратегію Олексій говорив як про тендітну живу істоту, зміст якої дуже залежить від розмірів проекту, досвіду, розподілу ресурсів, розстановки пріоритетів. Однак, кожен може випрацювати свій власний стиль для розробки її найоптимальнішого робочого варіанту, завдяки якому будуть ефективно вирішуватись конкретні стратегічні проблеми.

 

Спікер задовольнив питання аудиторії про те, з чого необхідно починати розробку стратегії, яке місце у цьому процесі займає поняття «ідея бізнесу», чому дуже важливо правильно здійснювати цілепокладання та що буває, коли цілі не є стратегічними, не прокачаними або погано пропрацьовані. Окремо говорилося про апдейт цілей та корректування планів. Малювали схему «дерево цілей» з наочним відображенням синхронізації цілей в середині компанії.

 

Перед слухачами також були розкриті такі поняття як «модель», «система» та «розвиток». Олексій пояснив чому контроль і ризики у стратегічному плануванні є «речами наскрізними», довів на прикладах чому інколи стратегію краще переписати з «нуля».

 

Говорили також про продукт, winner-фактор, стратегічного серійного замовника та місію. Зчепили тему хвиль попиту і споживчого щастя.

 

Левову частину лекції Олексій присвятив темі екологічної безпеки та питанню «Як продати стратегію?». Пояснив, що дохідність і ріст компанії – це далеко не єдині «ерогенні зони» противників стратегічного планування, на які необхідно «тиснути», щоб домогтися свого.

 

Крім того, як виявилось, книги із стратегічного менеджменту для Олексія є а) улюбленими, б) улюбленими і в) настільними, тому наприкінці свого виступу він люб’язно поділився списком цікавої і, головне, корисної літератури.

 

Cлухачі не відпускали спікера протягом чотирьох годин. Динаміка дискусій та суто практична тема розробки і реалізації стратегій від Олексія Тімофєєва свідчила про те, що тема є актуальною для кожного. Очевидно, можна було б продовжувати й далі, якби не наступаючі сутінки.

 

Упевнені, що завдяки виступу Олексія Тімофєєва, як мінімум, тридцять українських компаній найближчим часом стануть ще більш успішнішими!

20180922 165512IMG 20180922 170149