21.02.19

Навчати або не навчати – ось у чому питання.

Главная/Новости и анонсы МИБ/Навчати або не навчати – ось у чому питання.

 

zxДиректор каже HR-у: Навчання дороге! А якщо ми їх навчимо, а вони підуть?

HR відповідає директору: А якщо ми їх не навчимо, а вони залишаться?

Старий, але влучний жарт з інтернет-простору.

 

 

Всі бізнес-процеси будь-якої компанії повинні підтримуватися ресурсами, необхідними навичками і здібностями. Для здійснення різних заходів, необхідних для реалізації її стратегії, компанії потрібно сформувати необхідні активи і здібності, особливо ті, які важкодосяжні для інших гравців ринку.

 

   Для отримання конкурентної переваги компанія повинна накопичувати стратегічні активи і здатності швидше або дешевше, ніж конкуренти. Постійне навчання персоналу – один із способів досягнення цього. Компанія має не просто навчати своїх співробітників, але і, що не менш важливо, грамотно і усвідомлено використовувати результати цього процесу. Це буде призводити до зменшення витрат і збільшення швидкості накопичення інших ключових активів.

 

   Основне завдання керівників – це передбачити, яких стратегічних навичок і умінь буде вимагати від компанії швидкоплинне зовнішнє середовище, щоб вчасно підготуватися, розвинути і вдосконалити відповідний навик. Виходом з цієї ситуації може бути розвиток цілого портфеля різноманітних експертиз і компетенцій. Це значно підвищує шанс того, що компанія буде володіти саме тим, що необхідно, як би не складалися обставини в майбутньому. Керівництво повинно ретельно оцінювати варіанти подальшого розвитку кон'юнктури і спиратись на своє бачення в рішеннях про інвестиції.

 

    Оптимальним вважається навчання персоналу компанії групами співробітників, об'єднаних за принципом виконання спільних завдань або східного рівня позицій. Для таких задач найбільш підходить навчання в корпоративному форматі, основною особливістю якого є індивідуальний характер програми навчання. Такі програми створюються під конкретні цілі та потреби компанії, для розвитку тієї чи іншої стратегічної навички або здібностей персоналу. Практична прив'язка і негайне застосування отриманих методів для вирішення реальних завдань компанії робить таке навчання значним внеском у розвиток фірми. Крім створення конкурентної переваги, навчання в корпоративному форматі також дозволяє вирішити складні управлінські завдання. Це здійснюється за допомогою розробки оптимального бізнес-рішення і навчання ключових співробітників. Також відбувається послідовний і комплексний організаційний розвиток компанії, формування ефективних функціональних систем управління. Крім цього, у результаті навчання удосконалюється індивідуальна результативність управлінців, підвищується ефективність роботи всього персоналу.

 

   Бізнес-школа «Міжнародний інститут бізнесу» вважає своїм першочерговим завданням служити потребам розвитку бізнесу, інтегруючи в своїх навчальних продуктах кращий світовий і вітчизняний досвід управління. МІБ – одна з небагатьох бізнес-шкіл, яка спеціалізується, окрім програм MBA, на корпоративному навчанні. Більш ніж за 25 років існування МІБ було проведено більше 100 корпоративних програм в провідних компаніях різних секторів економіки не тільки в Україні, а й за її межами.

    В рамках корпоративних програм «Міжнародний інститут бізнесу» здатний запропонувати комплексні рішення по навчанню персоналу будь-якого рівня, в тому числі ТОП-менеджменту. Особливістю МІБ є штат власних і запрошених висококваліфікованих викладачів-консультантів, які поєднують передові теоретичні концепції з найкращою зарубіжною та вітчизняною практикою ведення бізнесу.

 

    Читати докладніше про корпоративне навчання.

 

   Також необхідно пам'ятати, що для більш ефективного створення і розвитку навичок і здібностей, які допоможуть компанії досягти стратегічної мети, керівництво має відповідним чином перебудувати внутрішнє середовище в організації, для того, щоб воно сприяло ефективному навчанню співробітників та забезпечило можливість застосування отриманих знань.