19.04.20

Навички сучасного маркетолога, або як зробити свою кар’єру динамічнішою

Главная/Новости и анонсы МИБ/Навички сучасного маркетолога, або як зробити свою кар’єру динамічнішою

Одне з завдань маркетинг-фахівців – слідкувати за станом швидкоплинного бізнес-ландшафту, а також бути в курсі швидких технологічних змін. При цьому багато хто прагне скористатись змінами, що відбуваються, та покращити свою кар’єру у цей час. Ринок праці стрімко змінився: з ринку здобувачів на ринок роботодавців. Відтепер конкуренція серед фахівців стає більш вираженою і треба мати набір навичок, які затребувані в організаціях.
Які ключові навички мають демонструвати маркетологи, аби посилити свої кар’єрні позиції?


1. Розуміння клієнтської поведінки.

01Нинішня економічна ситуація, зміни якої додатково форсуються обмежувальними заходами з боку урядів різних держав задля зупинення пандемії COVID-19, характеризується швидкою зміною клієнтської поведінки. За якийсь короткий термін драматично збільшилась кількість користувачів інтернет, змінились їх вподобання, цінності та звички, а також пройшов перерозподіл клієнтської уваги. Все це має знайти відображення і в маркетингових активностях, які повинні враховувати зміни на ринку рекламних носіїв та різке скорочення корпоративних маркетингових бюджетів.


2. Аналіз даних

02Оскільки дані все частіше використовуються в кампаніях та стратегіях, маркетингові команди повинні брати участь в аналізі та інтерпретації даних, щоб генерувати інсайти та визначати плани дій. Тому спілкування на «ти» із великими даними та інструментами аналітики є великою перевагою для маркетологів.

Впровадження нового законодавства про конфіденційність даних, такого як GDPR, додатково збільшило важливість урахування різних обмежень при роботі з даними. Діджитал маркетологам зараз необхідно розробляти та проводити такі кампанії, які б були в правовому полі, а це вимагає ґрунтовного вивчення нормативно-правових актів та певної підприємницької творчості.

Тож слідкуйте за останніми подіями, що стосуються GDPR, і дізнавайтесь, як дані використовуються в маркетингових кампаніях, щоб випереджати конкурентів.

3. Стратегічне мислення

03Через велику кількість змін, що відбуваються в технологічній сфері, бренди нерідко відхиляються від своїх ключових пропозицій. Знання, як скласти маркетингову стратегію, як вибудовувати цінності та мету бренду, і, що найважливіше, дотримуватися їх, є вирішальною дисципліною. Це вимагає здатності відрізняти прохідну тенденцію від ключових трендів та можливостей і передбачає бачення більш широкої картини щодо позиції бізнесу на ринку.

Маркетинг – сама та ключова функція бізнесу, яка і задає стратегічний вектор, бо саме маркетологи мають всі дані, щоб визначати на який ринок виходити та з яким продуктом.

4. Комунікація, емпатія, сторітелінг

04Хоча багато енергії спрямовується на розвиток технічних навичок, маркетологи не повинні забувати про корисність менш формальних компетенцій, таких як, спілкування та співпереживання. Частина роботи маркетингових фахівців – це вміння вести людей за собою. І це стосується не тільки вашої команди, а і різних стейкхолдерів компанії. Злагоджене поєднання ваших потреб, досягнень та планів на майбутнє є життєво важливим аспектом повсякденного життя маркетолога.

Крім того, зараз, коли багато організацій ставлять клієнта в основу того, що вони роблять, для маркетологів все важливішим стає здатність поставити себе на місце клієнта. Емпатія – це критичне вміння. Пам’ятайте, що справжня маркетингова інновація походить від розуміння того, що потрібно споживачам, і чого ще немає на ринку. По мірі збільшення точок контакту між брендом та споживачем, треба упорядковувати ці комунікації. Це означає фіксацію зворотнього зв’язку і «читання між рядками», щоб зрозуміти, як себе насправді почувають клієнти, а далі донести це знання до всіх підрозділів організації.

Часто найпотужніший засіб передачі повідомлень всередині та назовні – це використання розповідей. Це передбачає застосування одного з декількох заздалегідь визначених шаблонів для структурування інформації, яку ви хочете донести. Це може допомогти вам залучити вашу аудиторію – або клієнтів, або колег – і зробити так, щоб вони запам’ятали меседж. Зі збільшенням щільності інформаційного потоку в майбутньому сторітелінг стане ще більш важливим, щоб ефективніше передавати основні поняття та змісти.


5. Інструменти для вимірювання

05Цифрові канали є ключовими для будь-якої цілісної маркетингової стратегії. Розуміння основ дизайну сайтів і e-commerce платформ та їх інтеграції у стратегію можуть принести велику користь власній маркетинговій команді чи колективу digital-агентства. Однак, базові знання про платформи вимірювання та оптимізації, такі як Google Analytics, є безцінним, бо вони дають змогу дізнатися про ефективність веб-сайту та характерні особливості трафіку користувачів. Практично всі роботодавці будуть вважати вашу здатність грамотно користуватись цим інструментом корисною, бо Google Analytics, ймовірно, залишиться ключовою платформою в осяжному майбутньому. Якщо ваші навички вимірювання та аналітики будуть додатково розвиватись в сторону створення та використання інформаційних панелей, які пропонують можливості Business Intelligence, тоді ще краще.
Адже для прийняття управлінських рішень необхідні цифри, якісно структурована і подана інформація, і ви це зможете надати.


6. Демонстрація рентабельності інвестицій

06Сьогодні маркетологи перебувають під тиском з боку керівництва, бо мають демонструвати рентабельність інвестицій у свою діяльність. Щоб вміти донести до менеджменту та стейкхолдерів результати від використання маркетингового бюджету, корисно розвивати свою фінансову грамотність. Більшість маркетологів – творчі особистості, тому це може бути нелегко. Але, наприклад, розуміння різниці між доходом і оборотом, а також уміле застосування концепції KPI, дозволить вам більш впевнено рухатись по кар’єрним сходам.

 

 


Задля відточування нових навичок можна дивитись безліч відео на YouTube, читати свіжі статті та блоги, проте є і перевірений шлях – пройти системне навчання, щоб вирости якісно та розвинутись всебічно. А ще й отримати британський диплом, не виїжджаючи з України.

Відвідайте сторінку британської програми навчання від CIM та дізнайтесь, як за 9 місяців прокачати в собі нові скіли та зробити наступний крок у вашій кар’єрі.