23.04.20

IB Community VS Quarantine. Episode 10: Тетяна Лукинюк про споживачів та пандемію

Главная/Новости и анонсы МИБ/IB Community VS Quarantine. Episode 10: Тетяна Лукинюк про споживачів та пандемію

Одним з найбільш важливих факторів для бізнесу є розуміння головних трендів в вашому бізнесі. Прогнозування поведінки споживача в період нестабільності та невизначеності наразі є дуже актуальним. Саме тому ми запросили на стратегічну сесію, що відбулась в рамках серії зустрічей IIB Community VS Quarantine, зі слухачами програм General MBA, Ukrainian MBA та CIM генерального директора компанії Red bull Тетяну Лукинюк, яка довгий час є викладачем на наших програмах СІМ та Executive MBA. Тема зустрічі була позначена так: «Споживач та пандемія: поведінка, тренди, майбутнє».

За словами спікера, питання, які необхідно поставити собі, насамперед: де ми зараз? що потрібно робити негайно? що буде після?

Тетяна провела уже ґрунтовний аналіз категорій продуктів споживання, які є найбільш затребуваними зараз. Що цікаво, популярними серед споживачів є хлібопічки та набори для рукоділля, а також спортивне обладнання, комплектуючі для ПК, фарби для волосся та пінг-понг.

9

Тетяна ретельно вивчила та поділилась зі слухачами результатами дослідження щодо стану безробіття та заощаджень населення України, розглянула відносний показник зміни в грошах та розміру споживання продуктів в порівнянні з першими тижнями карантину. Особливу увагу було приділено купівельній поведінці у міні-, супер- та гіпермаркетах.

5  6

За час вимушеної ізоляції та простою підприємств змінилась також релевантність медіа каналів, зокрема, збільшилась аудиторія телебачення та медіа-споживання через мобільні пристрої.

8

Отже, що потрібно робити бізнесу зараз? Тетяна вважає, по-перше, необхідно скласти чек-лист, відповідно до якого треба перевірити актуальність та пристосувати до ситуації свої поточні комунікації. Що саме несе ваш бренд у зовнішній світ? Наскільки він відповідає стану споживача? Що можна змінити?

11

Далі необхідно визначитись, як діяти і реагувати на зміни в суспільстві і світі, щоб ваш бренд не втратив своєї частки ринку, а ваш бізнес зміг вистояти в цей непростий для всіх час.

А що ж буде після пандемії? Тетяна привела студентам результати досліджень, як виходить з карантину Китай, як реагують споживачі на зміни в світі навколо себе, наскільки вони впевнені в економічному середовищі після пандемії, наскільки змінились «герої нашого часу».

10

І наостанок Тетяна надала конкретний інструментарій для аудиту поточної ситуації та прогнозування ступеня та тривалості негативного впливу кризи на бізнес. Вона представила кілька можливих стратегій розвитку бізнесу після того, як світ повернеться до нормального життя.

12