28.02.23

Лютневий модуль Ukrainian MBA

Главная/Новости и анонсы МИБ/Лютневий модуль Ukrainian MBA

 

Репутація все більше використовується як «основний показник» бізнес ефективності та пов’язана з фінансовою ефективністю. Адже довіра – це валюта нової економіки. Саме тому на програмах МВА в Міжнародному інституті бізнесу в нас є курс з управління репутацією. Ось про це і говорили на попередньому модулі програми Ukrainian MBA.

 

umba 02 23

 

Управління репутацією — це практика володіння та впливу на власну репутацію або репутацію організації чи особи. Це практика, яка виникла у світі PR у той час, коли споживачі дізнавалися про бренди через рекламу, висвітлення в ЗМІ або з уст в уста.

Зі зростанням онлайн-медіа і комунікації та широким використанням пошукових систем, таких як Google, управління репутацією з тих пір стало набагато ширшим і набуло важливого цифрового виміру. З огляду на те, що більшість громадської думки залежить від оглядів Google, коментарів у соціальних мережах тощо, думки клієнтів про бренд не обов’язково публікувати в ЗМІ, щоб мати вплив. Наприклад, на Google припадає майже 60% усіх онлайн-оглядів компаній.

Серед соціальних медіа, результатів пошукових систем, створеного користувачами контенту, оглядів і більш традиційних медіа, зараз є більший і різноманітніший обсяг репутаційного вмісту у відкритому доступі, ніж будь-коли раніше. Все це може допомогти або зашкодити бренду, будь то огляд Google, слова окремого користувача Twitter або новини на першій сторінці.

Світ управління репутацією зараз настільки великий і різноманітний, що послуги з управління репутацією зазвичай є спеціалізованими, наприклад, пропонують лише управління репутацією в Інтернеті. Але варто пам’ятати, що будь-який репутаційний вміст впливає на ваш бізнес, і важливо мати цілісне уявлення про всі можливі канали, коли ви розробляєте стратегію управління репутацією.

 

umba 02 23 1

 

А що таке репутація? Яка вона? У дискусії виділили наступне:

  • нематеріальна (досвід попередніх успіхів та провалів);
  • колективна (дії всього колективу компанії та їх наслідки);
  • відносна (у порівнянні з конкурентами).

Окрім того, що репутація є нематеріальною, вона, все ж, має свою ціну. За даними Reputation Dividend Report, репутація забезпечує до 30% ринкової капіталізації компаній. Наприклад, вартість репутації Apple складає приблизно 56,9% вартості бізнесу.

Звертаючись до рекомендацій Reputation Institute, компанії оцінюються за такими показниками:

  • стабільність (системний характер PR, позитивна реакція ЦА);
  • медіа активність (відкритість до спілкування з медіа різних типів, якість повідомлень, пізнаваність спікерів, або, простим словами, обличчя компанії);
  • нестандартність та інновації (власні нестандартні рішення PR);
  • стійкість до кризи (стратегія антикризового реагування);
  • корпоративна соціальна відповідальність.

І, безумовно, позитивний ефект від будь-якої активності, чи зусиль, що докладались.

Крім цього, репутація компанії формується і з задоволених чи незадоволених клієнтів. Адже, клієнт – це кожен раз особистий контакт, індивідуальний підхід, комунікація. Саме тому клієнт, чию скаргу було вирішено на 43% частіше рекомендує, на 42% готовий поділитись досвідом роботи з вами у соц. мережах і на 34% частіше купує знову.