21.03.23

Березневий модуль General MBA

Главная/Новости и анонсы МИБ/Березневий модуль General MBA

 

Що являє собою ваш бізнес? Яка ваша бізнес-модель? Чи є вона ефективною?

Цього тижня на модулі програми General MBA розглядали бізнес-моделі наших студентів разом з викладачем МІБ Олександром Мертенсом.

 

Створення ефективної бізнес-моделі може початися з якоїсь однієї ідеї, інноваційного продукту (ціннісної пропозиції) або навіть якоїсь із його властивостей, нової технології чи конфігурації та способів взаємодії компанії в мережі створення цінності. Але якщо бізнес-модель, заснована на «ідеї» – лише якась "схема" бізнесу, яку можуть повторити інші, вона зовсім не обов'язково створить стійку конкурентну перевагу. Успішна бізнес-модель – це результат цілеспрямованих дій (множини послідовних «виборів» із наявних альтернатив), що створюють стійкі наслідки – активи, які не можуть бути швидко та дешево відтворені іншими. Виділяють три основні типи вибору:

  • Вибір політик – усі рішення щодо того, як ми ведемо бізнес, на які цільові групи споживачів орієнтуємося, які ресурси використовуємо, у яких партнерствах беремо участь.
  • Вибір активів – рішення про те, які ключові активи ми використовуємо та створюємо у своїй діяльності.
  • Вибір типу керування – як визначено повноваження щодо прийняття рішень щодо визначення політики та використання активів. Результати цих рішень можуть проявлятися швидко (тоді вони «гнучкі») або бути віддаленими, які потребують часу («жорсткі»). Саме «жорсткі» наслідки створюють стійкі конкурентні переваги, які унеможливлюють швидке відтворення успішної бізнес-моделі конкурентами.

 

photo 2023-03-19 14-24-10

 

Крім цього, без ефективних комунікацій реалізація конкурентоспроможної бізнес-моделі неможлива. Комунікації необхідні з усіма учасниками мережі створення цінності – споживачами, постачальниками, партнерами, конкурентами і, що дуже важливо, – менеджерами та співробітниками компанії. Споживачам необхідно донести суттєві риси нашої ціннісної пропозиції. Співробітникам, інвесторам, партнерам – суть вашої бізнес-моделі.

Один і той самий продукт чи послуга може вироблятися та пропонуватися споживачеві з використанням різних бізнес-моделей. В одних умовах і за однієї технології ефективною буде одна модель бізнесу, в інших – зовсім інша.

Наприклад, ще відносно нещодавно головним засобом продажу книг був книжковий магазин. Торгівля поштою з використанням каталогів існувала давно, проте її частка у цьому сегменті була незначною.

Поява Інтернету уможливила стрімке зростання онлайн-торгівлі традиційними "паперовими" книгами. Сьогодні відбувається ще одна зміна – частка традиційних паперових книг швидко скорочується, поступаючись місцем електронним книгам. Традиційні книгарні намагаються пристосуватися, змінюючи свою ціннісну пропозицію, а також бізнес-модель в цілому. При цьому одні моделі бізнесу виявляються успішними інші – ні.

 

На завершення наведемо висловлювання Сета Година, відомого маркетолога, блогера, автора бестселерів «Фіолетова корова» та «Незамінний»:

 

godin

 

«Є перевірені, надійні рецепти приготування смачного шоколадного печива: поза сумнівами, існує магічна формула, що забезпечує чудовий результат. Для бізнесу таких рецептів небагато. Немає якогось одного секрету, одного рішення. Навпаки, таких рішень і рецептів – тисячі, а можливо – мільйони. Бізнес - це не головоломка, що збирається за готовою схемою, це спіраль ДНК, яку можна легко перебудувати безліччю способів, і іноді це навіть дає бажаний результат. На якийсь час».

 

Тож, немає готових рецептів розробки ефективної бізнес-моделі, але якщо аналіз шляхів розвитку бізнес-моделі за допомогою запропонованих інструментів (завдань для обговорення) на заняттях програм МВА в Міжнародному інституті бізнесу допоможе появі кількох нових ідей та ефективних рішень, – його мету буде досягнуто.