27.03.23

Страхи та бар'єри перед навчанням на MBA

Главная/Новости и анонсы МИБ/Страхи та бар'єри перед навчанням на MBA

 

Якщо ви боїтеся навчатися, бо занадто дорослі, ви точно не самотні. «Що, якщо?» та почуття незахищеності набагато більш поширені, ніж ви думаєте.

Ми звернулися до студентів МВА із запитом поділитися своїми страхами та бар’єрами перед навчанням і порівняти з реальністю.

 

Виділили такі основні страхи:

1. Чи зможу я дозволити собі МВА?

Для того, щоб розумно поводитися з фінансами, важливо чітко розуміти, що ви сподіваєтеся отримати від подальшої освіти, і заздалегідь поставити перед собою конкретні цілі. Критично переглядайте свої успіхи раз на 3-4 місяці, щоб переконатися, що ви залишаєтесь на правильному шляху.

«Не витрачайте час і гроші на неправильну програму», — каже слухачка програми General MBA 15 генерації Юлія Лідіч. «Поспілкуйтесь з менеджерами перед реєстрацією, на вступній співбесіді ставте свої запитання викладачам, щоб бути впевненим, що програма відповідає вашим потребам і цілям. Не нехтуйте порадами фахівців на співбесіді. Інколи ваш рівень значно вищий, ніж ви думаєте, і програма, яку ви обрали вам буде не цікава.»

 

gmba2


2. Як навчання впишеться в мій графік?

З роботою, сім’єю та іншими зобов’язаннями у вас не так багато часу. Не дивно, що ви турбуєтеся про додавання ще одного пріоритету у свій календар. Але пам’ятайте, що багатьом таким зайнятим дорослим, як ви, це вдалося — і ви теж можете!

«Технології онлайн-навчання, хороші навички управління часом і відкриті дискусії з моїми домашніми допомогли вирішити проблеми з часом», — каже Катерина Куликова, студентка МВА у МІБ. Вона також порекомендувала взяти участь у семінарі з тайм-менеджменту та залучити друзів і родину до створення мережі підтримки, коли ви починаєте цей новий розділ у своїй освіті. До того ж, Катерина без остраху відвідує офлайн навчання разом з маленькою донечкою, якій ще нема навіть рочку. У цьому їй допомагає чоловік, чи бабуся, інколи наймана няня.

Програми, призначені для дорослих, зазвичай розроблені з урахуванням, що студенти мають кар’єрні та сімейні зобов’язання. В МІБ ви побачите, що наші програми пропонуються в освітньому форматі, який передбачає гнучкий спосіб відвідування занять: офлайн, онлайн чи навіть запис, великий запас часу на виконання домашніх завдань. А курси, в яких це можливо, взагалі формуються без домашніх завдань і все основне пропрацьовується на занятті.


3. Освітні платформи, діджитал навчання. Чи під силу мені це?

Не всі виросли зі смартфоном у руках. Класні кімнати та навчальні програми МІБ вдосконалювалися, щоб включити нові технології. Освітня платформа має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. І відео уроки по використанню Платформи, і особиста допомога розробників завжди під рукою у наших студентів. До того ж до кожної групи прикріплено менеджера, що супроводжує навчання студентів та готовий відповідати на запитання.

 

gmba1

 

4. Чи зможу я ще вчитися? 

Минуло багато часу відтоді, як ви закінчили університет. Ви вже давно не навчаєтеся, тому має сенс запитати, чи ваш розум все ще такий гострий, як колись. Але те, що ви не сиділи за підручниками, не означає, що ви не вчилися всі ці роки.

Ви весь час були учнем, щодня додаючи нові навички та знання до свого арсеналу. По дорозі — виховуючи дітей, керуючи бюджетом, сплачуючи податки, лагодячи кран — ви багато чому навчилися, навіть якщо на цей момент це не зазначено в академічній довідці.


5. Чи підтримають мене близькі?

Сучасний світ сповнений активних людей, які сповідують lifelong learning та досягають тих вершин, до яких прагнуть. Ви здивуєтесь, але ваше прагнення до навчання викличе захоплення та повагу. А деякі з ваших домашніх навіть захочуть прослухати лекції з вами, чи залюбки виконають з вами одне чи декілька з домашніх завдань.

 

Ваші занепокоєння щодо повернення за парти, безперечно, виправдані, але ніколи не пізно здобути ступінь та підвищити свої навички. Незалежно від того, чи хочете ви продовжити освіту з надією змінити кар’єру, чи просто отримати нові вміння, немає кращого часу для початку, ніж зараз.