2012-05-29

Пост - реліз. Конференція "Корпоративне управління в приватних та сімейних компаніях: найкраща світова практика та її застосування в Україні"

Головна/Новини МІБ/Пост - реліз. Конференція "Корпоративне управління в приватних та сімейних компаніях: найкраща світова практика та її застосування в Україні"

 

28 травня 2012 року в готелі "Експрес" відбулася конференція "Корпоративне управління в приватних та сімейних компаніях: найкраща світова практика та її застосування в Україні"(далі - Конференція), організована Міжнародним інститутом бізнесу (МІБ), Центром міжнародного приватного підприємництва (CIPE) і Професійною асоціацією корпоративного управління (ПАКУ). На конференції були представлені думки різних компаній і бізнес - організацій, що працюють в Україні, щодо проблематики вдосконалення корпоративного управління в приватних та сімейних компаніях, розглянуто досвід інших країн у даній сфері.

 

Конференцію відкрила з привітальним словом від імені організаторівНаталія Баландіна, директор Представництва CIPE.

Вона представила CIPE як один з чотирьох головних інститутів Національного фонду розвитку демократії США, який виконує свої завдання шляхом сприяння ринковим реформам та розвитку приватного підприємництва. У всьому світі CIPE ініціює і підтримує програми впровадження найкращої практики корпоративного управління.

Ключовим проблемним питанням впровадження найкращих світових стандартів корпоративного управління в практику діяльності приватних та сімейних компаній України було присвячено виступОлександра Окунєва, директора Центру корпоративного управління МІБ, голови правління ПАКУ. Особливу увагу доповідач приділив внутрішнім і зовнішнім перевагам впровадження практик належного управління, питань створення та діяльності Наглядової та / або Консультаційної ради в приватних компаніях, особливостям корпоративного управління в сімейному бізнесі, розповів про основні етапи та можливі складнощі процесу впровадження кращих практик управління.

Також Олександр Окунєв ознайомив учасників Конференції з результатами спільного проекту МІБ та CIPE "Удосконалення корпоративного управління в приватних та сімейних компаніях" (далі - Проект). У рамках Проекту за неповний рік його роботи: здійснено підбір та переклад матеріалів, що вважаються міжнародними стандартами корпоративного управління в приватних та сімейних компаніях (принципи ECODA (European Confederation of Directors ’Associations), Іспанський кодекс корпоративного управління; приклади впровадження корпоративного управління в сімейних компаніях Бразилії (за матеріалами попередніх проектів CIPE); затверджені Принципи корпоративного управління в приватних і сімейних компаніях на Загальних зборах членів ПАКУ; розроблена й апробована анкета оцінки рівня корпоративного управління в приватних і сімейних компаніях.

Всі матеріали Проекту представлені в посібнику "Корпоративне управління в приватних та сімейних компаніях". З ними всі бажаючі можуть вільно ознайомитися на сайтах МІБ (www.iib.com.ua) і ПАКУ (www.cgpa.com.ua).

Про етапи створення Консультаційної ради (далі - Рада) в компанії розповіла Альфія Джумаєва, голова Наглядової ради, директор AES в Україні. Пані Джумаєва зазначила, що при виборі членів Ради здійснювалися процедури Due diligence, які сприяли правильному й неупередженому вибору членів Ради.

На даний момент Рада консультує Наглядову раду та менеджмент компанії з питань енергетики, корпоративного управління, економіки і фінансів, не маючи повноважень на прийняття рішень з господарської діяльності. Рада висловлює своє схвалення дій менеджменту, надає рекомендації або вказує на ризики, а менеджмент, зважаючи на ці рекомендації, під свою відповідальність ухвалює рішення щодо подальших дій. Створення Консультаційної ради 2009 року сприяло зростанню і розвитку бізнесу, найвищому професійному рівню експертизи, розвитку бізнес - контактів.

Олександр Мертенс, професор Національного університету "Києво - Могилянська академія", вказав на значну роль незалежного директора для приватної компанії: в процесі зростання компанії, при переході бізнесу в іншу якість у зв’язку з розміром або ускладненням структури, прагненням створити стійкий бізнес на тривалий період, розширенням бази стейкхолдерів, а також шляхи вирішення проблем, які при цьому виникають.

Про практику корпоративного управління в своїх сімейних компаніях розповіли випускники програми МВА МІБ минулих років Сергій Чистяков, генеральний директор і співвласник ТД "Слобожанка", іМарина Пекерман, власник компанії "ТРАНСПЕЛЕ".

Ролі внутрішнього аудиту, його функцій було присвячено виступ Вікторії Шмуратко, менеджера відділу консультування в галузі бізнес-ризиків компанії "Ернст енд Янг".

Неефективна взаємодія служби внутрішнього аудиту з виконавчим керівництвом і недостатня узгодженість очікувань від роботи служби – найбільш поширені проблеми в українських компаніях. Орієнтиром для роботи з побудови ефективної служби внутрішнього аудиту в компанії можуть служити Міжнародні Професійні Стандарти Внутрішнього Аудиту.

Експерт з питань корпоративного управління в Європі та Центральній Азії Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) Владислава Рябота акцентувала увагу учасників на практиці застосування IFC в Україні та інших країнах світу методології оцінки рівня корпоративного управління, розповіла про окремі інструментах методології та виділила основні критерії для аналізу рівня корпоративного управління в сімейних компаніях.

У Конференції взяли участь 75 представників компаній і різних громадських організацій України, серед них: власники і співвласники бізнесу, керівники приватних і сімейних компаній, директори з розвитку, корпоративні секретарі, представники бізнес - асоціацій, ЗМІ, освітніх установ.

Завершуючи захід, модератор Конференції Олександр Окунєв висловив сподівання, що результати Проекту допоможуть розвитку належного корпоративного управління в приватних та сімейних компаніях України, а також подякував усім гостям, партнерам та учасникам за виявлений інтерес та активну участь у роботі Конференції.

Міжнародний інститут бізнесу – єдина в Україні бізнес-школа, акредитована Асоціацією MBA, Великобританія. МІБ пропонує наступні програми:

- MBA: Програма Executive MBA (для топ-менеджерів і керуючих власників бізнесу), Програма International MBA (для менеджерів міжнародних компаній: два дипломи: МІБ та UNB (University of New Brunswick, Канада))

- Друга вища освіта зі спеціальностей: Фінанси та Маркетинг

- Міжнародні професійні кваліфікації: Маркетинг – CIM (Professional Diploma и Charted Postgraduate Diploma), Фінанси – CIMA (Certificate in Business Accounting и Diploma in Management Accounting), PR – CIPR (Advanced Certificate in PR и Diploma in PR), Операційний менеджмент – REFA (Certificate in REFA)

- Корпоративні програми з розвитку бізнесу; Професійна бізнес-англійська.

- Національні кваліфікації:Оцінка майна та майнових прав, Девелопмент та управління нерухомістю, Консультантів з продажу державного майна, Арбітражне управління. [ www.iib.com.ua тел. (044) 585 00 33 ]