2011-11-30

У Києві обговорили перспективи розвитку ринку M&A в Україні - за прогнозами експертів в 2012 р. він залишиться на рівні 5-6 млрд. долларів

Головна/Новини МІБ/У Києві обговорили перспективи розвитку ринку M&A в Україні - за прогнозами експертів в 2012 р. він залишиться на рівні 5-6 млрд. долларів

 

24-25 листопада 2011 року в Києві проходив III щорічний Національний форум "Злиття та поглинання в Україні", який відвідали понад 100 учасників.

Відкривав форум Анатолій Амелін, директор Департаменту корпоративних відносин Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), який розповів про політику Комісії по відношенню до угод M&A в Україні. Крім цього, він зазначив, що останнім часом все рідше можна почути про проблеми корпоративного рейдерства, одним з основних факторів, які цьому сприяли, є перехід на бездокументарну форму обороту цінних паперів.

 

У свою чергу Юрій Бойко, Директор Державної установи "Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України" акцентував увагу на прозорості та відкритості компанії, як ефективного інструмента для залучення інвестицій. "На фоні тотальної недовіри, інвестор, перш за все, звертає увагу на ділову репутацію компанії та гудвіл - нематеріальні активи, які впливають на вартість компанії на ринку і наробляються роками клопіткої праці і коштують дуже дорого", - зазначив пан Бойко.

Про тенденції міжнародного ринку M&A та їх вплив на угоди в Україні розповів Володимир Лізунов, Директор відділу корпоративних фінансів, "KПМГ-України". Так, за словами Володимира, менше третини угод M&A збільшують вартість бізнесу, а недостатньо детальне Передінвестиційне дослідження є основною причиною невдач при злитті і поглинанні. Дмитро Федорук, Радник, ЮФ "Clifford Chance" продовжив аналіз останніх світових тенденцій в M&A-секторі. Особливу увагу Дмитро приділив механізмам "completion accounts" і "earn-outs", коли, в першому випадку – ціна угоди підлягає зміні після її закриття за допомогою корегування на суму чистої заборгованості та оборотного капіталу (станом на дату закриття), а в другому - остаточна ціна продажу залежить від фінансових показників компанії після закриття угоди.

Точку зору банків щодо того, чи вдалий зараз час для придбань і свій погляд на M&A ринки центральної та східної Європи озвучив Aнтон Янес, Керуючий директор зі злиттів і поглинань, Erste Bank Group AG.

Щодо обсягу ринку злиттів і поглинань в Україні в 2011 році, то за словами Віталія Струкова, керуючого директора, керівника департаменту інвестиційно-банківських послуг компанії Concоrde Capital, він складає $ 5-6 млрд і в наступному році залишиться приблизно на такому ж рівні. Крім цього, Віталій зазначив, що українські агрокомпанії найбільш стійкі до кризи і саме в цьому секторі за останні 10 місяців було здійснено найбільшу кількість угод.

Окремий блок форуму був присвячений безпеці бізнесу, сучасним технологіям в цій сфері та питанням інтеграції після закриття угоди. Так, Олександр Окунєв, Директор Центру корпоративного управління МІБ, голова правління ПАКУ прокоментував новий Закон України "Про акціонерні товариства" з точки зору потенційних корпоративних рейдерів і нових можливостей, які він відкриває для недружніх поглинань.

Вперше в рамках форуму було розглянуто питання участі ЗМІ в процесах M&A та їх впливу на угоди. За словами, Вадима Денисенка, Головного редактора тижневика "Коментарі", інструменти боротьби, в першу чергу, з рейдерськими атаками, які працювали ще рік-два тому, зараз вже не працюють. ЗМІ можуть бути ефективними тільки в тому випадку, якщо викличуть резонанс у суспільстві та будуть мати активну підтримку громадськості у вигляді масових акцій протесту.

Організатори форуму - компанія Conference House. Офіціальний партнер форуму - компанія КПМГ в Україні (KPMG). Юридичний партер - Clifford Chance (Кліффорд Чанс). Партнер - Ерсте Банк. Стратегічний Партнер - тижневик "Коментарі". Офіційні медіа-партнери: Інвест-газета, Дело. Генеральний ТВ-партнер - УБР, комунікаційний партнер - ESG. Освітній партнер - МІБ, за підтримки ПАКУ. Головний новинний медіа-партнер - ІА "Інтерфакс-Україна".

Більше подробиць про форум на сайті організаторів - www.ch.kiev.ua. або на сторінці Conference House в мережі Facebook.