2010-05-11

В Києві пройшла конференція "Міжнародна інтеграція у сфері аудиту та бухгалтерського обліку"

Головна/Новини МІБ/В Києві пройшла конференція "Міжнародна інтеграція у сфері аудиту та бухгалтерського обліку"

 

23 квітня 2010 року у Києві Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів організувала міжнародну конференцію "Міжнародна інтеграція у сфері аудиту та бухгалтерського обліку", яка була присвячена необхідності імплементації Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) в Україні як одного з головних чинників покращення інвестиційної привабливості країни. Міжнародний інститут бізнесу взяв участь в організації даного заходу як партнер конференції.

 

Конференція зібрала близько 200-х представників фахової спільноти України та країн ЄС: керівників професійних аудиторських та бухгалтерських організацій країн ЄС, українських міністерств та відомств, аудиторів, фінансових директорів та бухгалтерів.

У першій секції експерти обговорили необхідність впровадження МСФЗ в Україні у контексті євроінтеграції та покращення інвестиційної привабливості для іноземних інвесторів через надання їм більш відкритої інформації про підприємства, яку можна отримати тільки за допомогою підтвердження звітності за МСФЗ. Практичним досвідом впровадження МСФЗ поділився представник групи компаній СКМ Євген Родіонов, відзначивши, що на даний момент СКМ автоматизувала процес збору та зіставлення інформації в МСФЗ, що в свою чергу дозволило підвищити реальну вартість всіх компаній групи СКМ, а також спростило залучення нових інвестицій. Представник державного органу імплементації Туреччини ознайомив присутніх із досвідом його країни. За підсумками дискусії заступник директора департаменту методології регулювання ринку цінних паперів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Олена Величко висловила думку, що імплементацією МСФЗ в Україні можуть займатися принаймні два відомства – Міністерство Фінансів України та Державне агентство України з інвестицій та інновацій.

Під час секції, присвяченої системі освіти в Україні, учасники обговорювали необхідність підвищення якості підготовки спеціалістів в українських ВУЗах. Як доповідач у даній секції виступила Краснік Наталія Павлівна, професор кафедри фінансів Міжнародного інституту бізнесу, к. е. н., сертифікований викладач ФПБАУ, академічний керівник програм CIMA (Королівського Інституту Управлінського Обліку - Великобританія) у Міжнародному Інституті Бізнесу. На досвіді навчання на програмах СІМА - міжнародної бухгалтерської кваліфікації, що орієнтована на потреби бізнесу й вимоги роботодавця, учасники в черговий раз переконалися в необхідності запропонувати фінансистам адекватну й релевантну до теперішніх умов бізнесу систему освіти й ефективне підвищення кваліфікації фахівців у сфері аудита, бухгалтерського й управлінського обліку. Присутні доповідачі також представили спеціальні програми підвищення кваліфікації CFA, ACCA і DipIFR.

В заключній третій секції учасники погодилися з необхідністю створення в Україні наглядового органу в аудиті. "Наявність такого контролюючого органу змогло б ліквідувати недобросовісних аудиторів, які просто продають свої печатки під фінансовою звітністю без належного проведення самого аудиту", - наголосила Олена Макєєва, Голова Правління Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів. Голова наглядового органу Хорватії поділився хорватським досвідом, присутні змогли ознайомитися з досвідом побудови та функціонування наглядового органу Німеччини.

Міжнародні експерти високо оцінили внесок РНБА у розвиток професії бухгалтера та аудитора в Україні, висловили свою готовність продовжити співпрацю як в рамках імплементації IFRS в Україні, так і з питань побудови наглядового органу в аудиті.

Організатор:

Громадська організація "Рада Незалежних Бухгалтерів та Аудиторів"

Партнери конференції:

Компанія "UKRAINE CONSULTING"

Аудиторська фірма "Аксьонова та партнери"

Компанія "Ернст енд Янг"

ПВНЗ "Міжнародний Інститут Бізнесу"

Компанія "ПрайсвотерхаусКуперс"

Адвокатська компанія "Arzinger"

Страхова компанія "Статус"

Компанія "Консоріс Консалтинг"

Аудиторська фірма "Лука Пачолі - Аудит"

Центр навчання aнглійської мови "Лардан"

ПБК "Славутич"

Бізнес центр "Парус"

ЗМІ партнери:

Бізнес партнер - журнал "ФІНАНСИСТ"

Головний інформаційний партнер - журнал "Статус"

Генеральний діловий партнер - газета "Экономические известия"

Генеральний правовий партнер - "ЛІГА Закон"

Офіційний інтернет партнер - "Інтерфакс Україна"

Генеральний інтернет партнер - "FINANCE. UA"