2009-07-22

International МВА: міжнародна інтеграція

Головна/Новини МІБ/International МВА: міжнародна інтеграція

 

У період з 8 по 12 липня проходив черговий навчальний модуль програми International МВА, під час якого студенти вивчали курс "Крос-культурні комунікації". Незвичність модуля полягала в тому, що вперше в одній аудиторії зібралися одночасно слухачі програми International МВА МІБ і група з 7 слухачів програми МВА з Університету Аляска Southeast (США). Автором цієї ідеї була д-р Юлія Іванова, викладач Школи менеджменту Університету Аляски Southeast, яка розробила даний курс для слухачів і блискуче впоралася з роллю викладача курсу в аудиторії, що складалася з представників декількох країн – України, США, Латвії, Молдови, Бразилії, Росії. Тісне спілкування слухачів під час модуля, дискусії в класі, робота в групах і підготовка групових презентацій, проектів, неформальне спілкування під час барбекю, перерв на каву тощо дозволило краще зрозуміти один одного, визначити відмінність і знайти схожість, навчитися будувати бізнес-відношення з представниками різних країн і культур

 

Своїми враженнями діляться слухачі програми International МВА.

Роман Ігнатенко: "На сучасному швидкозмінючому світі, де процес глобалізації вже норма, роль крос культурних взаємин стає на перший план на шляху до побудови високоефективного міжнародного бізнесу. В ході останньої сесії я переконався, що не можна ігнорувати культурні особливості і традиції бізнес партнерів в ході ведення міжнародного бізнесу або переговорів. Ми мали чудову можливість в ролевій грі змагатися із студентами з University of Alaska Southeast, яка симулювала реальну ситуацію по реалізації одній з бізнес можливостей, в нашій країні співпрацюючи з представниками іншої культури ведення бізнесу. Важко сказати, що в цій баталії були переможці, правильніше сказати все хто брав участь і присутній, отримали безцінний прикладний досвід як правильно враховувати крос культурні особливості і будувати взаємини в WIN-WIN ключі. Курс побудований послідовно, охоплюючи всі основні етапи аналізу крос культурних взаємин такі як: особливості бізнес середовища в тій або іншій країні, культура і як визначити її особливості, компанія і особливості за наявності expats в управлінській команді тощо. Студенти з University of Alaska Southeast зробили гідний вклад при обміні досвідом і проявили себе з найкращого боку активно беручи участь в групових завданнях і колективних обговореннях. Загалом – було цікаво.."

Сергій Андрійчук: "Одним з важливим чинників привабливості програми International МВА в МІБ є те, що вона дає студентам як сучасні теоретичні знання, так і практичні навики роботи в міжнародному середовищі. Остання сесія, присвячена предмету Building the trust in cross-cultural communications, була яскравим кроком, що запам’ятовується, в цьому напрямі.

Спільна робота студентів із США і групи IMBA МІБ (яка і так є досить інтренаціональною, включаючи студентів з України, Молдови, Латвії і навіть Бразилії) показала нам масу відмінностей між бізнес-культурами в наших країнах, починаючи від незначних нюансів, і закінчуючи серйозними протиріччями в підходах до ведення бізнесу, етичних стандартах і психології людей. Добре підібраний набір кейсів (робота над якими займала 70-80% нашого часу) на підставі реальних бізнес-ситуацій зробив сесію дуже цікавою і практичною, стимулюючи мислення і обмін досвідом серед студентів. Проте ще важливішим результатом спільної роботи змішаних груп студентів з різних країн стала можливість відпрацювати практичні навики ефективної взаємодії і дозволу розбіжностей між представниками різних культур, що стане основою для нашої подальшої роботи в міжнародному середовищі.

І, звичайно, було весело!"