2008-08-01

Перший публічний захід Центру девелопменту нерухомості Міжнародного інституту бізнесу

Головна/Новини МІБ/Перший публічний захід Центру девелопменту нерухомості Міжнародного інституту бізнесу

 

31 липня 2008 року відбувся перший публічний захід Центр девелопменту нерухомості МІБ – семінар професора Wharton School (University of Pennsylvania) Андрія Павлова "Світова іпотечна криза: причини, уроки та наслідки для ринків нерухомості Східної Європи".

Співорганізатором семінару виступила компанія "XXI Століття".

Криза американського іпотечного ринку стала однією із головних першопричин довготривалої світової фінансової кризи. Джерелом проблем стали неправильні стимули для учасників ринку нерухомості, породжені активними нововведеннями на ринку іпотечних цінних паперів протягом 1990-х - 2000-х рр. У результаті бурхливого зростання секьюритизації позик (випуску цінних паперів, що забезпечені іпотекою), зниження вимог до позичальників, зростання обсягів кредитування ненадійних позичальників (subprime lending), ризики фінансових інститутів вийшли з-під контролю, що закономірно завершилося платіжною кризою, списанням багатомільярдних збитків фінансовими інститутами і падінням ринку.

 

Наслідками для світу та Східної Європи включно стало припинення операцій секьюритизації позик під заставу нерухомості, істотне підвищення ставок кредитування, ріст вимог до позичальників і жорсткість стандартів андеррайтингу, і, як наслідок, проблеми з фінансуванням для девелоперів.

Чи означає це, що розвиток кредитування і фінансових ринків, у тому числі ринків цінних паперів, що забезпечені нерухомістю, неминуче призводить до виникнення цінових "бульбашок" і подальшої кризи? Це не так, але, щоб уникнути кризи, фінансова система повинна бути заснована на правильних стимулах, принципах прозорості та ефективному управлінні ризиками - у цьому складається один з головних уроків для ринків Східної Європи.

Під час жвавої дискусії учасники семінару обговорювали можливі наслідки світової кризи для ринку нерухомості України, питання фінансування проектів житлової нерухомості в умовах падіння попиту, інвестиційної привабливості різних сегментів нерухомості.

Серед учасників семінару були присутні представники компаній REDI Capital, FIM Consulting, DTR, Dragon Capital, Dopas Development, Mirax Group, Світового Банку та багатьох інших.