2007-11-02

МВА в Україні: куди рухатись далі. Інтерв’ю Олександра Мертенса.

Головна/Новини МІБ/МВА в Україні: куди рухатись далі. Інтерв’ю Олександра Мертенса.

 

 

Президент Міжнародного інституту бізнесу Олександр Мертенс розповів читачам www.mbastrategy.com.ua про основні тенденції розвитку ринку МВА освіти в Україні, про переваги української бізнес-освіти, а також про те, чого не вистачає вітчизняним бізнес-школам, щоб вільно конкурувати з західними навчальними закладами.

 

МВА Strategy: Які тенденції освіти МВА в Україні? Чи великий сьогодні попит на український МВА?

Олександр Мертенс: Цей жанр освіти розвивається, і розвивається дуже активно. Попит на програми МВА постійно зростає. Це ми бачимо як за статистикою наших програм МВА, так і за тими програмами, які зараз з’являються на ринку української бізнес-освіти. За даними програми Executive МВА нашої школи, кількість апплікантів на програму в порівнянні з 2006 роком зросла на 44%. Все це свідчить про те, що бізнес-менеджмент, так само як і сам бізнес, стає більш професійним.

Зростаючий попит на програми МВА в Україні говорить про те, що така освіта необхідна.

МВА Strategy: Що змінилося за той час, який ви працюєте на ринку МВА?

Олександр Мертенс: З того часу, як ми почали нашу першу програму МВА, відбулися значні зміни в українській МВА-освіті. Сучасні програми МВА вже досягли високого рівня якості. Я б сказав, що вони не гірші, ніж в знаних закордонних школах. Наші школи поки що відстають від зарубіжних шкіл по іншим параметрам: по кількості і якості наукових досліджень, публікаціям в міжнародних журналах. Якщо ж говорити про якість програм, то сьогодні наші програми цілком порівнювані з хорошими зарубіжними програмами. Це є результатом серйозних змін за останні кілька років. Важливим досягненням нашої школи за 7 років існування програм МВА є дійсно якісна освіта високого рівня.

МВА Strategy: У чому полягають основні відмінності Вашої школи від інших українських бізнес-шкіл?

Олександр Мертенс: По-перше, в нашій школі є унікальне поєднання продуктів бізнес-освіти, яке визначає і якість МВА програм. Ми проводимо (і ми унікальні в цьому) цілий ряд провідних міжнародних кваліфікаційних програм в різних сферах управління бізнесом. Це дійсно програми номер один в світі в сферах маркетингу, фінансів, управління виробництвом, зв`язків з громадськістю. Для наших МВА програм це важливо тим, що таким чином в програму МВА приходить кращий світовий досвід.

Другим важливим фактом є наша діяльність в області програм управлінського розвитку (executive development). Всі школи працюють в цьому напрямку, але на наше глибоке переконання, наша діяльність в порівнянні з іншими, є найбільш різноплановою, і, я думаю, що за об’ємом, вона найбільша.

Знову ж таки, чому це важливо для програми МВА (два чинники: міжнародна співпраця і постійна робота з українським бізнесом), тому що викладачі, які читають для слухачів програми МВА, одночасно володіють хорошим міжнародним досвідом, з одного боку, а, з іншого боку, вони постійно працюють з українським бізнесом. Це дає можливість програмі МВА не тільки транслювати світовий досвід, але і показувати те, як цей світовий досвід працює. Це поєднання - унікально. Тому ми говоримо, що нашою ключовою особливістю є команда викладачів, яка має одночасно знання передових світових технологій, і розуміння українського бізнесу.

МВА Strategy: Наскільки важлива акредитація для бізнес-школи, і чи має це значення для випускників бізнес-школи?

Олександр Мертенс: На наш погляд акредитація для школи важлива і необхідна. Ми перша і єдина школа в Україні, яка отримала акредитацію британської Асоціації МВА (AMBA). Це дає нам можливість розмовляти на рівних із зарубіжними бізнес-школами. Акредитація школи за міжнародними стандартами, безумовно, полегшує співпрацю, реалізацію спільних проектів. Тому що акредитація – це певний рівень якості. Це не просто знак, це свідоцтво того, що школа дуже уважно перевірена на відповідність величезному переліку критеріїв (AMBA). Це те, що створює хорошу програму МВА, наприклад, як школа контролює кількість предметів і їх якість, якість викладання, яка політика школи відносно викладачів (їх кваліфікація і т.п.), як школа стежить за якістю підготовки студентів. Акредитація включає великий перелік критеріїв, починаючи від стратегії школи, і закінчуючи матеріальним забезпеченням (бібліотека і т.п.). Ми, маючи досвід проходження акредитації в Асоціації МВА, можемо сміливо стверджувати, що це не формальність, і це серйозніший рівень, ніж акредитація наших державних структур.

З міжнародною акредитацією на українському ринку ми вільно говоримо клієнтам, що наша освіта не гірша, ніж бізнес-освіта в хороших бізнес-школах за кордоном. Для розвитку бізнес-освіти в Україні акредитація дуже важлива. Коли акредитація за міжнародними стандартами буде і у інших шкіл України, це свідчитиме про те, що українська бізнес-освіта в цілому вийшла на певний рівень.

МВА Strategy: Чого ж, на вашу думку, все-таки не вистачає українським школам для того, щоб повноцінно конкурувати із західними?

Олександр Мертенс: За великим рахунком, не вистачає капіталовкладень, щоб розвинути те, що є на даний момент. Українській бізнес-освіті потрібні серйозні інвестиції. І, в першу чергу, інвестиції в людський капітал, в дослідження. Цим необхідно займатися, тому що хороша школа бізнесу повинна створювати нові знання, генерувати їх. У нас повинні з’явитися наші вітчизняні наукові видання з серйозними науковими публікаціями. В той же час матеріалу для досліджень більш ніж достатньо: в Україні дуже цікава, динамічна економіка, в ній є блискучі приклади для наслідування. Бізнес-школи повинні це вивчати, узагальнювати і на цій основі пропонувати бізнесу ті ефективні технології управління, які працюватимуть в Україні.

Матеріал підготувала Катерина Грідіна

www.mbastrategy.com.ua