2018-06-05

Лідер галузі LEONI ділиться із слухачами МІБ секретами ощадливого виробництва.

Головна/Новини МІБ/Лідер галузі LEONI ділиться із слухачами МІБ секретами ощадливого виробництва.

У вівторок, 5 червня 2018 року, групи «карусельного» формату General MBA 5-ї та 6-ї генерації відвідали один із заводів «Leoni Wiring Systems" (Україна, Львівська область). Професійний супровід екскурсії здійснювала викладач МІБ, к.е.н. Алла Осокіна.

 

Співпраця МІБ з ТзOВ «ЛЕОНІ Ваєрінг Сістемс УА ГмбХ» в Україні триває вже досить давно. Концерн LEONI надає нашій бізнес-школі помітну підтримку та відкрито ділиться досвідом в сфері організації операційних систем. Слухачі МІБ систематично направляються з бізнес-екскурсіями до заводу, що є яскравим прикладом тісної економічної та науково-технічної співпраці між Україною та Німеччиною. Такі візити користуються великою популярністю і значною практичною цінністю.

 

Нагадаємо, що «Leoni AG» – це великий німецький концерн зі штаб-квартирою в Нюрнберзі, всесвітній постачальник продуктів, рішень та послуг в галузі енергетики та керування даними для автомобільної та інших індустрій. Асортимент компанії містить стандартні та спеціальні кабелі, індивідуально розроблені кабельні системи та відповідні компоненти, програмні рішення і такі послуги як проектування та симулювання архітектури. Компанія постійно підсилює свої ноу-хау в таких галузях, як електроніка, сенсорна технологія та Big Data, і пропонує індивідуальні розумні послуги.

 

Завод Leoni в с. Нежухів є найбільшим заводом в Європі та четвертим у світі за обсягом продукції. На ньому працює близько 7200 працівників і випускається дротових систем на 750 тис. автомобілів у рік.

 

Першими слухачів МІБ гостинно зустрічали представники відділу зав’язків з громадськістю Юрій Мул та Марта Батюк. Вони розповіли загальну інформацію про підприємство, відповіли на запитання екскурсійної групи, що стосувалися таких питань, як особливості рекрутингу, управління корпоративною культурою, методів мотивації співробітників заводу тощо.

 

У фокусі уваги слухачів МВА під час екскурсії було знайомство з основними технологічними підрозділами підприємства та сучасними системами керування виробництвом. Однак, найбільшим об’єктом професійного інтересу відвідувачів була унікальна, вибудована на прикладі кращих німецьких практик, система організації бізнес-процесів заводу.

 

Слухачі мали змогу на власні очі побачити увесь цикл виробництва: від процесу замовлення та доставки матеріалів на склад, їх розподілу по виробничим ділянкам, виготовлення автомобільних в’язок до процесу укомплектування готової продукції і відправки замовнику.

 

Учасники екскурсії прослухали декілька цікавих лекцій від працівників заводу про специфіку функціонування «хаотичного» складу, роботу підприємства в командах та особливості системи, що забезпечує високу якість продукції. Особливий інтерес викликала розповідь Володимира Трескота про механізм і результати акції «червона карта», а також розповідь Андрія Бабчія про роботу Canban-карт.

 

Усі слухачі відмітили, що цікавим є досвід «Леоні» із стандартизації процесів. Так на виробництві існують навіть стандарти прибирання. До прикладу є стандарти прибирання виробничих площ, робочого місця, складу тощо. Візуально усі стандарти зображені на спеціальних табличках і розміщуються на стендах по всій території заводу.

 

Цікавою видалася інформація нового керівника відділу якості Ігоря Прочуна та керівника відділу управління виробництвом Лесі Борщевської, які відкрито поділилися секретами чіткої та злагодженої координації між відділами.

 

Уся екскурсійна група була щиро вражена українською майстерністю, з якою так зразково реалізована на заводі не властива нашому менталітету педантична німецька система.

 

Заряджені позитивними емоціями слухачі МІБ із новими знаннями та сувенірами від LEONI повернулися додому.

 

 

Декілька відгуків слухачів про екскурсію:

 

«Для меня, как для человека причастного к производству товаров, поездка на Leoni наглядно продемонстрировала возможности, предоставляющие концепцией бережливого производства. Я очень хочу начать внедрять вытягивающее производство, быстро реагирующее на заказ и направленное на минимизацию потерь. Начну с того, что внедрю опытный участок пооперационного шитья у себя на фабрике и после того, как реализую это, буду внедрять канбан-карты и выдачу материалов кладовщиком рабочему на смену перед началом рабочего дня. Ожидаю, что это значительно увеличит выпуск продукции и минимизирует потери.» (Артем Бакулін).

 

«…больше всего впечатлила осознанность персонала и их поддержка процессов бережливого производства.  Если бы это было не так – тот уровень качества, который заявлен заводом, а именно 6 сигм, не смог бы поддерживаться. То, чего добился этот коллектив в рамках производства удивительно, но выполнимо. Однако, если посмотреть на human recourses – это люди с совершенно разными образованием, социально-культурной средой и мотивацией. Как менеджменту удается сохранять такой уровень вовлеченности – это просто магия.» (Олеся Ульянова).

 

IMG-9bf51411c7a13268856b4533a4682c9a-VIMG-9d1483cdadf3cc071338ac96bba360f5-VIMG-157733f072c1d16880ab5d05a1e6d813-V

IMG-a8a1fd383558bdc86cba2b4cabba338e-VIMG-a64a2c3ea7ed7c53289a01a8f5b3680b-V