2018-09-10

Добірка відео для розвитку навичок презентацій та виступів від Михайла Сорокіна, викладача МВА.

Головна/Новини МІБ/Добірка відео для розвитку навичок презентацій та виступів від Михайла Сорокіна, викладача МВА.

Бувають такі питання, почути які набагато важливіше, ніж почути десятки відповідей. Навіть відповідей на ці ж супер-питання. Один із студентів програми General MBA (тепер він уже в статусі випускника - Геннадій Шишаков, величезне йому спасибі!) задав мені таке питання на одному із занять по курсу "Фінансовий менеджмент": "На наступній сесії, по завершенні нашого курсу, нас чекають презентації наших робіт. Що б Ви порадили нам подивитися з лекцій TED-talks або їм подібних, щоб краще підготувати власну презентацію?".

 

Вважаю вам зрозуміло, шановні читачі, які інтелектуальні "поклади" приховані в даному питанні. Завдяки останньому я переглянув вдруге ті рідкісні шедеври, які вже бачив до цього раніше. Але, найголовніше, відкрив для себе і нові «діаманти».

 

Отже, нижче я пропонуючи вам перелік презентацій, які я рекомендую для перегляду. Порядок - алфавітний (НЕ пріоритетний). Якщо немає дубляжу з англійської, ті, хто не володіє English, може використовувати субтитри.

 

Перелік має 2 розділу (5 + 5).

 

А. «Світоглядні» і / або business in general характеру:

1) Шон Ачор: Як щастя може допомогти нам працювати краще?

Ми думаємо, що для щастя нам потрібно багато працювати, але, може бути, все навпаки? У цій швидкій і веселою лекції з TEDxBloomington психолог Шон Ачор доводить, що щастя впливає на ефективність нашої праці.

https://tvrain.ru/teleshow/ted_dod/happy_secret_to_better_work-399298/

 

2) Святослав Вакарчук "Лекція Свободи"  IV Lviv Media Forum.

У межах IV Lviv Media Forum відбулось вручення щорічної премії ім. Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці». На цій церемонії лекцію Свободи виголосив Святослав Вакарчук

https://www.youtube.com/watch?v=0NtiVwFDDIs

 

3) Ілон Маск. Людина, що створила Tesla, SpaceX, SolarCity...

P.S. Для моїх студентів і дипломників, які готуються презентувати щось з фінансів, інвестпроектів і бізнес-планування: в цій лекції, особливо цікаві фрагменти (7:15 до 12:15) - по компанії SolarCity, і (з 12:15 до 16: 00) - за його ж бізнесу SpaceX, які я можу рекомендувати вам в якості прикладів коротких презентацій (до 5 хвилин).

https://tvrain.ru/teleshow/ted_dod/elon_mask-408488/

 

4) Рікардо Семлер: Радикальні і мудрі ідеї для бізнесу, освіти, життя.

Гендиректор з Бразилії Рікардо Семлер використовує в своїй компанії радикальну форму правління - демократію, змінюючи все – від засідань ради директорів до того, як працівники повідомляють про вихідних (їм цього робити просто не потрібно). Це підхід, який нагороджує працівників за здоровий глузд і робить акцент на правильному балансі між роботою і життям, а також призводить до глибокого розуміння того, навіщо ми працюємо і взагалі живемо. І в якості преміального питання: уявіть собі школу, влаштовану за таким же принципом.

https://www.ted.com/talks/ricardo_semler_radical_wisdom_for_a_company_a_school_a_life?language=ru

 

5) Jessica Jackley – Poverty, Money – and Love.

Співзасновниця Kiva.org розповідає про те, як змінилося її ставлення, і як її робота з мікрокредитуваннями принесла нову силу людям, які живуть на кілька доларів на день. Тут є сторона як світоглядна, так і бізнес-фінансова.

https://www.ted.com/talks/jessica_jackley_poverty_money_and_love

 

 

В. За тематикою бізнес-фінансів: 

1) Дуг Левінсон. Що надає цінність доларовій банкноті?

Цінність грошей визначається їх кількістю в обігу. Але хто приймає таке рішення і як цей вибір позначається на економіці в цілому? Дуг Левінсон заглядає в Федеральну резервну систему США, щоб з'ясувати, як люди, що там працюють, намагаються збалансувати вартість долара, щоб уникнути інфляції і дефляції.

https://tvrain.ru/teleshow/ted_dod/dollar_bill-399296/

 

2) William Black, How to rob a bank (from the inside, that is) 

Вільям Блек – колишній регулятор банку, який бачив на власні очі, як банківські системи можуть бути використані для здійснення шахрайства і як "помилкові кредити" та інші каверзні тактики привели до американського банківської кризи 2008 року, яка створила загрозу всієї міжнародної економіки. У цій захоплюючій презентації Блек, тепер вже в якості вченого, показує, що найкращий спосіб пограбувати банк - зробити це зсередини.

 

https://www.ted.com/talks/william_black_how_to_rob_a_bank_from_the_inside_that_is#t-1109581

 

3) Chris McKnett. The Investment Logic for Sustainability. 

Сталий розвиток (Sustainability) є, очевидно, однією з найважливіших цілей в світі. Але які стейкхолдери дійсно можуть зробити екологічний прогрес незворотнім і стрімким (in leaps and bounds)? Chris McKnett роз'яснює, що це великі інституційні інвестори. Він показує, наскільки недостатньо сильних фінансових показників, і показує, чому інвестори повинні дивитися ще і на екологічні, соціальні аспекти проекту і якість корпоративного управління.

https://www.ted.com/talks/chris_mcknett_the_investment_logic_for_sustainability

 

4) Shivani Siroya. A smart loan for people with no credit history (yet).

Добре описаний 5-хвилинний кейс оцінки кредитоспроможності і видачі мікро-кредиту одній підприємниці з Кенії, при тому, що жоден банк такий кредит би їй не видав. Тобто мова ще йде про нову глобальну систему кредитного скорінга на основі даних мобільних додатків для смартфонів.

https://www.ted.com/talks/shivani_siroya_a_smart_loan_for_people_with_no_credit_history_yet#t-473938

 

5) Didier Sornette. How we can predict the next financial crisis.

Дідьє Сорнетт досліджує, чи можна передбачити великі зміни або прогнозувати кризи в складних системах. Разом з Обсерваторією фінансових криз він побудував набір знаків раннього попередження для нестабільних, зростаючих систем, відстежуючи момент, коли наступна «бульбашка» може лопнути. І він бачить, що це станеться знову, прямо зараз.

https://www.ted.com/talks/didier_sornette_how_we_can_predict_the_next_financial_crisis#t-89138

 

Михайло Сорокін

канд. економ. наук

бізнес-школа «Міжнародний інститут бізнесу»

Mihail.Sorokin@iib.com.ua