2018-12-12

Financial adventure for General MBA

Головна/Новини МІБ/Financial adventure for General MBA

В середу 12 грудня 2018 року слухачі карусельного формату навчання за програмою General MBA 5-ї та 7-ї когорт відрядилися у фінансові мандри. В рамках другої частини дисципліни «Фінансовий менеджмент» до них було запрошено одразу двох спікерів.


PinchukПро вихід компанії на IPO та дивідендну політику слухачам розповідав керівник фінансового департаменту африканського регіону компанії Duglas Alliance Юрій Пінчук, який близько 20 років керує фінансами в різних організаціях та надає консалтингові послуги в сфері управління фінансами.
Мапа відповідальності Юрія покриває такі сектори, як гірнича галузь, виробництво та будівництво. Пінчук Ю. має сертифікат FP&A та працює з міжнародними фінансовими інститутами і є завзятим прихильником застосування Lean підходу в управлінні.


Свій виступ Юрій розпочав з того, що окреслив головний показник, який найкращим чином описує стан бізнесу. На його думку, ним є бухгалтерський баланс. На прикладі різних варіантів складових бухгалтерського балансу та валюти балансу певної компанії спікер навчав слухачів «читати цифри». Ця корисна навичка знадобиться кожному, хто бажає прийняти правильне рішення, відповідаючи на питання куди вкласти кошти «з розумом» і отримати найбільшу вигоду. Використовуючи прості формули, Юрій багато уваги приділив таким поняттям як ризик, очікуваний ріст бізнесу, ставки дисконтування, вільний грошовий потік та вартість бізнесу, показав варіанти розподілу дивідендів.

 

ShkolnikovДругим спікером на занятті з курсу «Фінансовий менеджмент» став радник та тренер з питань інвестицій, управління фінансами, міжнародних професійних кваліфікацій в сфері обліку та фінансів Дмитро Школьніков.
Серед освітніх здобутків спікера MBA, CIPA, ACCA Affiliate. Також він має значний практичний досвід в сфері інвестицій та фінансів, що пов'язаний з аудитом та фінансовим менеджментом інвестиційних проектів (будівництво житлових та офісних центрів в м. Києві та області, Вінниці, Харкові, зайнятість на таких впливових підприємствах України, як: АТ «Харківський тракторний завод», Черкаський ПАТ «Азот», ВАТ "Криворізький центральний рудоремонтний завод" тощо. Кар’єрними здобутками Дмитра стали такі посади, як консультант проектів міжнародного агентства USAID з підтримки реформи банківського та не фінансового сектору України, внутрішній аудитор керуючої компанії групи «Укрсіббанку», фінансовий директор групи компаній «Корсандо», приватний підприємець-аудитор та менеджер ділових відносин Представництва Асоціації Присяжних Сертифікованих Бухгалтерів АССА в Україні, Білорусі та країнах Кавказу. На сьогоднішній день Дмитро займається супроводженням венчурних інвестиційних проектів, портфельних інвестицій в фінансові інструменти для приватних інвесторів.


Доповідь другого спікера присвячувалася темі позикового фінансування та його видам. Фінансова подорож слухачів General MBA продовжувалася через типи процентних ставок із зупинкою на формулі змінної процентної ставки. Спікер розтлумачив слухачам такі поняття, як базова процентна ставка, надав перелік українських та європейських базових процентних ставок, розповів як обирати вигідну процентну ставку, строки фінансування та фінансову стратегію. Наступну зупинку було зроблено на рейтингах кредитоспроможності та фінансуванні через банківські кредити. Далі Дмитро розповів про недоліки та переваги овердрафта і кредитування на фіксованих умовах. Чергові зупинки було зроблено на фінансуванні через лізинг та фінансуванні через випуск облігацій.


На останній зупинці фінансової подорожі знадобилися активні дії слухачів. Разом із спікером вони розв’язали декілька практичних кейсів.


На майбутнє, сподіваємося, що таких захопливих подорожей в МІБ буде значно більше, а ефект від повного занурення у відповідну сферу з’являтиметься ще швидше.

IMG 9701

IMG 9678

IMG 9675