2019-01-23

Віталій Ткаченко про реалії маркетингу в Україні.

Головна/Новини МІБ/Віталій Ткаченко про реалії маркетингу в Україні.

В середу, 23 січня 2019 року, слухачі програми General MBA п’ятої та сьомої генерацій, що навчаються в карусельному форматі, мали можливість зустрітися з консультантом із стратегічного маркетингу та клієнтського сервісу, співвласником рекламного агентства WTF Віталієм Ткаченком.

Про реалії українського маркетингу Віталій знає далеко не з чуток, оскільки працює у цій сфері вже понад 20 років і у недалекому минулому займав топові посади маркетинг-директора в компаніях «WOG Рітейл», «ЕКО-маркет», «Оболонь» та «Верес». Наразі вже майже 2 роки він працює в консалтингу.

Також Віталій є випускником програми СІМ (The Chartered Institute of Marketing), Великобританія.

 

Опис своїх спостережень щодо стану маркетингової політики в українському бізнесі спікер розпочав із представлення ряду специфічних закономірностей, які, на його думку, дуже яскраво прослідковуються сьогодні в роботі середнього та малого бізнесу і є «хворобами» практично усіх власників та директорів.

 

Більшість представників управляючої верхівки українських компаній, за словами Віталія, роблять одні і ті ж, дуже великі помилки. Вони бажають, щоб усе було «виконано на вчора», щоб усі працівники компанії «пнулися геть зі шкіри», демонструючи бурхливу активність. При цьому керівники бажають, щоб працюючи в такому режимі, їхні підлеглі лишалися мислячими та продуктивними. Однак, результат чомусь отримують зовсім інший. Усе необхідно переробляти.

 

Хворобою всіх власників малого бізнесу є «швидкість». Вони припускаються хибної думки про те, що швидко виконана робота дає найкращі результати.

 

До реалій маркетингової політики в Україні, на думку Ткаченка В., відносяться також цілковите небажання власників і генеральних директорів дивитися у бік клієнта та тотальне бажання виглядати краще, ніж є насправді. Ніхто не хоче займатися нудними речами: процесами, вдосконаленням, постійним контролем та розробкою стандартів. При цьому виїжджаючи закордон, всі прямо захоплюються сервісом, який насправді заснований там на стандартах.

 

Найяскравіша ознака українських бізнесменів – це дуже сильний страх, жадібність та не бажання фокусуватися на чомусь одному. Під час лекції Віталій наголошував на тому, що не раз спостерігав за тим, як керівники намагалися загарбати все навколо і захопити якомога більше сегментів ринку, марно розтрачаючи зусилля та ресурси і спрямовуючи свою компанію до банкрутства.

 

В той же час, спікер навів приклади успішних компаній, які стали на шлях дотримання стандартів, сконцентрувалися на одному напрямку діяльності і отримали фантастичні результати. Найяскравіший приклад – компанія Kivi Smart Technology зі своїм брендом телевізорів.

Далі Віталій поділився своїм досвідом взаємодії з даною компанією, розповідаючи слухачам про те, як за допомогою найнуднішої у світі роботи компанія Kivi посіла перше місце з продажів телевізорів у листопаді 2018 року, обійшовши при цьому Samsung.

 

Головний кейс, з яким зіштовхнувся Віталій і про який розповів слухачам, полягав у тому, щоб переконати керівництво компанії KIVI сконцентруватися тільки на одному виді товару, оскільки крім телевізорів у своєму арсеналі вона мала ще цілу лінійку техніки (холодильники, пилососи, пральні машини тощо). Коли ж мета була досягнута, всього за півроку всю техніку зі складу компанії було розпродано.

 

Далі розпочалася дуже марудна і нудна робота із створення внутрішньої, добре працюючої системи, яка включала прописування стандартів, функціональних матриць, обов'язків співробітників, KPI, структури, найму директорів з фінансів, персоналу та маркетингу.

 

Результатом таких зусиль стали створення фантастичної команди, відкриття офісів в Україні, Росії, Білорусії, Казахстані та Польщі. Продажі компанії збільшилися в 70 разів.

 

Під час лекції Віталій неодноразово наголошував, що реальний маркетинг - це не кайф, це щоденна, нудна і не завжди приємна рутина. Крім того, ніколи не можна очікувати блискавичних результатів. Справжній прорив відбувається лише через 2-3 роки, коли бренд буде перебувати в головах людей нарівні з лідерами.

 

Завдяки виступу Ткаченко В., власники та топ-менеджери, що були присутні в аудиторії, змогли під іншим кутом подивитися на маркетингову ситуацію в країні, дізналися про те, чим насправді має займатися маркетинг, яких працівників треба наймати у свою команду, якими повноваженнями їх наділяти, щоб маркетинг став рушійною силою бізнесу і зміг давати приголомшливі результати.

 

Не бажайте золотих пігулок, робіть крутий прорив наполегливою працею!

 

Читайте на ту ж тему: П’ять головних викликів маркетингу.

tkach