2019-02-13

MBA - ключ до підвищення інвестиційної привабливості країни.

Головна/Новини МІБ/MBA - ключ до підвищення інвестиційної привабливості країни.

Останнім часом багато іноземних компаній, що бажають відкрити представництво або придбати активи в Україні, ставлять обов'язковою вимогою наявність ступеня MBA у людини, яка буде всім цим керувати. Підбирати кандидатуру з місцевих професіоналів виявляється набагато більш привабливим з точки зору покриття витрат, ніж направляти свого представника в іншу країну. На даний момент всього лише 1% українських ТОП-менеджерів мають за плечима диплом MBA.

 

У той же час власники вітчизняних компаній середнього і великого бізнесу хочуть бачити серед своїх керуючих професіоналів, що не тільки мають багатий досвід, а й володіють широким арсеналом інструментів і підходів для вирішення поставлених стратегічних завдань. Вони розуміють, що такі фахівці дозволять збільшити вартість їх бізнесу і розширити фінансові потоки. Спостерігається тенденція, що і власники невеликих компаній при переході від особистого управління операційними процесами до передачі їх найманому директору воліють довірити свій бізнес, своє дітище, людині, яка має спеціалізовану управлінську MBA-освіту.

 

Саме через це для українських ТОП-менеджерів стає ще більш актуальним питання отримання ступеня МВА в престижній школі, що має світове визнання. Однак тільки одиниці можуть похвалитися навчанням в зарубіжних школах бізнесу з full-time навчанням, адже це вимагає проживання в країні навчання і відриву від роботи протягом щонайменше 1 року. Більша ж частина українських управлінців дивиться в бік вітчизняних бізнес-шкіл, і це не позбавлене здорового глузду. Для тих, хто планує працювати в Україні, необхідне глибоке розуміння специфіки та особливостей ведення бізнесу саме в нашій країні.

 

При цьому позитивним є тренд навчання компаніями співробітників за корпоративний рахунок. Варіанти зустрічаються різні: як повна, так і часткова оплата навчання фахівців в бізнес-школі. Великі компанії та холдинги все частіше вважають за краще організацію навчання співробітників в корпоративному форматі, тобто коли програми навчання розробляються бізнес-школою під конкретну компанію з урахуванням специфіки її діяльності та стратегічних цілей фірми.

 

В Україні бізнес-школою, чий диплом і високий рівень викладання визнані на світовій арені, є «Міжнародний інститут бізнесу», програми МВА якої мають акредитацію престижної Асоціації МВА (Association of MBAs) з 2007 року. Програми МВА в МІБ - авторські розробки, кожен курс MBA програми створюється з урахуванням сучасних реалій і практичного застосування вивчених інструментів. Програми розвивають підприємницьке мислення, дозволяють удосконалити helicopter view, в комплексі побачити всі точки конкурентної диференціації бізнесу та розвивати їх найбільш продуктивно.

 

Як бачимо, підвищення інтересу серед керівників в Україні до отримання диплома МВА і їх прагнення підвищити кваліфікацію як управлінців, може зробити нашу країну в цілому привабливіше для приватних іноземних інвестицій. Адже ресурси в нашій країні відносно доступні, кваліфікація робочої сили в середньому висока, а якщо ще й управлінці будуть зі ступенем МВА, наша країна може стати одним з локомотивів європейського союзу, нарівні з Німеччиною і Польщею. І це не перебільшення, тому що наявність виробничого, людського і наукового ресурсу в Україні велике, і може конкурувати з найбільш розвиненими країнами ЄС.