2019-02-23

Про маркетинг послуг та метрики слухачам MBA розказала запрошена спікерка – Олена Ранцевич, креативний маркетолог та стратег.

Головна/Новини МІБ/Про маркетинг послуг та метрики слухачам MBA розказала запрошена спікерка – Олена Ранцевич, креативний маркетолог та стратег.

Товар і послуга – головні об'єкти комплексу маркетингу. Сфера послуг охоплює все більше різних галузей нашого життя. Деякі організації цієї сфери орієнтуються на окремих споживачів і родини, інші — на задоволення потреб підприємницьких та некомерційних структур. Обидва види послуг швидко розвиваються. Тому дуже актуальними є питання маркетингу послуг.

 

В суботу, 23 лютого 2019 року, в рамках курсу «Маркетинг» до слухачів першого курсу Ukrainian MBA завітала з цікавим практикумом, присвяченим маркетингу послуг і вимірюванню ефективності інвестицій, Олена Ранцевич – власник і автор концепції першого в Україні ко-лівінгу Stockholm Studios.

 

Олена Ранцевич – консультант, креативний маркетолог, який створює стратегії бізнесу з опорою на принципи сталого розвитку. Консультує департамент Membership Experience в Європейській Бізнес Асоціації, є партнером Шведської Бізнес Асоціації та партнером і активним ментором бізнес-ігор N.Cubator; сприяє культурному розвитку і об'єднанню мислячих людей через інтелектуальні події в ко-Лівінг, бере участь в розвитку міста Ірпінь як туристичного кластера.
Олена має освіту зі стратегічного маркетингу (закінчила в МІБ програму The Chartered Institute of Marketing), з менеджменту (Open University, UK), лінгвістики (University of West London). Професійний досвід Олени: 3 роки – консалтинг, 5 років – директор з маркетингу в українських виробничих компаніях PYRAMIDA і ECOSOFT, 8 років – створення і управління маркетинговим офісом Samsung Electronics в Білорусі.

 

За словами Олени, маркетинг товару – це маркетинг матеріальних цінностей, в той час, як маркетинг послуг – це маркетинг відносин.

 

Якщо говорити про маркетинг товару, то тут мають значення типові характеристики, товар легко порівняти онлайн, майже немає контакту з особистістю, низька лояльність до продавця і велике значення має роль бренду. Водночас, при наданні послуг завжди є особистий контакт і рівень уваги, кожна послуга унікальна, сервіс невідривний від постачальника послуги, клієнт – єдиний власник послуги, її не можна повернути чи перепродати.

 

Олена Ранцевич розповіла студентам МВА про свій власний досвід створення та просування міні-готелю як простору для нових думок, тематичних подій, цікавого проведення вихідних та отримання естетичного задоволення.

 

Після презентації Олена запропонувала групам створити сценарії для двох реальних бізнесів з її практики - дитячої клініки і готелю. Розподіливши ролі для кожної групи, виділивши серед студентів фінансового директора та директора з маркетингу, Олена запропонувала створити маркетинговий план та визначати метрики для кожного з бізнесів. По закінченню кожна група презентувала свої досягнення, а Олена поділилася своїм зворотнім зв’язком.

rancevich4

rancevich2

rancevich1