2019-06-04

Cекрети ощадливого виробництва від лідера галузі - LEONI

Головна/Новини МІБ/Cекрети ощадливого виробництва від лідера галузі - LEONI

Міжнародний інститут бізнесу вже багато років співпрацює з ТзOВ «ЛЕОНІ Ваерінг Системс УА ГмбХ» (Україна). Концерн LEONI надає нашій бізнес-школі помітну підтримку та відкрито ділиться досвідом в сфері організації операційних систем. Слухачі МІБ систематично направляються з бізнес-екскурсіями до заводу, який є яскравим прикладом тісної економічної та науково-технічної співпраці між Україною та Німеччиною. Такі візити користуються значною практичною цінністю і великою популярністю.

Нагадаємо, що LEONI – це великий німецький концерн і всесвітній постачальник продуктів, рішень та послуг в галузі енергетики та керування даними для автомобільної та інших індустрій. Асортимент компанії містить стандартні та спеціальні кабелі, індивідуально розроблені кабельні системи та відповідні компоненти, програмні рішення і такі послуги як проектування та симулювання архітектури. Компанія постійно підсилює свої ноу-хау в таких галузях, як електроніка, сенсорна технологія та Big Data, і пропонує індивідуальні розумні послуги.

 

Завод LEONI, що побудований у селі Нежухів Львівської області, є найбільшим заводом в Європі та четвертим у світі за обсягом продукції. На ньому працює близько 7200 працівників і випускається дротових систем на 750 тис. автомобілів на рік.

 

Вже традиційно напередодні червневого модулю слухачі карусельного формату програми General MBA разом з викладачем МІБ, к.е.н. Осокіною Аллою приїжджають з екскурсією до цього відомого заводу. У вівторок, 4 червня 2019 року, за новими практичними знаннями вирушила сьома генерація General MBA.

 

Першою на LEONI слухачів гостинно зустрічала фахівець зав’язків з громадськістю Батюк Марта. Вона провела інструктаж з техніки безпеки і розповіла історію створення та загальну інформацію про підприємство, вказала на принципи, цінності, інструменти управління (у т.ч. управління корпоративною культурою), особливості рекрутингу і методів мотивації працівників заводу.

 

Безпосереднє відвідування виробництва розпочалося із знайомства слухачів з основними технологічними підрозділами підприємства та сучасними системами управління виробництвом.

 

Представниця виробничого підрозділу FCA/PSA Марія занурила гостей у дискусію, в ході якої обговорювались виробничі системи світового класу та з’ясовувалося на чому саме базуються конкурентні переваги.

 

Керівник складу Волощук Андрій пояснив, як працює на практиці Canban-система, як здійснюється карткова передача інформації і регулюєтеся рівень запасів в системі.

 

Об’єктом найбільшого професійного інтересу відвідувачів стала унікальна, вибудована на прикладі кращих німецьких практик, система організації бізнес-процесів заводу. Слухачі мали змогу на власні очі побачити весь цикл виробництва: від процесу замовлення та доставки матеріалів на склад, їх розподілу по виробничим ділянкам, виготовлення автомобільних в’язок до процесу укомплектування готової продукції і відправки замовнику.

 

Як організована система логістики LEONI та здійснюється управління ланцюгами поставок, розповіла керівник відділу логістики Остап’юк Наталя. Про базові принципи і елементи системи операційного удосконалення
LPS plus проінформувала консультант із стандартизації та оптимізації відділу LPS plus Незнайко Оксана. На виробництві LEONI існують навіть стандарти прибирання. До прикладу є стандарти прибирання виробничих площ, робочого місця, складу тощо. Візуально усі стандарти зображені на спеціальних табличках і розміщуються на стендах по всій території заводу.

 

Провідний фахівець відділу рекрутингу Броницька Уляна розповіла слухачам програми MBA про систему підбору, навчання та розвитку персоналу, і зокрема, як навчають працівників використовувати інструменти управління процесами.

 

Екскурсійна група була щиро вражена майстерністю, з якою так зразково на заводі реалізована педантична німецька система, така не властива нашому українському менталітету.

 

З сувенірами, новими позитивними емоціями та оновленими знаннями слухачі повернулися до МІБ, де розпочався черговий навчальний модуль.

 

Вже на першій парі підбивали підсумки бізнес-візиту і ділилися враженнями.

gmba8

gmba7

gmba6

gmba5

 

gmba2

gmba1