2019-09-05

Учасники конкурсу на отримання освітніх грантів поділись своїми враженнями про перемогу та навчання.

Головна/Новини МІБ/Учасники конкурсу на отримання освітніх грантів поділись своїми враженнями про перемогу та навчання.

Вже зовсім скоро почне навчання нова генерація слухачів програми Ukrainian MBA в бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу». Рішення йти навчатися приходить не відразу, тому що бізнес-освіта вимагає усвідомленого підходу до навчання, фінансових ресурсів і часу. Іноді роздуми і сумніви у власних силах затягують це рішення на роки, проте іноді з'являється шанс, скориставшись яким, прийняти рішення про вступ стає набагато легше. Один з таких шансів, який МІБ надає потенційним слухачам – це конкурс на отримання гранту на навчання на програмі Ukrainian MBA. Саме участь в конкурсі і перемога в ньому дала можливість учасникам нашого інтерв'ю пройти навчання на програмі МВА в МІБ, змінити своє життя і кар'єру.

На наші запитання дадуть відповідь:

 

Тетяна Шуригіна, засновник і CEO агентства Smartbot Agency, випускниця програми Ukrainian MBA 2016 в МІБ, переможниця конкурсу на отримання гранту.

 

Дмитро Лазаренко, Key Account Manager в Представництві Epson Europe B.V., слухач програми Ukrainian MBA-2018 в МІБ, переможець конкурсу на отримання гранту.

 

Віталій Соколовський, CFO в компанії «Bottle», слухач програми Ukrainian MBA-2018 в МІБ, переможець конкурсу на отримання гранту.

 

Чи був у вас попередній досвід участі в конкурсах на отримання грантів?

 

Тетяна: Коли я брала участь в конкурсі від МІБ, це був перший раз, коли я пробувала свої сили в отриманні грантів. Проте зараз, вже знаючи, що перемога є абсолютно реальною і досяжною метою, я пробую брати участі в інших грантових проектах. Тільки тепер це гранти не на навчання, а на розвиток бізнесу :).

 

Адже коли у тебе є ступінь МВА і перед тобою відкривається величезний горизонт можливостей, складно сидіти на місці і не йти далі, вперед до нових цілей, нових бізнес-проектів, нових рівнів.

Я розумію, що не завжди я буду займати перші місця. Але я впевнена, що нічого не роблячи – нічого не отримаєш. Треба пробувати, докладати максимум зусиль, бути готовим до можливих невдач ... щоб пробувати знову!

 

Віталій: Раніше такого досвіду не було. Я, якщо чесно, навіть не думав про те, що можу вчитися. Просто вирішив спробувати свої сили. Точно розумів, що, якщо не виграю, то вчитися не буду. А якщо виграю, то подумаю. Коли виграв, то взяв паузу і для себе я змалював кілька причин вчитися (за ступенем важливості):

1. Моє прагнення постійно тренувати свій мозок – його потрібно постійно тримати в тонусі.

2. До моменту участі в конкурсі я вже оцінив навчальний заклад і зрозумів, що МІБ – це бренд, з репутацією, акредитаціями, відгуками.

3. МВА – я вже знав, що це дуже непогані три букви, запис в резюме дуже непоганий. Я не збираюся все життя будувати кар'єру, але в найближчі 4-5 років цей запис мені буде допомагати точно.

 

У чому полягало конкурсне завдання для отримання гранту від МІБ? Чи важко було виконувати конкурсний кейс?

 

SokolovskiyВіталій: Завдання було складне і цікаве. Кейс з реального життя: компанія Google. Було 6 питань, пов'язаних з реакцією Google на громадський резонанс, в тому числі і публікації в ЗМІ, динаміка вартості акцій компанії в цей період, робота з персоналом, який почав звільнятися. Також завданням було – поміркувати про партнерство бізнесу і уряду, що таке соціально-відповідальний бізнес, оцінити зв'язок між подіями і ціною акцій. Попередній досвід роботи у вирішенні кейса не допомагав взагалі. Я виходив з певного життєвого досвіду, знань, світогляду. Тільки загальні знання, якісь публікації в ЗМІ. Я ніколи не працював з ринком цінних паперів, тендерами з державними установами і т.д. Корпоративно-відповідальні компанії в моєму житті не зустрічалися. Тобто рішення цього кейса було без попереднього досвіду, тільки знання, які я отримував десь, крім роботи.

 

Тетяна: Конкурсне завдання полягало в детальному розборі бізнес-кейсу. Важливо було не знайти "правильну відповідь". Як ви знаєте, правильних відповідей в бізнесі не існує. Зате існують варіанти вирішення з аналізом плюсів і мінусів кожного з рішень.

Перед тим ,як ми отримали конкурсне завдання, нам пояснили, за якими критеріями буде оцінюватися робота. Одним з критеріїв було застосування навичок критичного мислення, тобто потрібно було подивитися на ситуацію всебічно, розглянути можливі наслідки при прийнятті того чи іншого плану стратегічного розвитку.

Виконуючи завдання, я весь час тримала в фокусі уваги перелік зазначених критеріїв, намагаючись максимально відповідати сформульованим вимогам.

 

Чому ви прийняли рішення пройти навчання?

 

Віталій: Я вчуся випадково. Скажу чесно, до гранту я про МІБ взагалі не знав. Але побачив рекламу на Facebook і подав заявку. Тільки після цього я вирішив почитати, що таке МІБ. Думок про бізнес-освіту на той момент на найближче майбутнє не було зовсім. Однак, про освіту я думав і думаю постійно. Періодично проходив короткі навчання в різних установах, але тривала і дорога, як я думав, освіта в мої плани не входила. Я вчуся завдяки гранту. Це стало стимулом до розвитку, до системного навчання. Отримання гранту послабило фінансову сторону питання. Я вирішив, чому б і ні. На той момент я взагалі не порівнював, не обирав. Поштовхом до МВА став грант.

 

Дмитро: Перша освіта у мене технічна. На жаль, через низьку престижність та оплату наукової праці, за фахом практично не працював. Мені завжди подобалося спілкуватися з людьми, я відчував певну симпатію до переговорів і продажів. Так я почав працювати продавцем-консультантом в одній з мереж магазинів комп'ютерної електроніки. Надалі кар'єрний ріст мене привів на позицію КАМ в Epson. Згодом я почав розуміти, що мені необхідно крім великого практичного досвіду в продажах, більш глибоке розуміння бізнес-процесів, бізнес аналітики, методів управління компанією і багато іншого. Тоді і став замислюватися про додаткову освіту - вона буде корисною не тільки для поточної роботи, а й для подальшого кар'єрного зростання.

Я розглядав кілька бізнес-шкіл. МІБ підійшов відразу за кількома параметрами: популярність і 26-річний досвід, співвідношення ціни і наповненості програми, наявність акредитації Association of MBAs (AMBA) і диплом державного зразка про другу вищу освіту. Навчання побудовано в дуже зручному для мене форматі: працюючи 5 днів на тиждень, мені необхідно раз на два тижні звільнити другу половину п'ятниці, все інше навчання проходить на вихідних також раз на два тижні – не заважає роботі. Особливо це зручно тим, що я можу планувати робочі відрядження в свій регіон без шкоди навчанню.

 

Поділіться Вашими враженнями від навчання. Що найбільше запам'яталося?

ShuriginaТетяна: Звичайно ж в першу чергу я отримала системне сприйняття бізнесу, як єдиного механізму, коли немає якогось одного головного відділу або одного найважливішого боса. Всі елементи бізнесу однаково важливі, потрібні і взаємопов'язані.

Я переглянула своє ставлення до управління персоналом, заповнила прогалини у фінансовій грамотності, навчилася вибудовувати управлінський облік, поліпшила свої навички проджект-менеджменту і придбала багато інших корисних знань і навичок.

Але найголовніше в навчанні МВА – це нетворкінг! Я познайомилася з талановитими, підприємливими, ерудованими і приємними в спілкуванні людьми. Збереглися дуже теплі спогади від кожного дня навчання!

 

Віталій: Очікування на сьогоднішній момент виправдалися відсотків на 80. По викладачам: є класні практики, але є і теоретики. Співвідношення: 80% практики, 20% теоретики. Комунікація – це головний «козир» дорослого навчання. Корисні знайомства, думки. Я вже скористався своїм знайомством. У групі є дівчина-юрист, з якою ми працюємо по одній судовій справі. Без МІБ цього б точно не було. Я можу точно бути в ній упевненим. Я побачив, як вона мислить та що знає, і можу її рекомендувати своїм бізнес-партнерам.

Крім цього, я часто консультуюся з головними бухгалтерами, які навчаються в моїй групі. Я точно знаю, що всі ці контакти мені однозначно допоможуть в найнесподіваніший момент.

 

Яка цінність для Вас в отриманні бізнес-освіти? Які інструменти, вивчені в аудиторії, ви застосували на практиці?

 

LazarenkoДмитро: Інструментів, отриманих в аудиторії, з'явилося багато. Починаючи від більш глибокого планування маркетингових активностей, такі речі як розрахунок конверсії, СРА, визначення цільової аудиторії і її таргетування, закінчуючи чисто прикладними речами. На курсах Кількісні методи прийняття управлінських рішень, Управлінський і фінансовий облік, Фінансовий менеджмент я навчився читати бухгалтерські документи, розуміти грошові потоки, аналізувати ризики і приймати рішення, як поліпшити фінансовий стан компанії. Одними з найяскравіших є курси з менеджменту та основ лідерства – тут ми отримуємо глибоке розуміння і практичні навички по створенню і управлінню командою, вибудовування відносини в колективі, мотивації персоналу та багато іншого.

 

 

Тетяна: Я багато років пропрацювала в бізнесі, як найманий працівник. І у мене складалося відчуття, що власники бізнесу – це як якась інша каста людей. Мені здавалося, що я ніколи не зможу перейти з касти "найманців" в касту "власників". Але коли я пройшла навчання, я зрозуміла, що "не Боги горщики обпалюють". Я усвідомила, що для відкриття власного бізнесу потрібна тільки рішучість, а для успішної реалізації бізнес-ідеї потрібно всього лише застосовувати на практиці отримані знання.

 

Віталій: Завдяки деяким інструментам (менеджмент, елементи психології, розуміння рекрутингу) я знайшов роботодавця, з яким мені буде комфортно працювати. Я набагато якісніше зміг «себе продати» на співбесіді, в тому числі, завдяки розумінню стратегічного менеджменту, маркетингу, управлінського обліку. Я відразу ж, з першого дня роботи, застосовував навички систематизації, отримані в МІБ. Мені зараз набагато простіше не зариватися в деталі, а будувати систему.

 

Як навчання вплинуло на Вашу кар'єру?

 

Тетяна: Після закінчення бізнес-школи я відкрила своє власне агенство Smartbot Agency. Ми займаємося автоматизацією клієнтського сервісу через чат-боти в месенджерах. Нашими клієнтами стають компанії, які зацікавлені в поліпшенні якості сервісу, в побудові позитивного клієнтського досвіду, в оптимізації ресурсів для обслуговування клієнтів.

 

Дмитро: Поки що я закінчив перший курс і планую залишатися на позиції КАМ в Epson. Мені цікаво застосувати всі навички і знання, отримані під час навчання, робочі процеси стали вже більш ефективними і впорядкованими. У майбутньому, після закінчення навчання, є інтерес зайнятися управлінським консалтинговим бізнесом або самостійно, або в складі команди однієї з провідних світових консалтингових компаній.

 

Віталій: Я, через кілька місяців навчання, вирішив змінити роботу. Можу сказати, що мені було набагато складніше піти з роботи, вже навчаючись в МІБ, ніж до нього, напевно. Мене дуже не хотіли відпускати. Там всі знали, що я отримав грант. Хтось питав, навіщо фінансисту МВА. Мої безпосередні керівники мали ступінь МВА. Вони мені говорили, що це дуже складно, але ефективно.

 

Всі, хто хоче спробувати в свої сили в конкурсі на отримання іменного гранту ректора МІБ Олександра Савченка в цьому році, ще можуть подати заявку на участь до 5 вересня 2019 включно. Крім того, більше дізнатися про навчання на програмах МВА в МІБ можна на Презентації програм МВА.